Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τι τρώμε;

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τι τρώμε;

Είναι μια μεγάλη γιορτή για την εκκλησία μας. Η Κυριακή αυτή είναι η μεσονηστίσιμη, βρίσκεται δηλαδή στο μέσον της σαραντάημερης νηστείας. Σήμερα εκτός από ξηρά τροφή, επιτρέπεται και η λήψη τροφών, που περιέχουν λάδι ή άλλες φυτικές λιπαρές ουσίες καθώς και τα οινοπνευματώδη ποτά. Ισοδυναμεί με νηστεία ιχθύος.

Οι χριστιανοί, ατενίζοντας και προσκυνώντας το Σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού, όπου τελείται, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό, η ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου αλλά της νίκης και της χαράς. Ακόμα δε περισσότερο οι Ειρμοί του Κανόνα της Κυριακής είναι παραμένει από την πασχαλινή ακολουθία,«Αναστάσεως ημέρα», και ο Κανόνας είναι παράφραση του αναστάσιμου Κανόνα (Σταυροαναστάσιμος Κανόνας).

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 2021 είναι σήμερα 4 Απριλίου 2021.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Εύβοια νέα σήμερα

Σε απόγνωση γονείς στην Εύβοια: Δείτε τι συνέβη σε σχολείο

Εύβοια: Όσοι το έζησαν δεν μπορούσαν να κρατηθούν από τα γέλια

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.