Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί και στην Εύβοια
Η οδήγηση απαιτεί τη συνεχή προσοχή και συγκέντρωση του οδηγού, ώστε να εξασφαλίζεται η οδική ασφάλεια.
Ωστόσο, υπάρχουν συνήθειες που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή και να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχήματος, με αποτέλεσμα ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) να προβλέπει αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων.
Μία από αυτές τις συνήθειες είναι η εκτέλεση ενεργειών που περιορίζουν την ελευθερία κινήσεων του οδηγού, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να χειρίζεται σωστά το όχημα.
Το άρθρο 13 του Κ.Ο.Κ. ορίζει ότι ο οδηγός πρέπει να έχει πλήρη έλεγχο των κινήσεών του για να εκτελεί με ασφάλεια τους απαιτούμενους χειρισμούς. Αν παραβιάσει αυτή την αρχή, προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ, καθώς και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για τριάντα ημέρες.
Αντίστοιχα, στο άρθρο 40, ο Κώδικας επισημαίνει ότι οι οδηγοί δικύκλων και άλλων ελαφρών οχημάτων οφείλουν να κρατούν το τιμόνι με τα δύο τους χέρια, εκτός αν δίνουν σήμα σύμφωνα με τις διατάξεις.
Για την παράβαση αυτή, το πρόστιμο ανέρχεται στα 80 ευρώ, καθώς θεωρείται πως οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του οδηγού και των υπολοίπων χρηστών του δρόμου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται πλέον προηγμένα φωτογραφικά ραντάρ, τα οποία ανιχνεύουν παραβάσεις που σχετίζονται με την απόσπαση της προσοχής.
Έτσι, οι τοπικές αρχές μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα όχι μόνο για τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, αλλά και για άλλες δραστηριότητες, όπως η κατανάλωση φαγητού, που αποσπούν τα χέρια από το τιμόνι και το βλέμμα από τον δρόμο.
Εύβοια: Το μυστήριο με το ποδήλατο έξω από σπίτι
Εύβοια: Έπαθαν πλάκα με το λουλούδι που είχε φωνή
Εύβοια: Εύβοια: Η απίθανη κλοπή από σπίτι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News. για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.