Πότε ξεκινά το «Αλλάζω Συσκευή 2» για φούρνο και πλυντήριο το 2024;

Πότε

Θα έρθει άλλο πρόγραμμα με σκοπό τα νοικοκυριά να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν νέες οικοσυσκευές;

Πολλά νοικοκυριά ρωτούν για το πότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα αλλάζω συσκευή 2024.

Το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» επιχορηγούσε νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν μόνο οι ακόλουθες κατηγορίες συσκευών: κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες.

Η επιχορήγηση παρέχονταν μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης.

Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργούνταν παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Προ των πυλών φέρεται να βρίσκεται το ανανεωμένο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή 2», το οποίο θα αποτελεί τη νέα φάση του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», περιλαμβάνοντας επιπλέον κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών πέρα από κλιματιστικά και ψυγειοκαταψύκτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένονται εντός του Σεπτεμβρίου και στόχος της κυβέρνησης είναι η κάλυψη υπερδιπλάσιου αριθμού ωφελουμένων.

Η νέα φάση του προγράμματος, γνωστή ως «Αλλάζω Συσκευή 2», εισάγει αλλαγές και προσθέτει νέες κατηγορίες συσκευών που επιδοτούνται.


Οι επιδοτήσεις χορηγούνται μέσω επιταγών (vouchers), οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά νέων συσκευών από καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών. Οι επιταγές καλύπτουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης συνήθως 40-50%.

Διευκρινίζεται πως για την επιχορήγηση αγοράς νέας συσκευής, απαιτείται η παράδοση μίας παλιάς συσκευής προς ανακύκλωση, η οποία πρέπει να ανήκει στην ίδια κατηγορία με την συσκευή που αγόρασε (πχ κλιματιστικό για κλιματιστικό κλπ).

Αλλάζω Συσκευή 2: Τι αλλάζει στο πρόγραμμα

Η βασική αλλαγή του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή 2» είναι η προσθήκη νέων κατηγοριών συσκευών που επιδοτούνται, επιτρέποντας στους καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις κουζίνες τους με σύγχρονες τεχνολογίες.

Οι νέες επιδοτούμενες συσκευές παρέχουν νέες δυνατότητες, όπως η απομακρυσμένη διαχείριση και λειτουργία τους, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση αλλαγής του νυχτερινού τιμολογίου σε μεσημεριανό.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιώτες και νοικοκυριά με παλιές και ενεργοβόρες συσκευές, προσφέροντας επιδότηση για την αντικατάσταση τους με περιβαλλοντικά φιλικές και ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία ανοίγει σε καθορισμένες χρονικές περιόδους κάθε έτους.

Η επιδότηση καλύπτει διάφορες οικιακές συσκευές, όπως ψυγεία, κλιματιστικά, πλυντήρια ρούχων και φούρνους. Υπάρχει πιθανότητα επέκτασης του προγράμματος σε επιπλέον κατηγορίες συσκευών.

Οι επιδοτήσεις περιλαμβάνουν εκπτώσεις στην αγορά νέων συσκευών, με στόχο τη μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, το πρόγραμμα προωθεί την ανακύκλωση των παλαιών συσκευών, μειώνοντας τη συσσώρευση απορριμμάτων και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Οι αλλαγές του προγράμματος αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο και τότε να ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr για το Αλλάζω Συσκευή 2.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Μια εικόνα που τρομάζει και δείχνει μεγάλο ηρωισμό!

Εύβοια: Έχασαν τα λόγια τους με αυτό που είδαν στον δρόμο

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.