Πότε ιδανικά ρίχνουμε λίπασμα και κλαδεύουμε τις ελιές – Ποια είναι η εποχή και τι προσέχουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών που ευνοούνται από την υψηλή υγρασία – Παίζουν αρκετοί παράγοντες ρόλο για το πότε τις κλαδεύουμε και πότε ρίχνουμε λίπασμα για να μην υπάρξει μελλοντικός τραυματισμός του δέντρου
Δεν ξέρουμε ποτέ πώς θα εξελιχθεί την επόμενη μέρα και αν παράδειγμα γίνει το κλάδεμα σήμερα και έρθει χιόνι, θα καταστραφεί το δέντρο!
Υπάρχει και ένα άλλο σημάδι που θα μας αποτρέψει να προβούμε στο κλάδεμα. Αν δούμε ότι υπάρχει μαρασμός και πτώση των φύλλων, δεν πρέπει να επέμβουμε και να κόψουμε κλαδιά τώρα.
Θα προτιμήσεις να κλαδέψεις κατά τον Μάρτιο. Θα βρεις περιόδους χωρίς παγετούς και βροχές και μειωμένη υγρασία.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 2.700 ελαιοτριβεία που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι αποτελούν το 34% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Τις «καλές χρονιές» στη χώρα μας παράγονται περίπου 300.000 τόνοι λάδι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περίπου 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα.
Πότε ρίχνουμε λίπασμα στις ελιές;
Όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, γνωρίζουν ότι η λίπανση είναι μία απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα για να υπάρξει υψηλή απόδοση και αύξηση της παραγωγής.
Η σωστή φροντίδα της ελιάς, απαιτεί προσεκτική σχεδιασμένη διαδικασία λίπανσης, η οποία ξεκινά από τη συνεργασία μας με έναν έμπειρο γεωπόνο.
Θα πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λίπανσης που θα περιλαμβάνει παράγοντες όπως ο τύπος του εδάφους, οι κλιματολογικές συνθήκες και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιέργεια.
Η διαδικασία της λίπανσης της ελιάς, περιλαμβάνει δύο βασικούς τρόπους εφαρμογής των λιπασμάτων.
Πρώτον, μέσω του εδάφους, όπου επιλέγουμε το κατάλληλο λίπασμα για να πλουτίσουμε το έδαφος με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Δεύτερον, μέσω του φυλλώματος της ελιάς, προσθέτοντας λιπάσματα που ενισχύουν τη φυτική ανάπτυξη.
Η κατάλληλη περίοδος για τη βασική λίπανση της ελιάς είναι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, πριν την έναρξη της ετήσιας βλάστησης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ελιά είναι πιο ανενεργή, επιτρέποντας έτσι στα λιπάσματα να απορροφηθούν αποτελεσματικότερα από τις ρίζες και να ενισχύσουν την επόμενη ανάπτυξη των δέντρων.
Η συνεχής παρακολούθηση της ελιάς και η προσαρμογή του σχεδίου λίπανσης στις εξελίξεις της καλλιέργειας είναι ζωτικής σημασίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.
Εύβοια: Τρόμαξε με ένα μεγάλο και επικίνδυνο φίδι Εύβοια: Μια παράξενη γέννηση στο Αυλωνάρι που ελάχιστοι έχουν ξαναδεί
Εύβοια: Άφωνοι οι κάτοικοι με πανέμορφο πλάσμα στην Νέα Αρτάκη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.