Τελικά τι πιστεύεται για την ώρα της ανάστασης – Ο Ιησούς πέθανε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, λίγο πριν τη δύση του ηλίου

Η ακριβής ώρα της Ανάστασης του Ιησού Χριστού παραμένει ένα από τα σημεία που έχουν προκαλέσει σκέψη και συζητήσεις ανάμεσα σε θεολόγους, ιστορικούς και πιστούς. Οι τέσσερις Ευαγγελιστές δεν δίνουν σαφή χρονικό προσδιορισμό της Ανάστασης, κάτι που αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες.
Το μόνο βέβαιο είναι πως όταν οι γυναίκες πήγαν στον τάφο «όρθρου βαθέως», δηλαδή πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο τάφος ήταν ήδη άδειος και η Ανάσταση είχε ήδη συντελεστεί.
Ο Ιησούς πέθανε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, λίγο πριν τη δύση του ηλίου. Σύμφωνα με την εβραϊκή αντίληψη της μέτρησης των ημερών, η κάθε ημέρα αρχίζει με τη δύση και ολοκληρώνεται με την επόμενη δύση.
Έτσι, από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το βράδυ του Σαββάτου είναι η πρώτη ημέρα, και από το βράδυ του Σαββάτου έως το βράδυ της Κυριακής η τρίτη. Με βάση αυτήν τη μέτρηση, η Ανάσταση θα μπορούσε να είχε γίνει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην Κυριακή, από τις 00:01 μέχρι τις 24:00.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το γεγονός της Ανάστασης ακριβώς στη μετάβαση από το Μεγάλο Σάββατο προς την Κυριακή.
Ο Εσπερινός της Ανάστασης και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου κορυφώνονται με το «Δεύτε λάβετε φως» και την αναγγελία του «Χριστός Ανέστη» τα μεσάνυχτα. Αυτή η ώρα έχει καθιερωθεί ως ο συμβολικός χρόνος της Ανάστασης, σηματοδοτώντας την έναρξη της τρίτης ημέρας και του χαρμόσυνου γεγονότος της νίκης επί του θανάτου.
Ωστόσο, υπήρξε και μια εξαίρεση στον καθιερωμένο αυτόν κανόνα. Το 2021, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η Ανάσταση εορτάστηκε στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
Η απόφαση αυτή είχε παρθεί από την Ιερά Σύνοδο, ώστε να διευκολυνθούν οι πιστοί εντός των πλαισίων της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ίσχυε τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν και διαφορετική από την παράδοση, η αλλαγή αυτή υποδέχθηκε με κατανόηση, καθώς το ουσιώδες δεν είναι η ακριβής ώρα, αλλά το βαθύτερο μήνυμα της Ανάστασης: η ελπίδα, η ζωή και η υπέρβαση του θανάτου.