Νηστεία Αγίων Αποστόλων: Πότε ξεκινά;

Μετά των Αγίων Πάντων, ξεκινά η νηστεία των Αγίων Αποστόλων – Ανήμερα της γιορτής τους δεν είναι νηστεία οπότε μπορούμε να τρώμε ότι θέλουμε – Δεν έχει σταθερή διάρκεια καθώς η αρχή της εξαρτάται από το πότε πέφτει το Πάσχα

Νηστεία Αγίων Αποστόλων

Μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, ξεκινά μια από τις λιγότερο γνωστές αλλά σημαντικές νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας: η νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Πρόκειται για τη μοναδική νηστεία που συναντάμε στις αρχές του καλοκαιριού και έχει μεταβλητή διάρκεια, ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα.

Σε αντίθεση με την ημέρα των Αγίων Πάντων, όπου δεν υπάρχει διατροφικός περιορισμός, αυτή η περίοδος νηστείας τιμά τους Πρωτοκορυφαίους Πέτρο και Παύλο, προετοιμάζοντας πνευματικά τους πιστούς για τη μεγάλη εορτή της 29ης Ιουνίου.

Advertisement

Μετά των Αγίων Πάντων, ξεκινά η νηστεία των Αγίων Απόστολων. Το θέμα είναι το πότε είναι η νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Είναι η μοναδική νηστεία στις αρχές του καλοκαιριού και δεν έχει σχέση με των Αγίων Πάντων όπου εκεί δεν υπάρχει περιορισμός στο φαγητό.

Οι Απόστολοι του Ιησού Χριστού θα ξεχωρίζουν μέσα στην Ιστορία της Εκκλησίας, σαν οι υπέρλαμπροι αστέρες πρώτου μεγέθους της πνευματικής ζωής.

12 Απόστολοι και 12 Μαθητές του Ιησού Χριστού. Τα πρόσωπα είναι τα ίδια εκτός του Ιούδα Ισκαριώτη που εν τέλει πρόδωσε τον Κύριο.

Ανήμερα της γιορτής των Αγίων Αποστόλων δεν είναι νηστεία οπότε μπορούμε να τρώμε ότι θέλουμε.

Ωστόσο υπάρχει μία νηστεία που ξεκινάει πάντα τη Δευτέρα μετά των Αγίων Πάντων και τελειώνει μια μέρα πριν την γιορτή των Αγίων Αποστόλων.

Η νηστεία αυτή δεν έχει σταθερή διάρκεια καθώς η αρχή της εξαρτάται από το πότε πέφτει το Πάσχα. Δεν μπορεί όμως να ξεπεράσει τις 30 ημέρες.

Νηστεία Αγίων Αποστόλων παλαιό ημερολόγιο

Και για όσους ακολουθούν τα παλιό ημερολόγιο, η νηστεία πέφτει ακριβώς την ίδια περίοδο όπως και το Πάσχα.

Νηστεύουμε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή το λάδι εκτός και εάν υπάρξει κάποια ακίνητη γιορτή που τρώμε λάδι.

Τρίτη και Πέμπτη τρώμε το λάδι, ενώ Σάββατο και Κυριακή τρώμε ψάρι. Ανήμερα της γιορτής των Αγίων Αποστόλων δεν είναι νηστεία και τρώμε κανονικά.

Τα οφέλη της νηστείας

Η νηστεία αποτελεί μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και αιώνες. Τα οφέλη της νηστείας είναι πολυδιάστατα και αφορούν και τη σωματική υγεία.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται τροφές ζωικής προέλευσης και καταναλώνονται περισσότερα φυτικά προϊόντα.

Αυτό βοηθά το σώμα να αποβάλλει τοξίνες. Τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης προσφέρουν απαραίτητες βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Η νηστεία, συμβάλλει επίσης στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, προστατεύει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Εύβοια ειδήσεις σήμερα

Το σπάνιο μανιτάρι στα βουνά της Εύβοιας

Τρόμαξαν όταν την είδαν να κοιμάται σε ακτή στη Χαλκίδα

Αυτή είναι η ομορφότερη παραλία στην Εύβοια και δεν την ξέρει κανείς


Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.