3 ενδιαφέροντα… “facts” για τα πυροτεχνήματα

Υπάρχει μια αγάπη για τα πυροτεχνήματα, ειδικά σε γιορτινές περιστάσεις. Εδώ μερικά πράγματα που μάλλον δεν ήξερες!

Τι περιέχει ένα πυροτέχνημα;

Ένα πυροτέχνημα αποτελείται από το εξωτερικό του περίβλημα, το φυτίλι, το μπαρούτι και τα “αστέρια” που περιέχουν τα χημικά στοιχεία υπεύθυνα για τα χρώματα της έκρηξης. Το φυτίλι καίγεται αργά, προσφέροντας χρόνο και έλεγχο στον πυροτεχνουργό για να συντονίσει τις εκρήξεις. Όταν η φλόγα φτάσει στο μπαρούτι απελευθερώνεται οξυγόνο για ανάφλεξη η οποία προωθεί το πυροτέχνημα στον ουρανό, όπου πραγματοποιείται η έκρηξη.

Από πού προέρχονται τα χρώματα;

Τα χρώματα των πυροτεχνημάτων παράγονται από μεταλλικά άλατα που περιέχονται στη σύνθεσή τους. Το κόκκινο προέρχεται από το στρόντιο, το μπλε από το χαλκό, το πράσινο από το βάριο και το κίτρινο από το νάτριο. Η καύση αυτών των στοιχείων απελευθερώνει ενέργεια με τη μορφή φωτός, δημιουργώντας τα χαρακτηριστικά χρώματα που βλέπουμε.

Από πού ξεκίνησαν;

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ στην Κίνα (618-907 μ.Χ.), ανακαλύφθηκε τυχαία η πυρίτιδα από αλχημιστές που αναζητούσαν το ελιξίριο της αθανασίας!! Αργότερα η πυρίτιδα χρησιμοποιήθηκε σε γιορτές και θρησκευτικές τελετές αλλά και για την ανάπτυξη όπλων και η ανθρωπότητα πέρασε από την εποχή των σπαθιών στην εποχή των τουφεκιών. 

Από εκεί, η χρήση των πυροτεχνημάτων διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές της Ασίας, καθώς και του ισλαμικού κόσμου και της Ευρώπης, καθιστώντας τα πυροτεχνήματα ένα παγκόσμιο σύμβολο γιορτής και θεάματος.
Τα “facts” τα βρήκαμε εδώ: Πυροτεχνήματα: 3+1 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Είδαν μια μεγάλη μπάλα στον ουρανό

Εύβοια: Νόμιζε ότι του έκανε πλάκα ο θεός!

Χαλκίδα: Άφωνοι οι επισκέπτες με αυτό το πανέμορφο πλάσμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.