Το όνομα Αλέξανδρος, ένα από τα πιο αγαπητά και διαχρονικά ελληνικά ονόματα, έχει την κύρια ονομαστική του εορτή στο τέλος του καλοκαιριού

Η ημερομηνία αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, μιας εμβληματικής μορφής της Ορθοδοξίας.
Έζησε σε μια κρίσιμη εποχή, τον 4ο αιώνα μ.Χ., και αναδείχθηκε σε σθεναρό υπερασπιστή της πίστης απέναντι στη μεγάλη αίρεση του Αρειανισμού, η οποία αμφισβητούσε τη θεότητα του Χριστού.
Η συμβολή του στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας υπήρξε καθοριστική, ενώ ο βίος του χαρακτηρίστηκε από βαθιά ευσέβεια και ακατάβλητο ζήλο.
Το όνομα Αλέξανδρος, ένα από τα πιο δημοφιλή στην Ελλάδα (το 8ο συνηθέστερο με ποσοστό περίπου 2,78%), τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία κυρίως στις 30 Αυγούστου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αλεξάνδρου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Η ζωή του υπήρξε πρότυπο αφοσίωσης και αγωνιστικότητας σε μια κρίσιμη για την πίστη εποχή.
Γεννημένος γύρω στο 250 μ.Χ., ο Αλέξανδρος ακολούθησε από νωρίς τον εκκλησιαστικό βίο. Χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος, και λόγω του εκκλησιαστικού του ζήλου και της βαθιάς του μόρφωσης, έγινε ο στενότερος συνεργάτης του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Αγίου Μητροφάνη.
Ο ηλικιωμένος Μητροφάνης, αναγνωρίζοντας την αξία του, του ανέθετε όλες τις δύσκολες αποστολές και τα μεγάλα θέματα της αρχιεπισκοπής. Παράλληλα, ο Αλέξανδρος διακρίνονταν για την ευσέβειά του, την ασκητική ζωή του και τον ζήλο του για τη διατήρηση ανόθευτης της σώζουσας διδασκαλίας της Εκκλησίας.
Η δράση του κορυφώθηκε κατά την περίοδο της μεγάλης θεολογικής έριδας του Αρειανισμού, που αμφισβητούσε τη θεότητα του Ιησού Χριστού.
Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια το 325 μ.Χ., ο Αρχιεπίσκοπος Μητροφάνης, λόγω προχωρημένης ηλικίας και ασθένειας, δεν μπόρεσε να παραστεί. Έστειλε στη θέση του τον πρεσβύτερο Αλέξανδρο, ο οποίος αναδείχθηκε σε έναν από τους σθεναρότερους υπερασπιστές της Ορθοδοξίας, αντικρούοντας τις θέσεις του Αρείου και συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατύπωση του Συμβόλου της Πίστεως.
Μετά τον θάνατο του Μητροφάνη, ο Αλέξανδρος, σε ηλικία 73 ετών, τον διαδέχθηκε στον πατριαρχικό θρόνο. Λίγα χρόνια αργότερα, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, επιδιώκοντας την ειρήνευση στην αυτοκρατορία, πίεσε τον Αλέξανδρο να δεχθεί σε εκκλησιαστική κοινωνία τον αμετανόητο Άρειο.
Ο Αλέξανδρος, αρνούμενος να προδώσει τις αποφάσεις της Συνόδου, κλείστηκε στον ναό και προσευχήθηκε ένθερμα στον Θεό να εμποδίσει αυτή τη βεβήλωση. Σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα που ο Άρειος επρόκειτο να επιστρέψει θριαμβευτικά στην εκκλησία, πέθανε αιφνίδια και με φρικτό τρόπο.
Ο Άγιος Αλέξανδρος παρέμεινε Πατριάρχης μέχρι την κοίμησή του το 337 μ.Χ., αφήνοντας πίσω του την παρακαταθήκη ενός ακαταπόνητου και ατρόμητου υπερασπιστή της Ορθόδοξης πίστης.
Εύβοια ειδήσεις σήμεραΤο έγκλημα που κανείς δεν μπορεί να χωνέψει στη Νότια Εύβοια
Παλιά γέφυρα Χαλκίδας: Τι είναι αυτό που τους φοβίζει;
Αυτά τα πλάσματα στη θάλασσα στην Εύβοια δύσκολα θα ξεχάσουν
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.