Χιόνια στην Εύβοια: Το έστρωσε στα ορεινά της Στενής

Χιόνια στην Εύβοια ήρθαν ξανά από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου 2023 όπου ξεκίνησε η ψυχρή εισβολή στα ορεινά της Στενής και συνεχίστηκε και σήμερα Κυριακή όπου το έστρωσε στα πολύ ορεινά.

Ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου 2023, ο καιρός άλλαξε και ήρθε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας συνοδεύτηκε με καταιγίδες στα πεδινά και χιόνια στα βουνά της Εύβοιας.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την πυκνή χιονόπτωση που ξεκίνησε από τις 7 το πρωί στα ορεινά της Στενής. Πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε το χιόνι λίγο πριν την θέση Καταφύγιο στον δρόμο Στενής – Στρόπωνες.

Πότε ήρθαν τα πρώτα χιόνια στην Εύβοια;

Τα πρώτα χιόνια στην Εύβοια ήρθαν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 όπου το έστρωσε στα ορεινά της Στενής.

Ήταν πρωί της Παρασκευής όταν άρχισε να πέφτει πυκνό χιόνι στην θέση καταφύγιο της Δίρφυς.

Μάλιστα ο χιονιάς είχε διάρκεια μιας και για δύο ημέρες έπεφτε ακατάπαυστα.

Λευκό τοπίο στα ορεινά της Στενής, όπου όχι μόνο έπεσαν τα πρώτα χιόνια αλλά το έστρωσε κιόλας!

Χιόνια στην Εύβοια: Χιόνι στρωμένο στην κορυφή της Δίρφυς

Χιόνι «στρωμένο» παντού και χειμωνιάτικο τοπίο, ό,τι πρέπει για πριν τα Χριστούγεννα! Το χιόνι έφτασε τους πέντε πόντους, μόνο στην κορυφή του πιο ψηλού βουνού της Εύβοιας, ενώ το κρύο ήταν τσουχτερό, αφού ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν!

Η Δίρφυς, πλέον γνωστή και ως Δίρφη, είναι σημαντική οροσειρά της κεντροανατολικής Εύβοιας.

Γιατί χιονίζει πρώτα στην Δίρφη;

Το Δέλφι στα 1.743 μέτρα, είναι η υψηλότερη κορυφή της. Εξαιρώντας τα βουνά της Κρήτης, η Δίρφη είναι το ψηλότερο βουνό της νησιωτικής Ελλάδας.

Έχει έντονο ανάγλυφο και είναι αρκετά απότομη, κυρίως στην ανατολική της πλευρά. Η δυτική της πλευρά παρουσιάζει κωνικό σχήμα.

Η Δίρφυς παρουσιάζει επίσης έντονες χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα, γιατί είναι εκτεθειμένη στα ψυχρά βορειανατολικά ρεύματα.

Έτσι επειδή δεν έχει κάποιο φυσικό εμπόδιο μπροστά της, τα ψυχρά βορειανατολικά ρεύματα είναι η αιτία να χιονίζει πρώτα.

Στα λευκά η Δίρφυς

Στα λευκά η Δίρφυς εξαιτίας του χειμωνιάτικου σκηνικού του καιρού που έφερε χιόνι, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σκηνικό.

χιονια ευβοια

Οι εικόνες από το βουνό της Εύβοιας εντυπωσιάζουν, με χιόνι να στρώνει διαδρομές και να κλαδιά δέντρων να ντύνονται στα λευκά.

Αυτά γίνονται στα βουνά. Στις πόλεις το τοπίο είναι διαφορετικό. Το μόνο που μας κάνει να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει χιονιάς είναι η άδεια παραλία της Χαλκίδας.

Τέτοιες μέρες ο κόσμος προτιμά να είναι στα σπίτια του και όλα τριγύρω είναι αδειανά.

χιονια ευβοια

Αυτό είναι το πιο πολύ χιόνι που είχε στα χρονικά της η Εύβοια

χιονια ευβοια

Εκτός ελέγχου ήταν η κατάσταση σε αυτή την περιοχή της Εύβοιας, λόγω του χιονιά. Αν δείτε τις φωτογραφίες, σίγουρα θα πάθετε πλάκα μιας και τόσο χιόνι δεν έχετε ξαναδεί πότε στην ζωή σας.

Ο Δήμος είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δεκάδες χωριά ήταν αποκλεισμένα από τις μεγάλες ποσότητες χιονιού, παρά τις προσπάθειες να ανοίξουν τους δρόμους.

