Ένωση Γονέων Διρφύων Μεσσαπίων: Για την αξιολόγηση


Στην διαδικτυακή συνάντηση που είχαμε με τους υπόλοιπους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής και την γραμματέα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας καταλήξαμε στην δημιουργία Ένωσης Γονέων Διρφύων Μεσσαπίων με χρονικό πλαίσιο αυτό του ανοίγματος των σχολείων.
Κάθε σύλλογος που συμμετέχει στην Ένωση Γονέων συνεχίζει να παραμένει αυτόνομος. Η δυναμική της Ένωσης και ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος για την Σχολική Επιτροπή του Δήμου είναι το μεγάλο συν για το οποίο πρέπει να παλέψουμε όλοι ώστε να αποκομίσουμε τα μεγάλα οφέλη της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Αυτά τα οποία πρεσβεύει κάθε καταστατικό Συλλόγου.
Δυστυχώς, αγαπητοί γονείς, οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες και δυσκολότερες θα είναι κι αυτές που έρχονται. Το ψυχολογικό κομμάτι των παιδιών μας δεν είναι ορατό σήμερα. Όλη αυτή η κατάσταση θα επιφέρει αναταράξεις στην ψυχοσύνθεση τους. Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί για τα παιδιά μας, για το κοινό καλό και για ένα καλύτερο αύριο. Το νέο νομοσχέδιο της παιδείας, το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς, είναι η ταφόπλακα στο δημόσιο σχολείο. Αυτή τη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας έχει άλλες ταχύτητες και άλλη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Καθημερινά, η ανισότητα μας χτυπάει την πόρτα.

Δεν πρέπει άλλο να μένουμε αμέτοχοι. Πρέπει να ενωθούμε και να απαιτήσουμε.
Σας παραθέτουμε απόσπασμα απ’ την ομιλία της Γ. Γραμματέως της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Βαλαβάνη Στέλλας με θέμα την αξιολόγηση:
Και τώρα έχουμε και την «εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση» του σχολείου. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι η «εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση» στην εκπαίδευση έχει ως στόχο «τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου», «της παιδαγωγικής και μαθησιακής
1,8δις κάθε χρόνο για 11 συνεχόμενα χρόνια.

Κάθε χρόνο οι γονείς δίνουν από την τσέπη τους 1,2 δισ. ευρώ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στη Δευτεροβάθμια πάνω από 60 ετών είναι το 14,7% των εκπαιδευτικών, πάνω από 50 ετών το 72,7%. Κάτω από 40 ετών είναι μόλις το 5,34%.Τα 3⁄4 των μαθητών φοιτούν σε τμήματα από 18 έως 30. 700.000 μαθητές και μαθήτριες φοιτούν σε τμήματα από 21 έως 30 μαθητών. Το 32% των εκπαιδευτικών μετακινείται σε 2 έως 5 σχολεία. Το 17% των εκπαιδευτικών συμπληρώνει με 2η ανάθεση το διδακτικό του ωράριο. Από το 2010 έως σήμερα 40.000 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν και έγιναν 3.459 μόνιμοι διορισμοί μόνο στην Ειδική Αγωγή. Το 25% των μαθητών δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στη τηλεκπαίδευση.

