Τέλος ο ΕΝΦΙΑ σε 12.855 χωριά: Ποια 5 χωριά της Εύβοιας θα έχουν 0 φόρο από το 2027 και ποιοι θα πληρώσουν κανονικά
Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση για ΕΝΦΙΑ 2026 – 2027
Το χρονοδιάγραμμα είναι οριστικό. Το μέτρο που ξεκίνησε πέρυσι για οικισμούς έως 1.500 κατοίκους, επεκτείνεται. Πλέον το όριο ανεβαίνει στους 2.000 κατοίκους για όλη την επικράτεια και στους 2.200 για τη Δυτική Μακεδονία.
- 2026: Μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ κύριας κατοικίας
- 2027: Πλήρης κατάργηση – 0€ ΕΝΦΙΑ
- Από 12.720 οικισμοί, πλέον καλύπτονται 12.855 οικισμοί σε όλη την Ελλάδα (+131 νέοι οικισμοί)
- Κόστος μέτρου: 86 εκατ. ευρώ, σε σύνολο βεβαίωσης 2,3 δισ. ευρώ για 7,3 εκατ. ακίνητα από την ΑΑΔΕ
ΕΝΦΙΑ Εύβοια: Τα 5 νέα χωριά με μηδενικό ΕΝΦΙΑ από το 2027
Για την Εύβοια η επέκταση είναι κομβική. Ήταν χωριά που είχαν μείνει εκτός για λίγους κατοίκους. Τώρα εντάσσονται οριστικά:
- Λίμνη Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας με 1.566 κατοίκους
- Σκύρος Δήμου Σκύρου με 1.724 κατοίκους
- Γυμνό Δήμου Ερέτριας με 1.739 κατοίκους
- Μύτικας Δήμου Χαλκιδέων με 1.815 κατοίκους
- Νέα Λάμψακος Δήμου Χαλκιδέων με 1.883 κατοίκους
Πέντε οικισμοί που περιλαμβάνονται στη λίστα των περιοχών στις οποίες μηδενίζεται ο ΕΝΦΙΑ από το 2027, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αποκλειστικά για την κύρια κατοικία.
Ποια άλλα χωριά της Εύβοιας ήδη δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ
Με το παλιό καθεστώς των 1.500 κατοίκων, σχεδόν το 80% της Εύβοιας είχε ήδη μπει στην απαλλαγή. Ενδεικτικά:
Δήμος Χαλκιδέων: Ανθηδόνα 1.062, Καλοχώρι – Παντείχι 764, Φάρος 1.171, Αφράτι 1.237, Φύλλα 1.405
Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων: Αγία Σοφία, Άτταλη, Καστέλλα 1.360, Πολιτικά 1.287, Στενή Δίρφυος 565, Θεολόγος 273, Πισσώνας 413, Στρόπωνες 437 και δεκάδες ακόμα.
Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού: Αβγαριά, Γαλατσάδες, Κοκκινομηλέα, Άγιος 1.101, Αρτεμίσιο 871, Γούβες 447, Λιχάδα 936, Ωρεοί 1.136, Νέος Πύργος 783.
Δήμος Καρύστου: Αετός, Καλύβια, Μύλοι, Πλατανιστός, Μαρμάρι, Στύρα 528, Μεσοχώρια 406.
Δήμος Κύμης – Αλιβερίου: Άγιος Ιωάννης 1.288, Αυλωνάρι 1.273, Κριεζά 697, Ζάρακες 632, Κονίστρες 722, Βίταλα 439.
Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας: Κεχριές 603, Κήρινθος 725, Προκόπι 949, Αγία Άννα 1.062, Αχλάδι 356.
Εκτός μένουν οριστικά τα μεγάλα αστικά κέντρα: Χαλκίδα, Βασιλικό, Δροσιά, Αλιβέρι, Αμάρυνθος, Κάρυστος, Ιστιαία που ξεπερνούν το όριο των 2.000 κατοίκων.
Ποιοι Ευβοιώτες δεν θα γλιτώσουν ΕΝΦΙΑ ακόμα και στα μικρά χωριά
Και όμως, υπάρχουν σπίτια που και αν βρίσκονται σε χωριό 50 κατοίκων, θα πληρώσουν κανονικά. Οι 3 προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν ΣΩΡΕΥΤΙΚΑ:
- 1. Κύρια κατοικία στο Ε1: Να φαίνεται ως κύρια κατοικία στη φορολογική δήλωση. Τα εξοχικά και οι δευτερεύουσες κατοικίες ΔΕΝ καλύπτονται. Αν έχεις το πατρικό στο χωριό για Σαββατοκύριακα, πληρώνεις κανονικά.
- 2. Αντικειμενική αξία έως 400.000 ευρώ: Αν η φορολογητέα αξία υπερβαίνει τις 400.000€, ο ιδιοκτήτης δεν δικαιούται καμία έκπτωση. Οι βίλες και οι πολυτελείς κατοικίες που δεσπόζουν σε χωριά της Εύβοιας δεν θα δουν ελάφρυνση, με προσαύξηση μάλιστα όταν η συνολική περιουσία υπερβαίνει τις 500.000€.
- 3. Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας: Αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα.
Τι ισχύει για όλους τους άλλους το 2026 – Οι άλλες εκπτώσεις
- Έκπτωση 20% για ασφαλισμένα σπίτια: Για κατοικίες ασφαλισμένες έναντι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας. 20% για αξία έως 500.000€ και 10% για υψηλότερες.
