Μπορεί αυτό το πλάσμα να είναι ακίνδυνο και όλοι να το αγαπάμε, αλλά οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν δύσκολα θα κάνουν πολλούς να το ξεχάσουν.
Αυτό το πλάσμα που θα δείτε παρακάτω βρέθηκε στην ακτή στη Χαλκίδα. Αυτό το πλασματάκι ζυγίζει περίπου 135 kg, ενώ υπάρχουν καταγραφές που ξεπερνούν τα 450 kg. Το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από κίτρινο έως καστανό και το χέλυο είναι συνήθως κοκκινωπό-καφέ. Μέχρι να ενηλικιωθεί, δεν είναι ορατές φυλετικές διαφορές.
Το βρίσκουμε στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς επίσης και στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η Ελλάδα είναι η πιο δημοφιλής περιοχή φωλιάσματος κατά μήκος της Μεσογείου, με περισσότερες από 3.000 φωλιές ετησίως. Περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη θάλασσα και σε εκβολές ποταμών, με τα θηλυκά να βγαίνουν για λίγο στην ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά.
Αυτό το υπέροχο πλάσμα, έβγαλε το κύμα σε ακτή στη Χαλκίδα. Περαστικοί την είδαν ζωντανή και κάλεσαν τους αρμόδιους για να την εναποθέσουν στη θάλασσα. Λίγα λεπτά αργότερα, τα νέα δεν ήταν και τόσο καλά μιας και η χελώνα καρέτα-καρέτα ήταν νεκρή.
Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.
Ο παρατημένος και εν χρήσει αλιευτικός εξοπλισμός είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους χελωνών. Ειδικές συσκευές έχουν τοποθετηθεί στα δίχτυα στο πλαίσιο προσπαθειών για τη μείωση της θνησιμότητας, παρέχοντας μια οδό διαφυγής για τις χελώνες.
Η απώλεια των κατάλληλων παραλιών ωοτοκίας και η εισαγωγή νέων αρπακτικών έχουν επίσης επηρεάσει τον πληθυσμό των χελωνών.
Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του αριθμού τους απαιτούν γενικότερη συνεργασία, δεδομένου ότι οι χελώνες περιφέρονται σε τεράστιες εκτάσεις του ωκεανού και οι παραλίες ωοτοκίας είναι διασκορπισμένες σε διάφορες χώρες.
Σε αυτά τα πλαίσια, το 1983 συστάθηκε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχελών» ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη, την προστασία και την περίθαλψη των χελωνών Caretta, καθώς και τη διαχείριση των οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες ελληνικές παραλίες ωοτοκίας τους.
Τι δεν κάνουμε αν βρεθούμε δίπλα σε θαλάσσια χελώνα
Όπως και με τα άλλα είδη Άγριας Ζωής έτσι και με τη θαλάσσια χελώνα υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να αποφεύγουν οι λουόμενοι, όταν συναντηθούν μαζί της στη θάλασσα. Αναλυτικά δεν ταΐζουμε, δεν αγγίζουμε και δεν κόβουμε τον δρόμο.
Με λίγα λόγια δεν πάμε μπροστά της να κολυμπάμε και δεν την ενοχλούμε.
Οι ειδικοί μας λένε ότι αν θέλουμε να την παρατηρούμε, αυτό μπορεί να γίνει μόνοα από μια απόσταση 2-3 μέτρων και να είναι από τα δεξιά καλύτερα. Θα πρέπει να την αφήνουμε να κολυμπήσει όπου θέλει αυτή. Συνήθως η θαλάσσια χελώνα είναι ήρεμη και δεν αντιδρά έντονα. Αν δεν την ενοχλήσουμε και δεν της δημιουργήσουμε πίεση, μπορούμε να είμαστε κοντά της και να βγάλουμε μια φωτογραφία.
Εύβοια: Το μυστήριο της άδειας παλιάς γέφυρας
Εύβοια: Είναι το πιο παράξενο παγκάκι σε χωριό
Εύβοια: Άφωνοι με αυτό που είδαν ξαφνικά στον ουρανό
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.