Εξωσωματική γονιμοποίηση – Τα βήματα που πρέπει να γνωρίζεις

Είναι αδιαπραγμάτευτο ότι το κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και ελεύθερο να αποφασίζει εκείνο για το μέλλον του. Ωστόσο, για πολλά ζευγάρια το μέλλον τους είναι συνυφασμένο με την απόκτηση οικογένειας. Ακόμα, λοιπόν, κι αν αυτή είναι η βαθύτερη επιθυμία τους, ένα μεγάλο ποσοστό δεν καταφέρνει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

Ευτυχώς, στη σημερινή εποχή, η ραγδαία εξέλιξη των επιστημονικών μεθόδων βοηθάει ώστε να μην απογοητεύεσαι αν ανήκεις σε αυτό το ποσοστό. Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί την πλέον διαδεδομένη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και έχει δώσει λύση στο πρόβλημα πολλών ζευγαριών. Σημαντικό είναι να ακολουθούνται τα κατάλληλα στάδια, με την παρακολούθηση καταρτισμένων επιστημόνων του ιατρικού κλάδου και με ασφάλεια.

Εξωσωματική και ωοληψία

Για να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην εξωσωματική χρειάζονται και περισσότερα ωάρια. Κατόπιν πρόκλησης ωορρηξίας και στενής παρακολούθησης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια πραγματοποιείται η ωοληψία. Η ωοληψία γίνεται την κατάλληλη στιγμή σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποιούνται ώστε να πραγματοποιηθεί η συλλογή των ωαρίων και η γονιμοποίησή τους.

Σου ακούγεται τρομακτικό; Ίσως, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου, καθώς κατά τη διαδικασία χρησιμοποιείται ελαφριά αναισθησία, ώστε να εξασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση οποιασδήποτε ενόχλησης.

Εμβρυομεταφορά και εγκυμοσύνη

Ύστερα από εργαστηριακή καλλιέργεια και αξιολόγηση από τους εμβρυολόγους που διαρκεί ορισμένες μέρες, μετά την ωοληψία ακολουθεί η εμβρυομεταφορά. Κατά το συγκεκριμένο στάδιο, τα γονιμοποιημένα έμβρυα είναι έτοιμα να μεταφερθούν πίσω στη μήτρα της γυναίκας, να εμφυτευτούν και να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Φυσικά, οι τακτικοί έλεγχοι συνεχίζονται και μετά την ολοκλήρωση της εμβρυομεταφοράς, για την ασφάλεια και τη μείωση των κινδύνων, όπως άλλωστε γίνεται σε κάθε εγκυμοσύνη που λαμβάνει χώρα είτε με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης είτε όχι.

Μην ξεχνάς ότι το πιο σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η επιστημονική κατάρτιση της ιατρικής ομάδας που θα αναλάβει τη διαδικασία και κυρίως η σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης που αναπτύσσεται με τον γυναικολόγο.

Στην ηλεκτρονική σελίδα e-anastasakis.gr του καταρτισμένου Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου Ελ. Αναστασάκη,με εξειδίκευση στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορείς να αναζητήσεις περισσότερες πληροφορίες τόσο σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση και τα στάδιά της, όσο και σχετικά με άλλα ζητήματα που μπορεί να σε απασχολούν και να βρεις τη λύση που ψάχνεις.