Πότε μεγαλώνει η μέρα;

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, είναι μια κατεξοχήν οικογενειακή παραλία

Πότε είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο και πότε μεγαλώνει η μέρα – Γιατί συμβαίνει

Πως και πως περιμένουμε να μεγαλώσει η ημέρα και να απολαύσουμε ακόμα πιο πολύ τις βόλτες στη Χαλκίδα και να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι.

Παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία η ύπαρξη της ημέρας. Το θέμα είναι πότε θα μεγαλώσει η ημέρα;

Η έναρξη του φθινοπώρου με την φθινοπωρινή ισημερία, ξεκίνησε κατά το διάστημα από 21 έως 24 Σεπτεμβρίου ενώ ολοκληρώνεται με το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου όπου αρχίζει και μεγαλώνει η μέρα.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία. «Πέφτει» μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου. Οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 21η και 22α Δεκεμβρίου. Αυτό οφείλεται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του φετινού χειμώνα, καθώς καταγράφεται η μεγαλύτερη νύχτα του έτους.

Φέτος πέφτει 22 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα, είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια.

Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της ημέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμα της.

Μετά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο η νύχτα αρχίζει να μικραίνει, με το σκοτάδι να δίνει ολοένα και περισσότερο χώρο στο φως της ημέρας, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να μπει η Άνοιξη και να ακολουθήσει το καλοκαίρι όπου σημειώνεται το θερινό ηλιοστάσιο.

Μετά από κάποια ημερομηνία οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν σπυρί – σπυρί… Από τις 21 Δεκεμβρίου και έπειτα οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν με το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Τότε παρατηρείται η μεγαλύτερη σε διάρκεια σε νύχτα του έτους, ενώ παράλληλα, σηματοδοτείται η έναρξη του χειμώνα.

Με άλλα λόγια, το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η επιστημονική εξήγηση για το πότε μεγαλώνει η ημέρα.

Στο χειμερινό ηλιοστάσιο, έχουμε τις λιγότερες ώρες ηλιακού φωτός από όλη τη χρονιά. Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου – και από αυτό το σημείο, οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν.

Υπάρχει εκτός από το χειμερινό ηλιοστάσιο και το θερινό. Από το θερινό ηλιοστάσιο και έπειτα αρχίζει και μικραίνει η μέρα.

Το θερινό ηλιοστάσιο του Βορείου Ημισφαιρίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους.

Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών.

Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Το μυστήριο της άδειας παλιάς γέφυρας

Εύβοια: Είναι το πιο παράξενο παγκάκι σε χωριό

Εύβοια: Άφωνοι με αυτό που είδαν ξαφνικά στον ουρανό

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.