Εύβοια: Έβγαλε σε τσουβάλια τον θησαυρό από τη θάλασσα!

ευβοια, τσουβαλια, θησαυρο

Στην Δάφνη της Εύβοιας έγινε το περιστατικό με δύο άτομα να βγάζουν σε τσουβάλια τον θησαυρό από τη θάλασσα.

Όλα έγιναν την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 στην θάλασσα της Δάφνης. Για όσους δεν έχουν επισκεφθεί την συγκεκριμένη περιοχή, πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο μέρος.

Βρίσκεται κοντά στην Νεροτριβιά και είναι μια απέραντη παραλία. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή.

Τον χειμώνα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχει κόσμος που να βρίσκεται σε αυτή την πασίγνωστη παραλία της Εύβοιας.

Ανενόχλητοι έβγαλαν τον θησαυρό της θάλασσας

Εκμεταλλεύτηκαν την απουσία του κόσμου και έτσι ανενόχλητοι κατάφεραν να βγάλουν τον θησαυρό από την θάλασσα όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία.

Κατάφεραν να βγάλουν μεγάλη ποσότητα από αχινούς που στην συγκεκριμένη περιοχή είναι αρκετοί.

ευβοια, τσουβαλια, θησαυρο

Όπως βλέπετε κατάφεραν να βγάλουν από τη θάλασσα πέντε τσουβάλια με αχινούς. Δεν χρειάστηκε να κολυμπήσουν στα βαθιά.

Όπως βλέπουμε δίπλα από τα τσουβάλια υπάρχουν και τα σύνεργα. Μαζί τους είχαν μία απόχη και δύο ζευγάρια βατραχοπέδιλα.

Με αυτά τα σύνεργα κατάφεραν να βγάλουν από τον βυθό απίστευτη ποσότητα αχινών.

Όλα έγιναν όταν έπεσε ο ήλιος για να μην τους βλέπουν. Ωστόσο οι άντρες του λιμενικού κατάφεραν να τους εντοπίσουν τις μεσημβρινές ώρες.

Πρόκειται για δύο άτομα από την ευρύτερη περιοχή που κατάφεραν να βγάλουν από τη θάλασσα 2.500 αχινούς.

Η αιτιολογία για την επιβολή προστίμων ήταν ότι η αλίευση έγινε σε απαγορευμένη χρονική περίοδο και υπήρχε υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου ανά ημέρα για ερασιτέχνη αλιέα.

Προστατευόμενο είδος ο αχινός

Πολλοί αχινοί βρίσκονται πάνω στα βράχια και μέσα στο θαλασσινό νερό. Είναι ένας θησαυρός της θάλασσας και μάλιστα υπάρχουν και χώρες που υμνούν την ύπαρξη του. Παράλληλα η αλίευση του γίνεται επειδή είναι ένα νοστιμότατο έδεσμα.

Ο αχινός είναι προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, η αλίευση του αχινού απαγορεύεται αυστηρά, εκτός από κάποιες περιπτώσεις.

Υπάρχει η δέσμευση για το πόσο θα αλιευθεί από τη θάλασσα καθώς και σε ποια χρονική περίοδο.

Ο αχινός θεωρείται προστατευόμενο είδος επειδή ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της υπεραλίευσης.

Ο αχινός παίζει σημαντικό ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα, καθώς είναι ένας φυσικός καθαριστής του βυθού. Τρέφεται με άλγη, μύδια και άλλα ασπόνδυλα που κινούνται αργά, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τον έλεγχο του λιμεναρχείου Χαλκίδας στην Δάφνη Νεροτριβιάς, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, ενώ κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα αλιευμάτων, η οποία επανατοντίστηκε στη θάλασσα.