Σε αρκετά από αυτά τα χωριά, οι κάτοικοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι χωρίς νερό και ρεύμα, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΗ δεν μπορούσαν να φτάσουν στην περιοχή για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Το χιόνι σε διάφορα σημεία είχε ξεπεράσει τα δύο μέτρα.

Στην περιοχή της Κύμης είχαν σπεύσει μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας όσο και του στρατού, για να βοηθήσουν την κατάσταση. Ήταν Γενάρης του 2017 όταν η Αριάδνη έφερε χιόνι στην περιοχή της Κύμης.

χιονια ευβοια

Και όταν λέμε χιόνι, εννοούμε πολύ! Μάλιστα σε διάφορα σημεία ξεπερνούσε τα δύο μέτρα. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν απλά συγκλονιστικές.

Δραματική ήταν η κατάσταση από την κακοκαιρία στην Εύβοια, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετώπιζαν οι πόλεις της.

Πολλά χωριά της Εύβοιας ήταν αποκλεισμένα, ενώ οι χιονοπτώσεις ήταν πυκνές  με αποτέλεσμα τα σωστικά συνεργεία να μην μπορούν να φτάσουν στους εγκλωβισμένους κατοίκους.

χιονια ευβοια

Χαρακτηριστικό είναι το ότι ακόμη και το νοσοκομείο της Κύμης έμοιαζε με «ιγκλού», καθώς είχε θαφτεί από το χιόνι. Ιστορικές στιγμές όταν η Αριάδνη πέρασε από την Κύμη.

Όταν η φύση ζωγραφίζει πριν το χιόνι στην Εύβοια

χιονια ευβοια

Η φύση, παίρνει τον ρόλο ενός καλλιτέχνη.

Ζωγραφίζει με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο το τοπίο στον Θεολόγο της Εύβοιας.

Η παλέτα της περιλαμβάνει τα ζωντανά πράσινα των δέντρων, τα γήινα καφέ των βουνών και το λαμπερό μπλε του ουρανού με επικάλυψη πρωινής ομίχλης.

Όταν βγαίνει ο ήλιος, η φύση ανακαλύπτει νέους τρόπους να ζωγραφίσει την τελειότητα του κόσμου μας με τον Αντώνιο Λάμπρου να αποτυπώνει στον φωτογραφικό του φακό την όμορφη αυτή στιγμή.

Πως οδηγούμε στο χιόνι

Η οδήγηση σε χιονισμένους δρόμους απαιτεί προσοχή, προετοιμασία και παρατηρητικότητα. Εδώ υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:

– Βεβαιωθείτε ότι έχετε χιονολάστιχα ή αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα ελαστικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το χιόνι ή τον πάγο προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση.

– Αυξήστε την απόσταση ασφαλείας με τα άλλα οχήματα.

– Επιταχύνετε και επιβραδύνετε αργά και σταθερά, αποφεύγοντας απότομες κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην ολίσθηση.

– Ξεκινήστε από την δευτέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο ολίσθησης.

– Αποφύγετε το ξαφνικό πάτημα στα φρένα. Χρησιμοποιήστε τα φρένα απαλά και επαναλαμβανόμενα για να αποτρέψετε τον κίνδυνο κλειδώματος των τροχών.

– Έχετε πάντα μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες, αν οι συνθήκες το απαιτούν.

– Πάντα θυμηθείτε ότι η προσοχή είναι καθοριστική όταν οδηγείτε σε χιονισμένους δρόμους.

Οι αλυσίδες χιονιού 2023 είναι υποχρεωτικές: Ποιο είναι το πρόστιμο;

αλυσιδεσ χιονιου υποχρεωτικεσ

Οι αλυσίδες χιονιού είναι υποχρεωτικές κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών είναι υποχρεωμένοι να έχουν αλυσίδες χιονιού ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα.

Αλυσίδες χιονιού υποχρεωτικές: Πότε έχει πρόστιμο;

Πότε έρχεται το πρόστιμο; Το πρόστιμο έρχεται για την μη χρήση αλυσίδων χιονιού όταν υπάρχει προειδοποίηση για καιρικά φαινόμενα. Με λίγα λόγια οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Και όταν λέμε αρμόδιες αρχές εννοούμε τις αστυνομικές διευθύνσεις, διευθύνσεις τροχαίας και γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας.

Αν σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, υπάρξει ενημέρωση ότι υπάρχουν επικρατούσες καιρικές συνθήκες που επιβάλλεται οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, τότε υπάρχει το πρόστιμο για τις αλυσίδες χιονιού. Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.

Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να έχουν αλυσίδες χιονιού μέσα στα αυτοκίνητά τους.