Καλή Πρωτομαγιά με ευχές και πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Η Πρωτομαγιά είναι συνδεδεμένη, πέρα από τους σπουδαίους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανοιξιάτικα αρώματα, λουλουδένια στεφάνια και βόλτες στη φύση.

Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά.

Υπάρχουν πολλές ευχές Πρωτομαγιάς. Η Πρωτομαγιά είναι από τις πιο πολυτραγουδισμένες ημέρες του χρόνου και βέβαια τα περισσότερα τραγούδια έχουν γραφτεί για την εργατική Πρωτομαγιά όπως Νυν και αεί – Βίκυ Μοσχολιού, Πάγωσε η τσιμινιέρα – Γιώργος Νταλάρας και πολλά άλλα.

Καλημέρα! Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά! Μια από τις πιο διαδεδομένες ευχές.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που – στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας.

Πρωτομαγιά εικόνες: Ωραίες εικόνες από την Εύβοια για να πιάσετε τον Μάη.

Η κόρη της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Αδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται παραδοσιακά από κληματόβεργα και άνθη των αγρών δεν είναι μόνο ελληνικό έθιμο αλλά απαντάνται σε πολλά νησιά της Μεσογείου.

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι έχει τον δικό του συμβολισμό. Είναι παντού ο ίδιος: αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι να φέρουν και στα σπίτια τους.

Πότε καίμε το μαγιάτικο στεφάνι της Πρωτομαγιάς;

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια με το οποίο γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης. Είναι έθιμο ιδιαίτερα στα νησιά της Μεσογείου αλλά και σε όλη την Ελλάδα γιορτάζοντας την άνοιξη, την 1η του μήνα Μάη. Φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια και κρεμιέται έξω από τα σπίτια συνήθως πάνω στην πόρτα.

Είναι έθιμο στην Ελλάδα την Πρωτομαγιά να φτιάχνουμε στεφάνια από αγριολούλουδα και να τα καίμε στις 23 Ιουνίου παραμονή του Άι Γιάννη του Κλήδονα.

Το έθιμο πραγματοποιείται στις 23 και 24 Ιουνίου, που συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο.

Χειροποίητο μαγιάτικο στεφάνι – Πώς θα το φτιάξετε

Πάρτε δύο μεταλλικές κρεμάστρες από λεπτό σύρμα ώστε να τσακίζει εύκολα και λυγίστε τις, έτσι ώστε να σχηματίσουν δύο ίδιους κύκλους. Στη συνέχεια δέστε τις καλά μεταξύ τους με χαρτοταινία.

Μπορείτε αν θέλετε, και έχετε, να τυλίξετε τις δύο κρεμάστρες και με τούλι σε χρώμα της προτίμησής σας, το οποίο θα στερεώσετε είτε με μικρές παραμάνες, είτε με λεπτές κορδελίτσες.

Συγκεντρώστε ανθισμένα κλαδάκια και λουλούδια με κοτσάνι, τα οποία θα δένετε ανά ματσάκια είτε με κλωστή είτε με λεπτό λαστιχάκι γύρω από το σύρμα, μέχρι να το καλύψετε εντελώς. Στολίστε το στεφάνι σας – αν θέλετε με περισσότερες κορδέλες ή με άλλα διακοσμητικά, π.χ. πασχαλίτσες ή οτιδήποτε βρείτε στην αγορά που να σας αρέσει.

Οι γάντζοι στις κρεμάστρες θα σας χρησιμεύσουν για να κρεμάσετε το στεφάνι σας όπου θέλετε.