Φανουρόπιτα εκκλησίας: Μια εύκολη συνταγή.
Η φανουρόπιτα είναι ιεροτελεστία και αν ακολουθήσεις πιστά την συνταγή, σίγουρα θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μέχρι τον 14ο ή 15ο κατ’ άλλους αιώνα, ο Άγιος δεν ήταν γνωστός. Εκείνη την εποχή στη Ρόδο, κατά την διάρκεια εργασιών αναστήλωσης των τειχών της πόλεως, αποκαλύφθηκε πως υπήρχε ένας μισογκρεμισμένος Ναός στον οποίο υπήρχαν πολλές παλαιές εικόνες. Μια από αυτές, η πιο καλοδιατηρημένη λέει η παράδοση, ήταν ενός Αγίου ο οποίος φορούσε ρωμαϊκά στρατιωτικά ρούχα και κρατούσε ένα κερί κι έναν Σταυρό.
Το όνομα που φαινόταν ήταν «Ο Άγιος Φανώ». Γύρω από την εικόνα του Αγίου, υπήρχαν 12 παραστάσεις στις οποίες απεικονιζόταν το μαρτύριο του. Έτσι το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως πρόκειται για έναν μάρτυρα ο οποίος πιθανότατα υπήρξε στρατιώτης.
Το όνομα Φανούριος του αποδόθηκε από τον Μητροπολίτη Ρόδου Νείλο, ο οποίος ανακαίνισε το εκκλησάκι που βρέθηκε η εικόνα, αφιερώνοντας το στον νεοφανή Άγιο Φανούριο.
Αυτές είναι και οι μοναδικές πληροφορίες. Από την Ρόδο, στόμα με στόμα, η ιστορία του νέου Αγίου διαδόθηκε πρώτα στα γύρω νησιά και μετέπειτα σε ολόκληρη τη χώρα.
Η παράδοση θέλει τη φανουρόπιτα να έχει μονό αριθμό υλικών. Όσον αφορά τα υλικά θα σου πούμε παρακάτω τι θα χριεαστείς. Θα χρειαστείς 1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, 1 κούπα σπορέλαιο, 1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού, 1 κουτ. γλυκού κανέλα, ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια, 2 κουτ. σούπας κονιάκ, 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1 κούπα καρύδια, σπασμένα και 1 κούπα σταφίδες ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα.
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, όπως διαβάζουμε στο kathimerini.gr. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά, και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά.
Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο. Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη. Μυστικό Δεν ρίχνουµε µεµιάς όλο το αλεύρι, γιατί µπορεί να χρειαστεί λιγότερο. Αν η ζύµη βγει σκληρή, µπορούµε να ρίξουµε λίγο περισσότερο χυµό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.
Η χειρότερη κακοκαιρία που έχει περάσει από την Εύβοια
Οκτωνιά: Δεν πίστευε στα μάτια του όταν κοίταξε στον ουρανό
Εύβοια: Αυτό είναι το πιο χαρούμενο χωριό!ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.