- Μείωση 50% για χαμηλά εισοδήματα: Με αυστηρά κριτήρια, π.χ. οικογενειακό εισόδημα έως 9.000€ και σπίτι έως 150 τ.μ.
- Παράταση απαλλαγής για Βόρεια Εύβοια: Παρατείνεται και για το 2026 η απαλλαγή για περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021 σε Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης και Ιστιαίας-Αιδηψού.
Η αδικία με τις κληρονομιές και το Ε9 – Τι καταγγέλλουν αναγνώστες του evianews
“Η απαλλαγή δυστυχώς ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ για όσους έτυχε να κληρονομήσουν ένα ακίνητο ή αγρούς από κληρονομιά γονέων (λόγω θανάτου) μετά το 2021 εντός των δήμων που έχουν απαλλαγή ή σε όσους έκαναν διόρθωση στο Ε9 από το 2021 και μετά και είναι υπέρ αρκετοί! Πρέπει να αποκατασταθεί και αυτή η αδικία!!”
Αναγνώστης evianews.com
Τι σημαίνει στην πράξη: Αν κληρονόμησες το πατρικό στη Λίμνη ή στο Γυμνό το 2022 επειδή έφυγε ο πατέρας σου, το σύστημα της ΑΑΔΕ σε βλέπει ως “νέα απόκτηση” και σε πετάει εκτός απαλλαγής. Το ίδιο αν διόρθωσες ένα λάθος στο Ε9. Και φυσικά, το σπίτι που σου άφησε ο παππούς για το καλοκαίρι, δεν θεωρείται κύρια κατοικία.
“Πρέπει να είναι κύρια κατοικία βέβαια. Αλλά κι αν ακόμα θέλουν κάποιοι να μετακομίσουν σε αυτούς τους οικισμούς, οι ήδη κάτοικοι δεν θα τους θέλουν γιατί θα ξεπεραστεί το όριο κατοίκων.”
Αναγνώστης evianews.com
Τι να κάνεις τώρα – Εκκαθαριστικά myAADE
- Μπες στο myAADE.gov.gr και δες αν σου έχει περαστεί η έκπτωση 50% για το 2026.
- Η εξόφληση γίνεται εφάπαξ έως 31 Μαρτίου ή σε 12 μηνιαίες δόσεις Μάρτιος 2026 – Φεβρουάριος 2027.
- Αν είσαι σε Βόρεια Εύβοια και πήρες ραβασάκι ενώ δικαιούσαι απαλλαγή λόγω πυρκαγιάς, θα γίνει επανεκκαθάριση.
- Αν έκανες κληρονομιά μετά το 2021 και σε έβγαλε εκτός, κράτα την πράξη και κάνε ένσταση μέσω Ε9 – Τα Αιτήματά μου.
Συχνές ερωτήσεις για ΕΝΦΙΑ Εύβοια 2027
Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ για όλους στην Εύβοια;
Όχι. Μόνο για κύρια κατοικία σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκων. Χαλκίδα, Αλιβέρι, Βασιλικό, Κάρυστος μένουν εκτός.
Ισχύει η απαλλαγή για εξοχικό που κληρονόμησα από τον παππού μου στη Λίμνη;
Όχι. Η απαλλαγή αφορά μόνο κύρια κατοικία. Τα εξοχικά πληρώνουν κανονικά.
Τι γίνεται αν κληρονόμησα σπίτι μετά το 2021;
Σύμφωνα με καταγγελίες, όσοι κληρονόμησαν μετά το 2021 ή έκαναν διόρθωση Ε9 εμφανίζονται ως νέες αποκτήσεις. Χρειάζεται ένσταση και διόρθωση στην ΑΑΔΕ.
🔵 TAKEAWAY – Το συμπέρασμα του evianews
Ποιοι γλιτώνουν: Όσοι έχουν κύρια κατοικία έως 400.000€ και ζουν μόνιμα σε χωριό έως 2.000 κατοίκων. Στην Εύβοια πλέον σχεδόν όλη η ενδοχώρα + 5 νέα: Λίμνη, Σκύρος, Γυμνό, Μύτικας, Νέα Λάμψακος.
Ποιοι ΔΕΝ γλιτώνουν: Όσοι έχουν εξοχικό/δευτερεύουσα, βίλες άνω των 400.000€, μένουν σε Χαλκίδα/Αλιβέρι/Βασιλικό/Κάρυστο, και όσοι κληρονόμησαν μετά το 2021 και το σύστημα τους βγάζει ως νέα απόκτηση.
Τι κάνεις τώρα: 2026 = -50% στο εκκαθαριστικό. 2027 = 0€. Έλεγξε το myAADE. Αν είσαι κληρονόμος μετά το 2021, κράτα τα χαρτιά και κάνε ένσταση. Αν είσαι από τα 5 νέα χωριά και δεν βλέπεις έκπτωση, στείλε μας το εκκαθαριστικό.
Περισσότερα νέα από την Εύβοια
Η ομορφότερη παραλία στην Εύβοια που δεν στην έχουν πει
ΕΝΦΙΑ 2027: Μηδενίζεται σε 5 νέους οικισμούς της Εύβοιας – Η λίστα
Πότε έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας 2027
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News


