Πως η σύγχρονη δερματολογία αντιμετωπίζει την ακμή και γιατί η χαρτογράφηση σπίλων είναι μια τόσο σημαντική εξέταση

Η σύγχρονη δερματολογία αντιμετωπίζει την ακμή με μια ποικιλία θεραπειών, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου. Οι πιο κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν:

Τοπικές φαρμακευτικές αλοιφές εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα και περιλαμβάνουν ρετινοειδή, αντιβιοτικά και σαλικυλικά οξέα. Τα ρετινοειδή είναι αποτελεσματικά στη μείωση της παραγωγής σμήγματος και στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τα βακτήρια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ακμής. Τα σαλικυλικά οξέα απολεπίζουν το δέρμα και βοηθούν στην απομάκρυνση των κλειστών πόρων.

Φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται από το στόμα και περιλαμβάνει αντιβιοτικά, ρετινοειδή και στεροειδή. Τα αντιβιοτικά είναι πιο αποτελεσματικά από τις αλοιφές στην αντιμετώπιση της σοβαρής ακμής. Τα ρετινοειδή σε χάπια επίσης είναι πιο αποτελεσματικά από τις αντίστοιχες αλοιφές. Τα στεροειδή λαμβάνονται μόνο για σύντομες περιόδους, καθώς μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να παρέχονται με την καθοδήγηση έμπειρου δερματολόγου.

Άλλες ιατρικές θεραπείες είναι και η φωτοθεραπεία που χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία για τη μείωση της παραγωγής σμήγματος και την καταστροφή των βακτηριδίων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ακμής. Η φωτοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή, αλλά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ξηρότητα του δέρματος και ευαισθησία στον ήλιο.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει σωστά, τότε μπορεί να γίνει  χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των μεγάλων ή επώδυνων σπυριών. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία της ακμής, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αξιολογηθεί η κατάσταση των κρεατοελιών που υπάρχουν σε διαφορά σημεία του σώματος.  Η χαρτογράφηση σπυριών γίνεται από δερματολόγο, ο οποίος φωτογραφίζει σε πολλά σημεία την επιδερμίδα για να εξετάσει προσεκτικά τους σπίλους. Ο δερματολόγος καταγράφει τον αριθμό, το χρώμα, το μέγεθος και τη θέση των σπίλων. Αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν για να συγκριθούν μελλοντικά με άλλες χαρτογραφήσεις σπίλων προκειμένου να ελεγχθούν οι διάφορες κα να πιστοποιηθεί η ύπαρξη ή όχι κάποιας κακοήθειας.

Η χαρτογράφηση σπίλων  είναι σημαντική γιατί βοηθά τον δερματολόγο να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία και να παρακολουθήσει την πορεία της κακοήθειας  και να προσαρμόσει τη θεραπεία ανάλογα με την σοβαρότητα της περίστασης.

Η χαρτογράφηση σπίλων  είναι μια απλή και μη επεμβατική διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει άμεσα στην πρόληψη καρκινικού μελανώματος.

Εκτός από τη χαρτογράφηση σπίλων, υπάρχουν και άλλες τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας του μελανώματος. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αλγορίθμων που μπορούν να αναγνωρίσουν αυτόματα αν κάποια κρεατοελιά έχει παρουσιάσει διαφορές στα χαρακτηριστικά της και να εντοπίσει αμέσως το πρόβλημα.  Αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους δερματολόγους να παρέχουν στους ασθενείς πιο ακριβή και αποτελεσματική θεραπεία αποκλείοντας παρεκκλίσεις και λάθη που γινόντουσαν στο παρελθόν. Η χαρτογράφηση σπίλων  είναι μία διαδικασία που πρέπει να κάνουν οι περισσότεροι ως πρόληψη. Θα πρέπει ο καθένας να την βάλει στο πρόγραμμα του ετήσιου ιατρικού ελέγχου, όπως κάνει και με τις κλασικές εξετάσεις αίματος