Καταργήθηκε η αλλαγή της ώρας; Τι θα γίνει το 2024;

Πότε λέμε αντίο στην χειμερινή ώρα και πότε υποδεχόμαστε την νέα ώρα του 2024 – Πότε καταργείται η αλλαγή της ώρας

Πότε αλλάζει η ώρα το 2024 και μπαίνει η θερινή
Πότε αλλάζει η ώρα το 2024 και έρχεται η θερινή

Πότε αλλάζει η ώρα το 2024 και πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας, μία ώρα μπροστά.

Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε θα είναι η τελευταία που ακούμε προτάσεις για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας.

Συζητείται εδώ και καιρό η κατάργηση της αλλαγής της ώρας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Στην Ευρώπη, η συζήτηση παγώνει τα τελευταία χρόνια, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχει μια πιθανότητα ότι η αλλαγή του Νοεμβρίου μπορεί να ήταν η τελευταία της φορά.

Καθώς πλησιάζει η στιγμή για την αλλαγή σε θερινό ωράριο, πρέπει να ετοιμαζόμαστε να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

Μαζί με την άνοιξη, έρχεται η αλλαγή σε θερινή ώρα. Και φέτος, το 2024, δεν θα είναι διαφορετικά. Τα ρολόγια μας θα μετακινηθούν μια ώρα μπροστά και θα αρχίσει να νυχτώνει αργότερα.

Στην Ευρώπη, η αλλαγή ώρας γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, με τα ρολόγια να προσαρμόζονται αντίστοιχα μια ώρα μπροστά και πίσω.

Σκοπός αυτής της αλλαγής είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Όταν τα ρολόγια μετακινούνται μπροστά, το φως της ημέρας διαρκεί περισσότερο, παρέχοντας περισσότερη φυσική φωτεινότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό και άλλες ανάγκες.

Αν και η αλλαγή ώρας είναι μια αμφιλεγόμενη πρακτική, μερικοί υποστηρίζουν ότι εξοικονομεί ενέργεια, ενώ άλλοι την κρίνουν με αρνητικό τρόπο, ειδικά όταν η ώρα αλλάζει και νυχτώνει νωρίς.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την άποψη ότι η αλλαγή ώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην προσαρμογή, ειδικά παιδιά και ηλικιωμένοι.

Πότε αλλάζει η ώρα το 2024

Την τελευταία Κυριακή και τελευταία ημέρα του Μαρτίου (31/3) επιστρέφει η θερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ., οπότε και θα χάσουμε μια ώρα ύπνου.

Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.