Άρα τι θα έχουμε με τα παραπάνω δεδομένα ; Σε ένα υποχρηματοδούμενο σχολείο θα αξιολογείται η «ικανότητα διαχείρισης των οικονομικών πόρων». Δηλαδή πώς θα γίνεται περιορισμός δαπανών, θα βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ως γονείς, θα έχουμε ουσιαστικά ένα νομιμοποιημένο επιβεβλημένο κυνήγι χορηγών . Σε ένα υποστελεχωμένο σχολείο, που η λειτουργία του βασίζεται σε συμβασιούχους, θα αξιολογείται η «αποτελεσματική αξιοποίηση του προσωπικού». Τι θα γίνεται με τα εκπαιδευτικά κενά και με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν άσχετα με την ειδικότητά τους μαθήματα. Σε ένα σχολείο με ακατάλληλες υποδομές, με αίθουσες κλουβιά και χιλιάδες μαθητές
λειτουργίας»,
«επαγγελματική
εκπαιδευτικών». Για να δούμε κάποια
«της διοικητικής καθώς και την ανάπτυξη των
στοιχειά σε σχέση με τα σχολεία της χώρας μας :Το 30% των σχολικών κτηρίων είναι 50ετίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πάνω από 70% περικοπή των κρατικών κονδυλίων που για τη Σχολική Στέγη. Γυμναστήριο έχει το 19% των Δημοτικών και το 42%, των Γυμνασίων – Λυκείων και το 17% των ΕΠΑΛ.
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων έχει το 54% Δημοτικών. Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών έχει το 16% Δημοτικών, το 50% των ΕΠΑΛ.
Βιβλιοθήκη έχει το 44% των Δημοτικών, το 56% των Γυμνασίων, το 50%
των Λυκείων και το 37% των ΕΠΑΛ. Οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται

σε κοντέινερς, θα αξιολογείται «η αξιοποίηση των σχολικών υποδομών»,
τους. Πως θα γίνεται αυτό ;Σε μια εποχή που η ανάγκη για γνώση και ολόπλευρη μόρφωση δεν υφίσταται θα αξιολογείται
αλλά και ο εμπλουτισμός και εκσυγχρονισμός
πανομοιότυπους τρόπους. Όπως είναι συγκριτικές μελέτες των επιδόσεων των μαθητών σε περιφερειακό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο (πρόγραμμα PISA), οι επισκέψεις των αξιολογητών στα σχολεία, τα ερωτηματολόγια, οι δομημένες συνεντεύξεις η παρατήρηση του μαθήματος μέσα στη σχολική τάξη, ο έλεγχος των εποπτικών μέσων και των εγκαταστάσεων του σχολείου. Στην Ολλανδία για παράδειγμα στο Άμστερνταμ υπολογίζοντας τα τεράστια κενά σε δασκάλους παίρνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης ώστε να τοποθετούν εκπαιδευτικούς χωρίς πτυχίο, να προχωράν σε συγχωνεύσεις ακόμα και σε κατάργηση μαθημάτων οπού παραδέχονται ότι αυξάνεται η ανισότητα ευκαιριών μεταξύ μαθητών με διαφορετικό υπόβαθρο.
Η πρώτη απάντηση δόθηκε και με την Ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ, που χρειαζόταν να δούμε πως την αξιοποιήσαμε, πχ συζητήθηκε σε ΔΣ συλλόγων , σε Ενώσεις. Από την μέχρι τώρα εμπειρία υπήρχε θετική ανταπόκριση για την πρώτη απάντηση μας τόσο από γονείς όσο και από εκπαιδευτικούς.
Χριστίνα Αβραμίδου Δήμητρα Σίδερη
Για το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Πισσώνα
Ο πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Αθανάσιος Τρίκκας Αικατερίνη Τσιριμώκου
η «καλλιέργεια μαθητές».
δεξιοτήτων
στους
Θα έχουμε ανταγωνιζόμενα σχολεία που θέτουν ως στόχο «το καλύτερο σκορ». Ουσιαστικά θα έχουμε μεγαλύτερη υποβάθμιση του σχολείου, θα διαφοροποιείτε κάθε σχολείο ουσιαστικά με βάση τι μπορούν να πληρώσουν οι γονείς ,θα υπάρχει μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση με βάσει τι καλύπτουν οι γονείς που δεν καλύπτει το Κράτος (Κυβέρνησης, Περιφέρεια, Δήμοι). Η αξιολόγηση θα δείχνει με το δάχτυλο ως υπεύθυνους, για όλα τα «στραβά» του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς , τους ίδιους τους μαθητές και εμάς τους γονείς. Συνεχίζεται η λογική της ατομικής ευθύνης.
Στην Ε.Ε. η «αξιολόγηση» εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα κράτη με
Για το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Διρφύων
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας Μιχαήλ Θωμάς Μακρή Φωτεινή
Για το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Καστέλας
Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας