Πότε είναι οι Αλκυονίδες μέρες;

Θάλασσα

Οι «ανοιξιάτικες» ημέρες του χειμώνα – Πότε είναι οι Αλκυονίδες μέρες, που έρχονται και μας φέρνουν ήλιο – Μια περίοδος ηλιόλουστου και ήρεμου καιρού που συμβαίνει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα – Τι είναι οι αλκυονίδες μέρες, κάθε πότε εμφανίζονται και γιατί φέτος μπορεί να ξανάρθουν

Είναι οι ημέρες ζέστης που δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στο καταχείμωνο. Οι Αλκυονίδες μέρες είναι μια περίοδος ηλιόλουστου και ήρεμου καιρού που συμβαίνει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πολλοί λένε πως οι ηλιόλουστες μέρες είναι οι Αλκυονίδες μέρες. Γιατί τις ονόμασαν έτσι και τι πραγματικά γίνεται; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση;

Πολλοί βέβαια κάνουν το λάθος και ότι ηλιόλουστη μέρα δουν μέσα στον χειμώνα την ονομάζουν ως αιτία των Αλκυονίδων ημερών.

Είναι οι ημέρες ζέστης που δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στο καταχείμωνο. Είναι ένα καλοκαίρι στην καρδιά του χειμώνα.

Οι Αλκυονίδες μέρες είναι μια ζεστασιά μέσα στις κρύες ημέρες στον χειμώνα.

Οι Αλκυονίδες ημέρες δεν είναι μια ονομασία των τελευταίων χρόνων. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

Οι Αλκυονίδες ημέρες αυτές έχουν εμπνευστεί από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού.

Η ονομασία Αλκυονίδες μέρες προέρχεται από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η Αλκυόνη ήταν μια θαλάσσια νύμφη που μεταμορφώθηκε σε πουλί από τη θεά Αθηνά.

Η Αλκυόνη ήταν γνωστή για την ήρεμη φύση της και την αγάπη της για την θάλασσα. Κατά τη διάρκεια των Αλκυονίδων ημερών, ο καιρός είναι συνήθως ήρεμος και η θάλασσα είναι γαλήνια.

Αυτό επιτρέπει στην Αλκυόνη να φτιάξει την φωλιά της και να γεννήσει τα αυγά της.

Δεν έχουν μια συγκεκριμένη περίοδο εμφάνισης. Δεν είναι στάνταρ ότι κάθε χρόνο υπάρχουν Αλκυονίδες μέρες. Αν θα μας επισκεφθούν, αυτό θα γίνε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Συνήθως κάνουν την εμφάνιση τους από τα μέσα του Γενάρη μέχρι τον Φλεβάρη με το θερμόμετρο να είναι πάνω από τα φυσιολογικά καιρικά επίπεδα.

Οι Αλκυονίδες μέρες έχουν σαν κεντρικό χαρακτήρα το ψαροπούλι Αλκυόνα, που κλωσά τα αυγά του εκείνες τις ημέρες. Μάλιστα η παράδοση λέει ότι επειδή αυτό το πτηνό συμβολίζει την ηρεμία και την γαλήνη, οι θεοί του δίνουν ωραίες μέρες για να γεννήσει με ηρεμία τα αυγά του. Σύμφωνα με τους παλιούς, οι θεοί αγαπούσαν αυτό το πλάσμα και έκαναν τα αδύνατα, δυνατά για να πορευθεί χωρίς ταλαιπωρία στην ζωή.

Αλκυονίδες μέρες: Γιατί συμβαίνουν;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Αλκυονίδες ημέρες συμβαίνουν εξαιτίας του γεωγραφικού πλάτους που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι του γεωγραφικού πλάτους κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης.

Κατά την περίοδο της καλοκαιρίας παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός, αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Πότε είναι οι Αλκυονίδες μέρες

Συνήθως είναι στα μέσα Ιανουαρίου. Η περίοδος αυτή διαρκεί περίπου 10 ημέρες και συνήθως ξεκινά από τα μέσα Ιανουαρίου και τελειώνει στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι Αλκυονίδες μέρες είναι μια περίοδος ελπίδας και ανανέωσης. Είναι μια στιγμή που οι Έλληνες απολαμβάνουν τον ήλιο, τη θάλασσα και τη φύση.

Είναι επίσης μια στιγμή που οι Έλληνες σκέφτονται την αρχαία ελληνική μυθολογία και την ιστορία του τόπου τους.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Άφωνοι με τον μυστήριο ουρανό

Εύβοια: Έπαθαν πλάκα με το θέαμα πάνω από τα κεφάλια τους!

Εύβοια: Έπαθε πλάκα όταν είδε τα παπούτσια στο χωράφι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.