Χαλκίδα: 5 χρόνια “σαπίζουν” φωτοβολταϊκά σε ταράτσα σχολείου

Δείτε τι θησαυρός κρύβεται στην ταράτσα ενός σχολείου
Δείτε τι θησαυρός κρύβεται στην ταράτσα ενός σχολείου

Πέντε χρόνια στην ταράτσα του 3ου και 6ου γυμνασίου Χαλκίδας χωρίς να λειτουργούν, βρίσκονται φωτοβολταϊκά πάνελ. Παρόλη την προσπάθεια της διεύθυνσης των σχολείων και την ενεργειακή κρίση, η γραφειοκρατία βάζει τρικλοποδιές στερώντας την μαθητική κοινότητα από τα οφέλη της μονάδας.

Ένας μεγάλος θησαυρός που πραγματικά αν χρησιμοποιηθεί σωστά τότε θα κάνει τους πάντες να παραμιλούν για την μεγάλη αξία του σε τέτοιες εποχές Δεν είναι κάπου κρυμμένος αλλά βρίσκεται μέσα στο κέντρο της Χαλκίδας, πάνω στην ταράτσα ενός εκπαιδευτηρίου. Ένας θησαυρός που κρύβει ενεργειακά πλούτη αν τον εκμεταλλευτούμε σωστά.

Σαπίζουν φωτοβολταϊκά πάνελ που θα μπορούσαν να δίνουν δωρεάν ρεύμα σε μια μεγάλη γειτονιά!

Αν τεθεί σε λειτουργία αυτός ο θησαυρός σίγουρα μόνο θετικά αποτελέσματα θα φέρει μιας και η εποχή το επιβάλλει. Ζούμε σε ενεργειακή κρίση, και αν τελικά λειτουργήσουν τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται στην ταράτσα του 3ου και 6ου γυμνασίου της Χαλκίδας, τότε δεν θα χρειάζεται να μιλάμε για οικονομία στην θέρμανση και στην ψύξη και όχι μόνο για το σχολείο. Αυτός ο εξοπλισμός θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ρεύμα μια μεγάλη γειτονιά. Tο 75% των πολιτών της χώρας, καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Σύμφωνα με υπολογισμούς χρειάζονται 9 με 12 ηλιακά πάνελ που παράγουν από 250 watts, για να καλύψουν το 100% των αναγκών.

Δείτε τι θησαυρός κρύβεται στην ταράτσα ενός σχολείου
Δείτε τι θησαυρός κρύβεται στην ταράτσα ενός σχολείου

Ζούμε σε μια πόλη που λιάζεται, χειμώνα, καλοκαίρι ενώ χάνεται μεγάλο ποσοστό τις ενέργειας που μας προσφέρει ο ήλιος και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για τις καθημερινές μας ανάγκες. Ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας που θα μπορούσε να δώσει ρεύμα σε ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο χάνεται μιας και δεν μπήκαν ποτέ σε λειτουργία τα φωτοβολταϊκά που βλέπετε.

Δεκάδες φωτοβολταϊκά είναι εδώ και χρόνια στην ταράτσα χωρίς να έχουν δώσει ούτε ένα watt.

Η γραφειοκρατία δεν “βλέπει” τον θησαυρό

Για την ιστορία, να σας πούμε ότι η Διεύθυνση του σχολείου, που υπέγραψε για την διοικητική παραλαβή του κτιρίου, επί μια πενταετία δεν σταμάτησε να απευθύνεται στους αρμόδιους του Δήμου Χαλκιδέων (Σχολική Επιτροπή) με σκοπό την λειτουργία της φωτοβολταϊκής μονάδας και την σύνδεσή της στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Παραταύτα, το υδροκέφαλο τέρας της γραφειοκρατίας δεν συγκινήθηκε ιδιαίτερα. Η παρούσα Διεύθυνση της επιτροπής προσπαθεί να δώσει λύση στο θέμα “σκοντάφτοντας” όμως και πάλι στην γραφειοκρατία της υπογραφής αναφορικά με την μονάδα.

Άρα το μόνο που χρειάζεται είναι να μπουν οι υπογραφές και ο θησαυρός να μην μείνει στα λόγια αλλά στην πράξη.