Εύβοια: Το Θαλασσινό Καρναβάλι Χαλκίδας κέρδισε το στοίχημα!

Πότε κέρδισε το στοίχημα – Η καραντίνα και τα πέτρινα χρόνια του Θαλασσινού Καρναβαλιού της Χαλκίδας

Χαλκίδα
Χαλκίδα

Ένας θεσμός στην Εύβοια είναι το θαλασσινό καρναβάλι Χαλκίδας. Η Χαλκίδα βάζει τα γιορτινά της και γιορτάζει στη θάλασσα.

Η Χαλκίδα φοράει τα αποκριάτικα της κουστούμια και προσκαλεί τους λάτρεις της Αποκριάς στο μοναδικό θαλασσινό καρναβάλι της χώρας!

Πότε ξεκίνησε το Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας;

Ο θεσμός με το Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας ξεκίνησε το 2015 με τους πειρατές να προσπαθούν να καταλάβουν το Στενό του Ευρίπου.

Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας
Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας

Δεν τα κατάφεραν… και κάθε χρόνο με την βοήθεια των Θεών του Ολύμπου το προσπαθούσαν.

Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας
Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας

Ένα σενάριο που διαδραματίζεται στο στενό του Ευρίπου, εκεί που ο Βορράς συναντά το Νότο και τα θαλάσσια ρεύματα μπερδεύονται κάτω από την συρταρωτή γέφυρα της Χαλκίδας.

Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας
Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας: Τα θαλάσσια ρεύματα μπερδεύονται κάτω από την συρταρωτή γέφυρα της Χαλκίδας.

Πότε κέρδισε το στοίχημα το Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας;

Το Θαλασσινό Καρναβάλι Χαλκίδας όταν ολοκληρώθηκε το 2015, κέρδισε το στοίχημα σημειώνοντας, κατά γενική ομολογία, μεγάλη επιτυχία.

Θαλασσινό Καρναβάλι
Δεν έπεφτε καρφίτσα από το Θαλασσινό Καρναβάλι 2015

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και το μικρό διάστημα προετοιμασίας, κατάφεραν με συλλογική δουλειά και μεράκι να αναβιώσουν ένα θεσμό.

Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας
Πλήθος κόσμου για το Καρναβάλι της Χαλκίδας

Αποδείχτηκε ότι συνέβαλε σημαντικά στην τουριστική προβολή και ανάδειξη της Χαλκίδας, δίνοντας ταυτόχρονα χαρά σε όλους μικρούς και μεγάλους.

Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας
Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας

Στόχος του θαλασσινού καρναβαλιού ήταν να παρουσιάσει στη Χαλκίδα μια διαφορετική και πρωτότυπη πρόταση.

Ήταν η αρχή για να δημιουργηθεί ένας θεσμός που στο μέλλον να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και θα αναδεικνύει την πόλη εντός και εκτός συνόρων με προφανείς θετικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και την αναβάθμιση του τουριστικού της προφίλ.

Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας
Τα θαλάσσια ρεύματα μπερδεύονται κάτω από την συρταρωτή γέφυρα της Χαλκίδας.

Η καραντίνα και τα πέτρινα χρόνια του Θαλασσινού Καρναβαλιού της Χαλκίδας

Το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που ακυρώθηκε το θαλασσινό καρναβάλι, ήρθε η καραντίνα και τα πέτρινα χρόνια του Θαλασσινού Καρναβαλιού.

Όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις της χώρας ακυρώθηκαν με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, λόγω της covid 19. Ανάμεσά τους και το Θαλασσινό Καρναβάλι Χαλκίδας.

Όλες οι εκδηλώσεις για τις Απόκριες, όπως ήταν αναμενόμενο, ακυρώθηκαν σε κάθε σημείο της χώρας!

Μια δύσκολη χρονιά που στέρησε το κέφι στους κατοίκους, καθώς μέχρι εκείνη την στιγμή είχαμε δει πολύ ωραίες διοργανώσεις από τον Δήμο Χαλκιδέων.

Θαλασσινό καρναβάλι 2023

Το 2023, το κύριο στοιχείο του καρναβαλιού στη Χαλκίδα, ήταν η θάλασσα, αλλά δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό, μιας και είχε μικρότερο κόστος.

