Ποιος είναι ο χάρτης με τις μωβ μέδουσες στην Ελλάδα; Η Εύβοια έχει τελικά μωβ μέδουσες;
Οι μωβ μέδουσες απλώνουν τα πλοκάμια τους και στην Εύβοια, προκαλώντας όλο και μεγαλύτερη ανησυχία.
Ένας νέος «κίνδυνος» βρίσκεται και στις ελληνικές θάλασσες και δεν είναι άλλος από τις μωβ μέδουσες. Το συγκεκριμένο είδος θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και η πληθυσμιακή τους έξαρση συνεχίζεται ακάθεκτη και φέτος.
Ζωηρή ανησυχία προκαλεί η μωβ μέδουσα που κυκλοφορεί στις ελληνικές θάλασσες, τη στιγμή που είναι δύσκολο να γίνει άμεσα αντιληπτή από τους λουόμενους.
Φέτος, παρατηρήθηκαν σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου οι μωβ μέδουσες, ενώ χειμερινοί κολυμβητές ανέφεραν ότι έβλεπαν αυτό το είδος μέδουσας και το χειμώνα. Μέχρι τέλος του Μάη δεν υπήρχαν αναφορές για τον Ευβοϊκό. Αν και ακούγεται ότι στο αιγαίο εμφανίζονται, δεν είχαν παρατηρηθεί σε παραλίες της Βόρειας και Νότιας Εύβοιας που είναι σε αυτή την θάλασσα. Δείτε και τον παρακάτω χάρτη που εκδόθηκε αρχές Ιουνίου για του λόγου το αληθές.
Τα πράγματα όμως άλλαξαν και εμφανίστηκαν σε παραλίες τόσο στον Ευβοϊκό όσο και στο Αιγαίο.
Δείτε παρακάτω τον νέο ανανεωμένο χάρτη που περιλαμβάνει τις περιοχές της Εύβοιας που έχουν μωβ μέδουσες.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες. Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα.
Το τσίμπημα από τη μωβ μέδουσα προκαλεί πόνο και ερεθισμό στο δέρμα. Για αυτό αν την δείτε στη θάλασσα καλά θα κάνετε να απομακρυνθείτε αμέσως. Ειδικότερα τα συμπτώματα από τις μωβ μέδουσες μπορεί να είναι πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματός σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε. Επιπλέον, μπορεί να νιώσετε ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων και δύσπνοια.
Πολλοί που έχουν δεχτεί τσιμπήματα από την μέδουσα τονίζουν ότι πηγαίνουν και κολλούν πάνω τους. Κάνουν ένα σημάδι πολύ μεγάλο. Ο πόνος υπάρχει ακόμα και αν περάσουν 10 μέρες. Αφήνουν το αποτύπωμα τους και κάποιος που δεν το ξέρει θα νομίζει τα θύματα της έχουν κάνει τατουάζ μέδουσας.
Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, όπως από του στόματος/τοπικά παυσίπονα, ζεστό νερό και παγοκύστες.
Είναι αναγνωρίσιμη η μωβ μέδουσα, από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μοβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά.
Αυτός είναι ο χάρτης για την Μωβ Μέδουσα:
Ιανουάριος 2022: Η μωβ μέδουσα εντοπίζεται μεταξύ άλλων από παρατηρητές σε Πόρτο Ράφτη και Κρήτη
Μάρτιος 2022: Υπάρχουν καταγραφές για τον Σαρωνικό κόλπο, την Κεντρική Μακεδονία και την Περιφέρεια της Πελοποννήσου.
Απρίλιος 2022: Στις 15/4 εμφανίζεται στη Σαμοθράκη. Καταγραφές υπάρχουν για τον Πειραιά, το Αγκίστρι και τη Ζάκυνθο.
Μάιος 2022: Οι καταχωρήσεις αυξάνονται. Σαρωνικός, Πελοπόννησος, Παξοί, Νέα Πέραμος, Βουλιαγμένη, Αγκίστρι, Κεφαλονιά, Χαλκιδική, και Σπέτσες.
Τονίζεται ότι αν έρθετε αντιμέτωποι με μια τέτοια μέδουσα, καλό θα είναι να τις αποφεύγετε και σε καμία περίπτωση να μην τις βγάζετε στη στεριά.
Σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.
Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος. Απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.
Εύβοια: Μια σπάνια στιγμή στη θάλασσα
Εύβοια: Έπαθαν πλάκα όταν κοίταξαν ψηλά
Εύβοια: Το πανέμορφο πουλί που εμφανίζεται μόνο τα βράδια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.