Πότε είναι το καθολικό Πάσχα το 2023;

Καθολικό Πάσχα: Γιατί αλλάζει κάθε χρόνο η ημερομηνία του
Καθολικό Πάσχα: Γιατί αλλάζει κάθε χρόνο η ημερομηνία του

Μπορεί το Πάσχα να είναι ένα αλλά γιορτάζεται διαφορετικά από τους καθολικούς και τους ορθόδοξους. Για τους χριστιανούς, το Πάσχα είναι ταυτόσημο με τη θυσία και την ανάσταση του Χριστού, την υπέρτατη στιγμή της χριστιανοσύνης. Συμβολίζει, δηλαδή, το «πέρασμα» από τη θνητή ζωή και τον θάνατο στη Βασιλεία των Ουρανών. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις ημερομηνίες του Πάσχα μέχρι το 2025.

Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού. Εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία.

Πρόβλημα προκύπτει και με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιείται από τον Δυτικό Κόσμο, με αποτέλεσμα να γιορτάζουν σε διαφορετικές ημερομηνίες το Πάσχα Καθολικοί και Ορθόδοξοι.

Πιο αναλυτικά, οι 12 σεληνιακοί μήνες δεν αποδίδουν ένα πλήρες ηλιακό έτος, με αποτέλεσμα 24 φορές μέσα σε έναν αιώνα να πρέπει να προστίθεται μία επιπλέον ημέρα στον μήνα Φεβρουάριο, ώστε να έρχεται σε μερικό συγχρονισμό το ημερολόγιο με το ηλιακό έτος.

Στις μέρες μας, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι περισσότεροι Προτεστάντες γιορτάζουν το Πάσχα μετά τις 21 Μαρτίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου. Ωστόσο, οι Ορθόδοξοι χρησιμοποιούν την παλαιότερη εκδοχή του ημερολογίου, γνωστή και ως «Ιουλιανού», προκειμένου να καθορίσουν κάθε χρόνο την ημερομηνία του Πάσχα και άλλων εορτών.

Πάσχα 2023 Καθολικό: Πότε είναι;

Συγκεκριμένα τα επόμενα 3 χρόνια (μέχρι το 2025) το καθολικό Πάσχα θα εορτασθεί στις εξής ημερομηνίες: 2023: 9 Απριλίου, 2024: 31 Μαρτίου, 2025: 20 Απριλίου.

Πάσχα Καθολικών 2022 και Πάσχα Ορθοδόξων: Πότε πέφτει η μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού;

Το 2017 το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών συνέπεσαν, κάτι που θα ξανασυμβεί μετά από οκτώ χρόνια, το 2025. Το 2023 Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν με διαφορά μιας εβδομάδας.

Καθολικό Πάσχα αργίες

Κλειστό θα παραμείνει την (Μεγάλη Παρασκευή και δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών / Διαμαρτυρόμενων) το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο. Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εταιρείες του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και σε πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων.