Το παιδί δεν φτιάχτηκε για να ακολουθεί τον δρόμο μας

Μπορεί να φαντάζει το πιο φυσικό πράγμα στην Ελλάδα το να ακολουθήσει το παιδί τα επαγγελματικά χνάρια των γονιών του ή να βρεθεί να εκπληρώνει τα δικά τους όνειρα. Πόσοι γονείς κοντοστέκονται να αναλογιστούν όμως τι πραγματικά ταιριάζει στο παιδί τους; Τι θα το έκανε να νιώθει πιο ολοκληρωμένο;

Αν το παιδί σας διανύει τα χρόνια του λυκείου, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να κάνει ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Όσο νωρίτερα το κάνει, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει στην διάθεσή του να προετοιμαστεί χωρίς άγχος προς την κατεύθυνση που του ταιριάζει.

Σε ένα παιδί που ασχολείται με αυτά που αρμόζουν καλύτερα στις δυνατότητες και τις δεξιότητές του, διευρύνεται η αυτοεκτίμησή του, αναπτύσσει την προσωπικότητα, τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά του. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός, όταν γίνεται σωστά, αποσκοπεί στο να παντρέψει όλες αυτές τις ικανότητες και τις τάσεις με τις υφιστάμενες σχολές, τα αντίστοιχα επαγγέλματα και να μας δώσει μία ξεκάθαρη εικόνα για τις δυνατότητες εξέλιξής μας στον εκάστοτε κλάδο.

Ένα τεστ προσωπικότητας και επαγγελματικού προσανατολισμού αναδεικνύει τον χαρακτηριστικό τύπο που έχουμε και ποια είναι τα δυνατά μας πεδία. Οι βασικοί χαρακτηριστικοί τύποι είναι 6 και διακρίνονται στους εξής:

Ο Πρακτικός Τύπος

Όσοι συγκαταλέγονται σε αυτό τον τύπο είναι άνθρωποι με αθλητικές ή μηχανικές ικανότητες, προτιμούν κατά κύριο λόγο να εργάζονται με αντικείμενα, μηχανές εργαλεία, φυτά ή ζώα ή να βρίσκονται έξω όσο περισσότερο μπορούν. Θα μπορούσαν να είναι περιζήτητοι κατασκευαστές.

Ο Ερευνητικός Τύπος

Όσοι συγκαταλέγονται σε αυτό τον τύπο είναι άνθρωποι αγαπούν να μαθαίνουν, να αναλύουν, να εξερευνούν, να δίνουν λύσεις σε προβλήματα, να παρατηρούν και να αξιολογούν. Δουλεύουν καλύτερα με δεδομένα και θα μπορούσαν να διακριθούν ως προγραμματιστές.

Ο Καλλιτεχνικός Τύπος

Όσοι συγκαταλέγονται σε αυτό τον τύπο είναι άνθρωποι με καινοτόμες ή διαισθητικές και καλλιτεχνικές ικανότητες. Τους αρέσει να υπάρχει εναλλαγή στο αντικείμενο της δουλειάς τους και οι αγαπημένοι μας μουσικοί ή διακοσμητές σίγουρα ανήκουν σε αυτό τον τύπο.

Ο Κοινωνικός Τύπος

Όσοι συγκαταλέγονται σε αυτό τον τύπο είναι άνθρωποι που βρίσκουν χαρά στο να βοηθούν, να διαφωτίζουν ή και να περιποιούνται άλλους ανθρώπους. Θα ήταν εξαιρετικοί στο να διδάσκουν ή να συμβουλεύουν επαγγελματίες.

Ο Επιχειρηματικός Τύπος

Όσοι συγκαταλέγονται σε αυτό τον τύπο είναι άνθρωποι που κατέχουν την τέχνη της πειθούς, ηγούνται με άνεση μιας ομάδας, επηρεάζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά ως CEO σε ένα startup ή να συμβάλλουν στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Ο Συμβατικός Τύπος

Όσοι συγκαταλέγονται σε αυτό τον τύπο είναι άνθρωποι με αριθμητικές ή υπαλληλικές ικανότητες και είναι εξαιρετικά εκτελεστικά στελέχη. Θα ήταν τυχερός κάποιος επιχειρηματίας να έχει ένα τέτοιο «δεξί χέρι» ή θα μπορούσε να διακριθεί σε σώματα όπως είναι η αστυνομία ή ο στρατός.

Στα Φροντιστήρια ΕνΤάξη οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μία σειρά από τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού τα οποία θα αναδείξουν τα πραγματικά χαρίσματα και δεξιότητες του παιδιού, προκειμένου να στραφεί στους τομείς που θα το κάνουν όχι μόνο πιο επιτυχημένο αλλά και πιο ευτυχισμένο σε βάθος χρόνου. Αν ψάχνετε φροντιστήρια στον Κορυδαλλό, μπορείτε να εμπιστευτείτε ένα από τα 15 εκπαιδευτήρια που διατηρούν και να κάνετε το πρώτο βήμα για τον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό του παιδιού σας.