Δύσκολο πράγμα το κλάδεμα, φτάνει να το ξέρεις ή να έχεις διαβάσει κάπου σχετικά με την διαδικασία
Με το κλάδεμα κάνουμε μια αφαίρεση τμημάτων βλαστών των φυτών με τα κατάλληλα εργαλεία. Η διαδικασία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο έχει αποτέλεσμα να ρυθμίσει την ανάπτυξη τους ή την παραγωγή νέων ανθών και καρπών. Το κλάδεμα είναι απαραίτητο σε ανθοφόρα φυτά, σε θάμνους και σε δένδρα, διότι τα κάνει πιο δυνατά, ζωηρά, υγιή και μπορούν να ζήσουν περισσότερο, αρκεί όμως να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες.
Πότε κλαδεύουμε το αμπέλι;
Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του αμπελιού είναι από τα μέσα Ιανουαρίου ως τις αρχές Μαρτίου. Αυτό ωστόσο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τόπο και τις κλιματολογικές συνθήκες.
Είναι μεγάλο ρίσκο από την μία να κλαδέψετε το αμπέλι και από την άλλη να καεί το δέντρο μιας και είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Δεν ξέρουμε ποτέ πώς θα εξελιχθεί την επόμενη μέρα και αν παράδειγμα γίνει το κλάδεμα σήμερα και έρθει χιόνι, θα καταστραφεί!
Υπάρχει και ένα άλλο σημάδι που θα μας αποτρέψει να προβούμε στο κλάδεμα. Αν δούμε ότι υπάρχει μαρασμός και πτώση των φύλλων, δεν πρέπει να επέμβουμε και να κόψουμε κλαδιά τώρα.
Θα προτιμήσεις να κλαδέψεις κατά τον Μάρτιο. Θα βρεις περιόδους χωρίς παγετούς και βροχές και μειωμένη υγρασία.
Τριανταφυλλιές: Πότε τις κλαδεύουμε;
Οι τριανταφυλλιές θέλουν κλάδεμα μία φορά τον χρόνο για να τις ανανεώσουμε και να μας δώσουν νέα βλάστηση με πολλά υπέροχα τριαντάφυλλα.
Την κλαδεύουμε για να ανανεωθούν οι βλαστοί και να πάρουμε πολλά τριαντάφυλλα.
Κλαδεύουμε, μία φορά το χρόνο. Πάντα τον χειμώνα μετά τις μεγάλες παγωνιές και γενικά πριν το ξεκίνημα της νέας βλάστησης. Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας καλό είναι να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου.
Σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας μπορεί να ξεκινήσει και αρχές του ίδιου μήνα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι καλό είναι να γίνεται από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και το Μάρτιο.
Θα πρέπει να γίνει πριν την άνοιξη γιατί τότε οι τριανταφυλλιές ξεκινούν την βλάστηση.
Αν πάλι δεν είναι ορατοί οι οφθαλμοί του φυτού καλό είναι να κάνετε ένα ήπιο κλάδεμα.
Πότε κλαδεύουμε τις λεμονιές;
Αν και συναντάμε λεμονιές που δεν κλαδεύονται, το κλάδεμα αποτελεί σημαντική εργασία στην καλλιέργεια της λεμονιάς και σίγουρα θα μας δώσει περισσότερα λεμόνια.
Λεμονιές: Πότε τις κλαδεύουμε τελικά; Κλαδεύουμε τις λεμονιές μέσα στην άνοιξη, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα, ενώ τo κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς μπορεί να γίνει από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.
Η περίοδος αυτή αποτελεί την κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα, καθώς η παραγωγή των όψιμων λεμονιών έχει μειωθεί, ενώ παράλληλα δεν επικρατούν συνθήκες υψηλής υγρασίας που συντελούν στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, όπως η κορυφοξήρα.
Ελιές: Πότε τις κλαδεύουμε;
Πότε κλαδεύουμε τις ελιές; Είναι μια ερώτηση που η απάντηση δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Παίζουν αρκετοί παράγοντες ρόλο για να μην υπάρξει μελλοντικός τραυματισμός του δέντρου.
Δεν ξέρουμε ποτέ πώς θα εξελιχθεί την επόμενη μέρα και αν παράδειγμα γίνει το κλάδεμα σήμερα και έρθει χιόνι, θα καταστραφεί το δέντρο!
Υπάρχει και ένα άλλο σημάδι που θα μας αποτρέψει να προβούμε στο κλάδεμα της ελιάς. Αν δούμε ότι υπάρχει μαρασμός και πτώση των φύλλων, δεν πρέπει να επέμβουμε και να κόψουμε κλαδιά τώρα.
Θα προτιμήσεις να κλαδέψεις κατά τον Μάρτιο. Θα βρεις περιόδους χωρίς παγετούς και βροχές και μειωμένη υγρασία.
Εύβοια: Άφωνοι με ένα μεγάλο ψάρι που είδαν
Εύβοια: Έμειναν άφωνοι κοιτάζοντας το κύμα
Εύβοια: Τρόμαξαν όταν είδαν μια σκιά στο καμπαναριό!
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.