Βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής κινηματογραφικής τοποθεσίας για την Χιλιαδού στην Εύβοια

Βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής κινηματογραφικής τοποθεσίας,  Χιλιαδού, ευβοια

Πήρε το ευρωπαϊκό βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής τοποθεσίας η Χιλιαδού – Ανταγωνίστηκε την Σκωτία, την Ελβετία, την Κροατία και την Γερμανία. Η Εύβοια πήρε την νίκη.

Η βράβευση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Film Commission (EUFCN) πραγματοποιήθηκε σήμερα στην 73η Μπερλινάλε, στο πλαίσιο του European Film Market, και ήταν αποτέλεσμα της επιτυχούς για την Ελλάδα ανταπόκρισης του κοινού στη διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της Καλύτερης Κινηματογραφικής Τοποθεσίας.

Η παραλία Χιλιαδού της Εύβοιας πήρε το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Τοποθεσίας 2022 του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Film Commissions (EUFCN), μέσα από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν όλοι διαδικτυακά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το φυσικό τοπίο από τη Χιλιαδού αναδείχτηκε ως ένας από τους πρωταγωνιστές του φιλμ, καθώς υπήρξε καθοριστικό για την ατμόσφαιρα και την αισθητική φυσιογνωμία της διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής. Αποτέλεσμα που δικαιώθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών.

“Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από Ταϊλάνδη ή Ισπανία, η Χιλιαδού.” Τα λόγια αυτά ανήκουν στον διάσημο Σουηδό σκηνοθέτη που έκανε την Χιλιαδού γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Η όξινη σάτιρα των υπερπλούσιων και των ταξικών σχέσεων στις δυτικές κοινωνίες, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών γυρίστηκε στη Χιλιαδού, στην Εύβοια.Το 2020 βρέθηκαν και έκαναν τα γυρίσματα.

Βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής κινηματογραφικής τοποθεσίας,  Χιλιαδού, ευβοια

Από την παραλία της Χιλιαδούς του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων μαγεύτηκε ο γνωστός σκηνοθέτης. Η Χιλιαδού βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια και βρέχεται από το Αιγαίο και είναι εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους. Αγριεύει τόσο πολύ και μάλιστα τη διάρκεια του χειμώνα, τα κύματα πλημμυρίζουν την παραλία.

Έτσι το 2020 έκανε ταινία στην Εύβοια που είχε τον τίτλο “Το τρίγωνο της θλίψης” με κεντρικό πυρήνα της τον κόσμο της μόδας. Το «Triangle of Sadness» έχει την παρακάτω θεματολογία.  Κατά τη διάρκεια μιας πολυτελούς κρουαζιέρας, τα πράγματα ξεφεύγουν εκτός ελέγχου όταν ο μαρξιστής καπετάνιος αποφασίζει να εκδικηθεί τα μοντέλα – επιβάτες του.

Ο συνδυασμός της ναυτίας, από μία ταυτόχρονη δυνατή καταιγίδα, και της τροφικής δηλητηρίασης επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα και οι επιβάτες του πλοίου καταλήγουν ναυαγοί στη Χιλιαδού. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο ηθοποιός του Hollywood Woody Harrelson.

Βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής κινηματογραφικής τοποθεσίας,  Χιλιαδού, ευβοια