Κάρτα αγρότη 2024: Πότε ενεργοποιείται;

Τι είναι η κάρτα αγρότη και ποια ημερομηνία ενεργοποιείται

Πότε
Κάρτα αγρότη 2024: Πότε ενεργοποιείται

Πότε ενεργοποιείται η κάρτα αγρότη για το έτος 2024.

Μέσα στον Μάρτιο 2024, εκτιμάται πως θα υπογραφούν τα πρώτα μνημόνια συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τις τράπεζες που χρηματοδοτούν την Κάρτα του Αγρότη.

Μάλιστα ακούγεται ότι οι πρώτες φορτίσεις θα γίνουν ακόμα και μέσα στον ίδιο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα της βασικής ενίσχυσης του έτους 2023 προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες ενεργοποίησης.

Ωστόσο, το τοπίο σχετικά με τη δυνατότητα φόρτισης της Κάρτας και τα ποσά που απαιτούνται από τα eco-schemes παραμένει ασαφές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί δεν έχουν ακόμα καταστήσει σαφές τις αξιώσεις τους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ενώ η διαδικασία της πράσινης αποζημίωσης δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια.

Πότε ενεργοποιήθηκε η κάρτα αγρότη τα προηγούμενα χρόνια

Σημειώνεται ότι η Κάρτα του Αγρότη ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023, ενώ το 2022 ήταν διαθέσιμη από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Στα έτη 2021 και 2020, οι φορτίσεις ξεκίνησαν στα μέσα του Μαρτίου.

Τι είναι η κάρτα αγρότη;

Η «Κάρτα του Αγρότη» είναι ειδικά σχεδιασμένη κάρτα για τους αγρότες με σκοπό την άμεση χρηματοδότηση των παραγωγικών δαπανών τους, κατά το χρονικό διάστημα της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι δαπάνες αυτές συνδέονται με τις καλλιεργητικές και τις άλλες συναφείς ανάγκες με την παραγωγική διαδικασία όπως λιπάσματα, ζωοτροφές, φάρμακα, καύσιμα, υποχρεώσεις σε: ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, αγορά εργοσήμων, την πληρωμή αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, τελών άρδευσης κ.α.

Η Κάρτα του Αγρότη παρέχεται υπό τους όρους και προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.