11+ 1 πρόσωπα από και προς την Κύμη

Έντεκα προσωπικότητες-φάροι με σημαντικό και διαφορετικό έργο η καθεμιά στους τομείς της επιστήμης, της τέχνης, των γραμμάτων, της κοινωνικο-πολιτικής δράσης και του πολιτισμού, πολίτες του τόπου και πολίτες του κόσμου, «φυσικά» αλλά και «θετά» «παιδιά» της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής. Οι περισσότεροι γεννήθηκαν, μεγάλωσαν ή έζησαν ένα μέρος της ζωή τους στην Κύμη. Άλλοι, πάλι, έλκουν μερικώς την καταγωγή τους από την πόλη, αλλά δεν την επισκέφτηκαν ποτέ. Κι ανάμεσά τους βρίσκονται και εκείνοι, οι «θετοί», που διάλεξαν και αγάπησαν την περιοχή. Την τίμησαν με την παρουσία και το ήθος τους και την συμπεριέλαβαν στο έργο τους.

Η επιλογή των προσώπων είναι εκ των πράγματων υποκειμενική. Προφανώς, θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα πρόσωπα. Προτίμησα, ωστόσο, να επικεντρωθώ σε εκείνα με τα οποία «συναντήθηκα» βιωματικά, σε εκείνα που μου ήταν περισσότερο οικεία και με συγκίνησαν.

Ο ευεργέτης της ανθρωπότητας ερευνητής και γιατρός, Γεώργιος Παπανικολάου· ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους χαράκτες, ο Δημήτρης Γαλάνης· ο ήρωας των Βαλκανικών πολέμων και απελευθερωτής των Ιωαννίνων Ταγματάρχης, Ιωάννης Βελισσαρίου· ο αρχιτέκτονας και μουσικός, Ιάννης Ξενάκης· ο πεζογράφος Βασίλης Λούλης· η μαχητική ιδρύτρια των εκδόσεων Κέδρος, Νανά Καλλιανέση-Σταματίου· ο σημαντικός ζωγράφος και χαράκτης, Γιώργης Βαρλάμος· ο μέγιστος δοκιμιογράφος, αρθρογράφος και μεταφραστής, Κωστής Παπαγιώργης· ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, Παύλος Ζάννας, εμπνευσμένος μεταφραστής του Μarcel Proust και σπουδαίος θεωρητικός της έβδομης τέχνης, από τους ιδρυτές του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης· ο Άλκης Πιερράκος, κοσμοπολίτης καλλιτέχνης και καταξιωμένος ζωγράφος με πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα· και τέλος, τιμής ένεκεν, ο προηγούμενος πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος εργάστηκε με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια επί μακρόν για την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου.

Για καθένα από τα έντεκα πρόσωπα φιλοτέχνησα ένα ξεχωριστό κολλάζ με φωτογραφικό υλικό που άντλησα κυρίως από το διαδίκτυο και το οποίο επεξεργάστηκα και μετέπλασα εικαστικά. Αξιοποίησα, επίσης, φωτογραφίες και πληροφορίες που ευγενικά μού παραχώρησαν συγγενείς των προσώπων.

Τα κολλάζ πλαισιώνει ένα χρονολόγιο με τους ενδεικτικούς σταθμούς της ζωής και του έργου των έντεκα προσώπων, οι οποίοι φέρνουν στο φως σημαντικές όψεις της ελληνικής πολιτικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής ιστορίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Το χρονολόγιο αποσκοπεί να αναδείξει τις παράλληλες πορείες, τις διασταυρώσεις αλλά και τις αποκλίσεις μεταξύ των προσώπων. Ταυτόχρονα, παρέχει στους θεατές εργαλεία για να «αποκωδικοποιήσουν» τα κολλάζ και γι’ αυτό αποτελεί οργανικό μέρος της έκθεσης.

Το +1 του τίτλου αφορά ένα γλυπτό, φτιαγμένο από περίπου 4500 κουκούλια, το οποίο αναπαριστά ένα γυναικείο φόρεμα, πιθανόν νυφικό· αφιέρωμα στην Κυμαία μάνα, κόρη, σύζυγο, που ακούραστα εδώ και δεκαετίες καλλιεργεί τον μεταξοσκώληκα, μεταμορφώνει το κουκούλι του σε κλωστή και κεντά με μετάξι εργόχειρα – μάρτυρες ποιητικής ευαισθησίας.

Το γλυπτό αυτό σύμβολο «εσωστρέφειας-εσωτερικότητας», σε αντίστιξη με την «εξωστρέφεια» των έντεκα προσώπων, είναι η θηλυκή όψη της δημιουργίας και της πόλης ως σημείο σύγκλισης, εκκίνησης και επιστροφής.

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκα στον Οξύλιθο Ευβοίας το 1959 και ολοκλήρωσα τις εγκύκλιες σπουδές μου στο Γυμνάσιο της Κύμης, στο οποίο επέστρεψα ως καθηγητής Εικαστικών κατά την περίοδο 1999-2002.

Αποφοίτησα το 1993 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασα γλυπτική με δάσκαλο τον Γιώργο Λάππα και σκηνογραφία με τους Βασίλη Βασιλειάδη και Γιώργο Ζιάκα. Έκτοτε αφοσιώθηκα, κατά κύριο λόγο, στη δημόσια εκπαίδευση, διδάσκοντας εικαστικά. Παράλληλα, από το 1995 μέχρι το 2018 εργάστηκα ως δάσκαλος και συντονιστής στα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Π. Ψυχικού (Κέντρο Τέχνης-Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα).

Έχω πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχω συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα μου βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.

Χαράλαμπος Θεοδώρου

Γλύπτης-εκπαιδευτικό