4η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία για το 3ο γυμνάσιο Χαλκίδας

Tην εβδομάδα 22-26 Απριλίου στο 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας υλοποιήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “4η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία – η Ολυμπιακή εβδομάδα στον δρόμο για το Παρίσι”, για το σχολικό έτος 2023-2024.

Ο αθλητισμός, ως φορέας θεμελιωδών αξιών, αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο μείζονος σημασίας και αυτό τον καθιστά προνομιούχο μέσο κάθε εκπαιδευτικής πολιτικής και διαδικασίας. Ενθαρρύνει τους νέους στη μαζική συμμετοχή και καλλιεργεί αξίες, όπως ο σεβασμός του άλλου, του συναθλητή ή του αντιπάλου, η εκμάθηση και η τήρηση κανόνων της συλλογικής ζωής, το αίσθημα της αλληλεγγύης, της προσπάθειας, του «ευ αγωνίζεσθαι», της ένταξης στην ομάδα.

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024” ήταν η αφορμή να ενσωματωθούν στην 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα και θέματα που είχαν σχέση με τους αγώνες. Καινοτόμες ιδέες που αφορούσαν τη διοργάνωση αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν δυναμική για παγκόσμια αποδοχή και εφαρμογή.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 24/4 η Γ Γυμνασίου πήρε μέρος στο τουρνουά Πετοσφαίρισης που έγινε στο προαύλιο του σχολείου μας και διοργανώθηκε από τις καθηγήτριες φυσικής αγωγής, κ. Κόστα Κατερίνα και κ. Μακρή Έφη . Σε έναν δυνατό τελικό ανάμεσα στα τμήματα Γ2 και Γ4,νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα του τμήματος Γ4 στην οποία απονεμήθηκε κύπελο για την νίκη της.

Την επόμενη μέρα η Β τάξη του Γυμνασίου μας, γνώρισε το Ολυμπιακό Άθλημα του Κανόε Καγιάκ, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Χαλκίδας στο Κόκκινο σπίτι.

Οι μαθητές μας γυμνάστηκαν, διασκέδασαν με ασφάλεια και ευχαριστήθηκαν τη θάλασσα κάτω από τις οδηγίες του προπονητή του ΝΟΧ κ. Κιαπέκου Θεόδωρου που μας φιλοξένησε. Τέλος η Α Γυμνασίου την Παρασκευή 26/4, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το Ολυμπιακό άθλημα του Στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας με την βοήθεια των προπονητών του ΕΥΒΟΪΚΟΥ Γ.Α.Σ κ. Μποσινάκη Χρήστου, Γαραντζόγιαννη Πέτρου και Σφυρόπουλου Νίκου τους οποίους και ευχαριστούμε.

Εκτός βέβαια από τις παραπάνω δράσεις το σχολείο μας συμμετείχε σε ζωντανές συνδέσεις με το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας και με την Αρχαία Ολυμπία. Συγκεκριμένα την Τρίτη 23 Απριλίου τα παιδιά της Γ Γυμνασίου συνδέθηκαν ζωντανά με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας το οποίο αποτελεί έναν από τους χώρους διάδοσης της Ολυμπιακής Παιδείας. Σε ζωντανή σύνδεση, συνδυάζοντας την εικόνα με την γνώση, οι μαθητές έλαβαν πολλές πληροφορίες για τους πρωτεργάτες της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896.

Την Τετάρτη 24/4 οι μαθητές της Β Γυμνασίου με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, ενημερώθηκαν μετά από τη ζωντανή σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία, για την ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία αποτελεί βασικό σύμβολο του Ολυμπιακού κινήματος.

Η τελετή αφής και η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην επιτροπή της διοργανώτριας πόλης αλλά και η λαμπαδηδρομία που ακολουθεί, μεταφέρουν σε όλον τον πλανήτη μηνύματα συναδέλφωσης, τα οποία είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Παράλληλα η Α Γυμνασίου την Πέμπτη συνδέθηκε ζωντανά στο πρόγραμμα της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

καθώς και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας-“Παρίσι 2024:Καινοτομίες, μνημεία, πολιτισμός, νέα αθλήματα”. Οι μαθητές/τριες με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων έμαθαν βασικά στοιχεία για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι.

Επίσης τους δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν τα νέα αθλήματα που θα παρουσιαστούν στη γαλλική πρωτεύουσα (αγωνιστική αναρρίχηση, breakdance, σερφ και σκέιτμπορντ) καθώς και όλα τα μνημεία της πόλης.

Τέλος οι μαθητές μας με τη βοήθεια της εικαστικού μας κ. Μπάρδη Ηλιάνας, δημιούργησαν το δικό τους Ολυμπιακό μετάλλιο από χαρτόνι, ζωγραφίζοντας πάνω του έναν αθλητή και γράφοντας από την άλλη πλευρά μια Ολυμπιακή αξία.

Ελπίζουμε για άλλη μια χρονιά οι μαθητές μας να κατανόησαν τις αρχές του Ολυμπισμού, του Αθλητισμού και του “Εὖ ἀγωνίζεσθαι” και να συνειδητοποίησαν πως τέτοιου είδους αξίες θα πρέπει να τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Μακρή Έφη.