Το θαλασσινό καρναβάλι Χαλκίδας είχε παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων, μια μεγάλη παρέλαση με τυμπανιστές, άρματα και πλήθος Καρναβαλιστών με ευρηματικές ενδυμασίες και κατασκευές, η οποία ξεκίνησε από το Κόκκινο Σπίτι και κατέληξε στην παραλία Χαλκίδας. Σε αυτό το σκέλος δεν άλλαξε τίποτα με τα προηγούμενα χρόνια.

Το καρναβάλι Χαλκίδας ήταν φτωχό στην θαλασσινή παρέλαση, από τα πλεούμενα και πληρώματα. Δεν είχε σενάριο αλλά μόνο πυροτεχνήματα, εφέ ήχου και φωτός και το παραδοσιακό κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου μέσα στη θάλασσα.

Απογοητευτικό ήταν το θέαμα αφού το θέμα ήταν μια απλή αναφορά στην ιστορία της πόλης, ενώ αντί για παρέλαση αρμάτων στη θάλασσα υπήρχαν μόνο φωτισμένα σκάφη.

Το θαλασσινό καρναβάλι της Χαλκίδας θα έρθει και το 2024
Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας 2023

Ήταν εντυπωσιακό το Θαλασσινό καρναβάλι 2024

Συνάντηση για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του «Θαλασσινού Καρναβαλιού Χαλκίδας», πραγματοποίησε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμητρα Σακελλαράκη, με τοπικούς Φορείς.

Συνάντηση για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις

Κατά τη συνάντηση, η Αντιδήμαρχος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται για το φετινό Θαλασσινό Καρναβάλι, το οποίο είχε ως κύριο στοιχείο τη θάλασσα, ήταν εντυπωσιακό και χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα μέσα.

Θαλασσινό καρναβάλι 2024

Πλήθος πυροτεχνημάτων σημάδεψαν την τελετή λήξης του Θαλασσινού Καρναβαλιού της Χαλκίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 το βράδυ της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024 στην παραλία της πόλης.

Πολύς ήταν ο κόσμος που έσπευσε να δει το “Θαλασσινό Καρναβάλι 2024” όπου ήταν άκρως εντυπωσιακό και κέρδισε το στοίχημα.

Είχε την αίγλη όπως και πριν την covid 19 ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν και σίγουρα θα βρεθούν και το 2025 για το θαλασσινό καρναβάλι.

Η τελετή λήξης κράτησε περίπου 20 λεπτά και ήταν οι μορφές του Ευρίπου και της Αρέθουσας, σχηματισμένες με φως επάνω σε μια μεγάλη οθόνη δίπλα στην γέφυρα.

Η αφήγηση ήταν ιστορική και είχε κάτι το διαφορετικό δίνοντας μιας εντυπωσιακή παρουσίαση.

Θαλασσινό καρναβάλι 2024

Πότε θα γίνει το καρναβάλι Χαλκίδας 2025;

Σύμφωνα με το εορτολόγιο και τις κινητές ημερομηνίες γιορτών η τελευταία Κυριακή του Θαλασσινού Καρναβαλιού θα πέσει στις 2 Μαρτίου και η Καθαρά Δευτέρα στις 3.

Όσο για τα γαϊτανάκια του Ευρίπου, θα γίνουν μία εβδομάδα πριν. Θα πέσει στις 23 Φεβρουαρίου 2025.

Το θαλασσινό καρναβάλι της Χαλκίδας θα γίνει την τελευταία Κυριακή της αποκριάς ενώ την προηγούμενη μέρα, θα έχουμε την παρέλαση των καρναβαλιστών.

Όσοι μένετε στην Αθήνα έχετε την τύχη να απέχει μόλις 1 ώρα μακριά από εσάς το υπέροχο Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας.

Ένα Καρναβάλι που λαμβάνει μέρος αποκλειστικά στα Τρελά Νερά του Ευρίπου και που παρόλο που φέτος αναμένεται να πάρει την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει, και να βρεθεί στα 5 καλύτερα καρναβάλια της χώρας!

Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάσαμε το πότε ξεκίνησε το Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας και την χρονολογία που κέρδισε το στοίχημα. Αναφερθήκαμε στην καραντίνα αλλά και στα πέτρινα χρόνια του Θαλασσινού Καρναβαλιού της Χαλκίδας αλλά και στην ημερομηνία που θα γίνει το 2024.