Τι ώρα θα γίνει η πρώτη ανάσταση το 2024;

Πρώτη Ανάσταση – Τι ώρα γίνεται και τι σημαίνει

Γιορτή
Γιορτή: Τι ώρα θα γίνει η πρώτη ανάσταση το 2024

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, γίνεται η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση, δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο.

Η Ανάσταση του Κυρίου είναι μια από τις πιο εορταστικές και σημαντικές εκδηλώσεις στο Ορθόδοξο χριστιανικό ημερολόγιο.

Οι παραδόσεις και οι τελετουργίες που συνοδεύουν αυτή τη μεγάλη γιορτή αναδεικνύουν τη βαθιά θρησκευτική και πνευματική σημασία της.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η μέρα που προηγείται της Ανάστασης, μια μέρα που γεμίζει την κοινότητα των πιστών με αναμονή και προσδοκία.

Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι πιστοί στολίζουν τους ναούς με δάφνες, σύμβολο ζωής και νίκης επί του θανάτου.

Το πρωί επίσης ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, γνωστός και ως «Πρώτη Ανάσταση», ενώ το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός» αντηχεί στις αψίδες των ναών, επισημαίνοντας το έναρξη της πανηγυρικής ατμόσφαιρας.

Ωστόσο, η αποκορύφωση των εκδηλώσεων έρχεται στις 12 το βράδυ, όταν οι πιστοί συγκεντρώνονται για να ανακοινώσουν την Ανάσταση.

Με την αφορμή των λόγων «Χριστός Ανέστη», η εκκλησία εκρήγνυται σε χαρά και ευλογίες, ενώ οι καμπάνες χτυπούν ενθουσιωδώς και τα δαφνόφυλλα σκορπίζονται στον αέρα, συμβολίζοντας τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Αυτή η τελετουργική πράξη αναδεικνύει την πνευματική αναγέννηση και ανανέωση που φέρνει η Ανάσταση του Χριστού.

Οι πιστοί σήμερα ζουν με την προσμονή της Ανάστασης του Θεανθρώπου. Η Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται από την Εκκλησία στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται την ίδια μέρα με την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.