Πότε γιορτάζει η Όλγα;

Η Αγία Όλγα, μια από τις πιο εξέχουσες μορφές στην ιστορία της Ρωσίας και της Ορθοδοξίας, τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Ιουλίου

Πότε γιορτάζει η Όλγα;

Η ζωή της υπήρξε καθοριστική για τη διάδοση του Χριστιανισμού στα εδάφη των Ρως, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της Ισαποστόλου.

Γεννημένη στο Πσκοφ, μεταξύ του 890 και του 925 –η ακριβής ημερομηνία παραμένει άγνωστη– η Όλγα καταγόταν από βαράγγους ευγενείς. Η καταγωγή της υποδηλώνει μια ισχυρή προσωπικότητα και την ικανότητά της να κινείται σε κύκλους εξουσίας από νεαρή ηλικία.

Advertisement

Η ιστορία της ξεκινά ουσιαστικά με τον γάμο της με τον Ιγκόρ, τον Πρίγκιπα του Κιέβου, ο οποίος ήταν γιος του Ρούρικ, του ιδρυτή της δυναστείας που κυβέρνησε τους Ρως για πολλούς αιώνες. Μετά τη δολοφονία του Ιγκόρ το 945, η Όλγα ανέλαβε την αντιβασιλεία για τον ανήλικο γιο τους, Σβιατοσλάβ. Η περίοδος της αντιβασιλείας της χαρακτηρίστηκε από πολιτική οξυδέρκεια και αποφασιστικότητα. Αντιμετώπισε με σθένος τους Δρεβλιανούς, τη φυλή που δολοφόνησε τον σύζυγό της, επιδεικνύοντας παράλληλα μια αξιοσημείωτη ικανότητα στην οργάνωση του κράτους και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Το κομβικότερο σημείο στη ζωή της Όλγας ήταν η μεταστροφή της στον Χριστιανισμό. Γύρω στο 957, ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όπου και βαπτίστηκε Χριστιανή. Ανάδοχός της φέρεται να ήταν ο ίδιος ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος, γεγονός που υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία της μεταστροφής της. Κατά τη βάπτισή της, έλαβε το χριστιανικό όνομα Ελένη, πιθανότατα προς τιμήν της Αγίας Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Επιστρέφοντας στο Κίεβο, η Όλγα αφιερώθηκε με ζήλο στη διάδοση της νέας πίστης. Αν και ο γιος της, Σβιατοσλάβ, παρέμεινε ειδωλολάτρης, η Όλγα δεν το έβαλε κάτω. Αντιθέτως, προσπάθησε να εμφυσήσει τα χριστιανικά ιδεώδη στους εγγονούς της, με σημαντικότερο τον Βλαδίμηρο Α΄ τον Μέγα, ο οποίος αργότερα θα εκχριστιάνιζε ολόκληρους τους Ρως. Η Όλγα έχτισε εκκλησίες, κατέστρεψε ειδωλολατρικούς ναούς και δίδαξε τις αρχές του Χριστιανισμού, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον μαζικό εκχριστιανισμό που ακολούθησε.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Αγία Όλγα τα πέρασε στο κάστρο του Βίσγκοροντ κοντά στο Κίεβο, περιτριγυρισμένη από τα εγγόνια της, στα οποία μετέδιδε την πίστη και τις αρχές της. Απεβίωσε σε προχωρημένη ηλικία, το 969, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο.

Για τις ανεκτίμητες προσπάθειές της να διαδώσει τον Χριστιανισμό στην επικράτεια των Ρως, η Αγία Όλγα ανακηρύχθηκε Αγία και Ισαπόστολος από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1587. Η μνήμη της παραμένει ζωντανή, ως σύμβολο πίστης, αποφασιστικότητας και φωτισμού για έναν ολόκληρο λαό.

Εύβοια ειδήσεις σήμερα

Εύβοια: Η εξωτική παραλία κοντά στο ποτάμι

Δημοτική αγορά της Χαλκίδας: Πότε θα είναι έτοιμη;

Αυτή είναι η πιο ωραία περιοχή στη Χαλκίδα


Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.