Τι κάνει κανείς όταν έρχεται αντιμέτωπος με βρύσες που στάζουν, με σπασμένες σωληνώσεις, με αποχετεύσεις που χρειάζονται αποφράξεις και γενικότερα με υδραυλικά προβλήματα που προκύπτουν αναπάντεχα; Σίγουρα το αποτέλεσμα είναι να αγχώνεται και στην τελική να πρέπει να πληρώσει ένα σημαντικό ποσό για την επιδιόρθωση του προβλήματος.
Η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη λοιπόν λύση και σε αυτή την περίπτωση. Ας δούμε τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούμε ουσιαστικά μόνοι μας να κάνουμε συντήρηση των υδραυλικών εγκαταστάσεών μας.
Προλάβετε τις φραγμένες σωληνώσεις
Μία κλασική περίπτωση αποτελούν οι φραγμένες σωληνώσεις στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Προληπτικά καλό είναι να καθαρίζουμε εξωτερικά τις τρίχες και τα υπολείμματα των απορρυπαντικών και σαπουνιών που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο ή τα διάφορα αποφάγια στην κουζίνα προκειμένου αυτά να μην εισέρχονται στις αποχετεύσεις.
Με τον καιρό τα στέρεα αυτά κατάλοιπα συγκεντρώνονται στις σωληνώσεις μας. Μία καλή επίσης τακτική είναι κάθε λίγες εβδομάδες να ρίχνουμε ένα αναψυκτικό τύπου “cola” στο νιπτήρα, στο νεροχύτη και στην μπανιέρα. Μπορείτε να ρίξετε ένα μικρό κουτάκι αναψυκτικό και να το αφήσετε εκεί όλο το βράδυ για να αποφύγετε στο μέλλον τις αποφράξεις Περιστέρι ή όπου αλλού κι αν μένετε.
Αυτό έχει την ιδιότητα να διαλύει πολλούς από τους ρύπους και τα συστατικά που συγκεντρώνονται μέσα στις σωληνώσεις και στα σιφώνια. Μία εναλλακτική είναι να βράζετε νερό σε μία κατσαρόλα και να προσθέσετε σε αυτή μερικές κουταλιές μαγειρικής σόδας και αντίστοιχη ποσότητα από ξύδι. Φροντίστε να μην ρίχνετε το νερό μετά αλλά να διαλύετε τη σόδα σε αυτό γιατί υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν συμπαγείς σχηματισμοί στις σωληνώσεις που ουσιαστικά επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως αποδείχθηκε σε μια περίπτωση σε αποφράξεις Αιγάλεω.
Ξεφορτωθείτε τα άλατα
Τ’ άλατα που συγκεντρώνονται στις σωληνώσεις και στα είδη υγιεινής ενδεχομένως με μία πρώτη ματιά να φαίνονται αρκετά αθώα. Ωστόσο, προκαλέσουν ένα σωρό προβλήματα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και στα είδη υγιεινής. Μην τα βλέπετε λοιπόν απλά και μόνο ως ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά ως έναν παράγοντα που μπορεί να διαβρώσει και να δημιουργήσει προβλήματα στις εγκαταστάσεις.
Υπάρχουν διάφορα καθαριστικά στην αγορά που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα άλατα. Η συσσώρευσή τους προκαλεί βλάβες στα φίλτρα των μπαταριών και στο τηλέφωνο του ντους μεταξύ άλλων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πάλι ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ξίδι εάν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο χημικό.
Φροντίστε να καθαρίζετε τα άλατα σε τακτική βάση, γιατί όσο πιο περισσότερο συσσωρεύονται αυτά, τόσο πιο δύσκολη είναι στη συνέχεια ο καθαρισμός τους.
Βρύσες που στάζουν
Με τον καιρό θα διαπιστώσουμε πως εμφανίζονται διαρροές νερού. Στις περισσότερες περιπτώσεις βλέπουμε τις βρύσες να αρχίζουν να στάζουν. Θα πρέπει να έχουνε κατά νου πως μία μικρή διαρροή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
Για να μη φτάσουμε λοιπόν στο σημείο να έχουμε βρύσες που στάζουν μπορούμε αρχικά να φροντίσουμε να μη σφίγγουμε πολύ τις βρύσες στην περίπτωση που λειτουργούν με κλασικούς περιστρεφόμενους διακόπτες. Καλό είναι επίσης να ανοίγουμε και να κλείνουμε τις μπαταρίες σταδιακά και χωρίς γρήγορες κινήσεις ώστε η πίεση να έρχεται σταδιακά.
Όταν γυρίζουμε τη βαλβίδα με μεγάλη δύναμη ενδέχεται να καταστρέψουμε τον μηχανισμό της μπαταρίας. Τέλος, στις ενώσεις υπάρχουν λαστιχάκια τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε πολύ φθηνά από κάποιο κατάστημα με υδραυλικά είδη ή χρωματοπωλείο. Είναι εύκολο να αλλάξουμε τα λαστιχάκια τα οποία φθείρονται με τα χρόνια.
Εύβοια: Το μυστήριο της άδειας παλιάς γέφυρας
Εύβοια: Είναι το πιο παράξενο παγκάκι σε χωριό
Εύβοια: Άφωνοι με αυτό που είδαν ξαφνικά στον ουρανό
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.