Πως αντιμετωπίζω τον υπερβολικό ενθουσιασμό του σκύλου μου για την άνοιξη

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν φτερουγίζει η καρδιά του, όταν οι μυρωδιές της άνοιξης αναδύονται ολούθε. Μάλιστα, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν σύνδρομο εγκλεισμού τους χειμερινούς μήνες, ο ερχομός της άνοιξης είναι λύτρωση! Φανταστείτε, λοιπόν, τι χαρά κάνουν οι τετράποδοι φίλοι μας που είναι στο DNA τους να μένουν και να καρπώνονται τα αγαθά της φύσης.

Η θερμοκρασία της άνοιξης, το τιτίβισμα των πουλιών, το άνθισμα των λουλουδιών και η ευωδία τους είναι παράγοντες που κάνουν εμάς και τους σκύλους χαρούμενους. Επίσης, αποβάλλουν το στρες της καθημερινότητας και μας προσφέρουν ξεγνοιασιά.

Όσα σκυλάκια μένουν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από αλλαγές της θερμοκρασίας, μπορεί να χρειαστούν βοήθεια, μέχρι να εγκλιματιστούν στο περιβάλλον. Επιπλέον, η κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλάκια και ανθρώπους, καλό είναι να γίνει σιγά σιγά, για να μην έχουν άγχος και στρες.

Παρ’ όλα αυτά, ο ερχομός της άνοιξης ενθουσιάζει υπερβολικά τα σκυλάκια μας, με αποτέλεσμα να τρέχουν ολούθε, για να εκτονώσουν την ενέργεια τους και να χαιρετήσουν τους περαστικούς.

Αν το τετράποδο φιλαράκι μας είναι ανεξέλεγκτα ενθουσιώδες με την άνοιξη, καλό είναι να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:

  1. Ανακαλούμε τη μνήμη του σκύλου.

Με τον ερχομό της άνοιξης πολλά σκυλάκια εμφανίζουν «επιλεκτική ακοή», μια κατάσταση κατά την οποία δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του αφεντικού τους.

Αυτό το φαινόμενο δεν είναι κάτι ανησυχητικό για τα κατοικίδια μας. Ένα σκυλί μπορεί να έχει εξαιρετική ακοή και μηδαμινή διάσπαση προσοχής, ωστόσο η υπερφόρτωση των αισθήσεων από το περιβάλλον μπερδεύει το αυτί του.

Το τρέξιμο στη φύση, οι έντονες μυρωδιές της, το κυνήγι θηραμάτων και το παιχνίδι με άλλα σκυλάκια κάνουν αυτό το φαινόμενο αναμενόμενο. Αν είστε έξω και δεν είστε σίγουροι ότι θα σας υπακούει το σκυλάκι, αφήστε το χωρίς το λουράκι μόνο, όταν ξέρετε ότι θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα σας.

Σε περίπτωση που η ανυπακοή του σκύλου έχει εντατικοποιηθεί μπορείτε να τη διορθώσετε κάνοντας το εξής: Βγείτε, κυρίως, εκτός σπιτιού έχοντας ελεύθερο το σκυλάκι και με διάφορες αφορμές φωνάζετε το κοντά σας. Αν σας πλησιάζει, ακόμα και χωρίς εντολή, επαινέστε το λέγοντας «μπράβο» ή «καλό αγόρι».

Καλό είναι να επιβραβεύουμε και να επαινούμε το σκυλάκι μας, όποτε υπακούει στις εντολή να έρθει κοντά μας, ακόμα κι αν μερικές φορές δεν το κάνει με την πρώτη. Μάλιστα, το αφήνουμε να παίξει λίγο ακόμα, για να μην εντυπωθεί στο μυαλό του ότι, όποτε το φωνάζετε να γυρίσει πίσω, πρέπει να φορέσει το λουρί και να φύγει.

Αν το κατοικίδιο μας αποτυγχάνει στο να υπακούει σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, μάλλον έχει παρανοήσει κάτι στη βασική εκπαίδευση. Σε αυτή τη περίπτωση, κάνουμε την εκπαίδευση σε περιβάλλον χωρίς περισπασμούς, προτού προχωρήσουμε σε πιο θορυβώδη και σύνθετα μέρη.

Σημαντικό είναι να παρέχουμε στο κατοικίδιο μας μία ταΐστρα για σκύλους ώστε όταν λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι να υπάρχει διαθέσιμο φαγητό.

  1. Πηγαίνουμε μια καλή βόλτα κάθε μέρα.

Η βόλτα με το σκυλάκι μας δεν συμβάλλει μόνο στη σωματική άσκηση και υγεία, αλλά του προσφέρει ένα περιβάλλον με προκλήσεις και κίνητρα που ενεργοποιούν τις αισθήσεις του. Μια μεγάλη και σωστή βόλτα είναι απαραίτητη για τη καλή σωματική και πνευματική υγεία.

Η άσκηση ανακουφίζει το στρες όλων των ζώων και η βόλτα σε εξωτερικό χώρο που συνδυάζει γυμναστική και παιχνίδι βελτιώνει τη ζωή τους ανυπολόγιστα.

Αντίθετα, η αδράνεια και καθιστική ζωή ενθαρρύνουν καταστροφική συμπεριφορά, όπως:

  • Δάγκωμα ακατάλληλων αντικειμένων
  • Ακαταστασία του σπιτιού
  • Υπερβολικό γαύγισμα
  • Στρες και άγχος

Η γυμναστική συμβάλλει στη παραγωγή σεροτονίνης, περιοχή του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για το συναίσθημα της υπακοής σε κανόνες. Η σεροτονίνη ενεργοποιεί το εφέ της ηρεμίας, ελαττώνει το στρες και ρυθμίζει τη παρορμητική συμπεριφορά του σκύλου.

Η αλληλεπίδραση με άλλα σκυλάκια κάνει το κατοικίδιο μας συναισθηματικά φορτισμένο και αυξάνει τη πιθανότητα να αναπτυχθούν προβλήματα μεταξύ τους, ειδικά με όσα είναι αντικοινωνικά. Μόλις διαπιστώσουμε σημάδια εκνευρισμού στην ατμόσφαιρα, απομακρύνουμε το κατοικίδιο μας για ασφάλεια.

Επιλογικά, όλοι αδημονούμε τον ερχομό της άνοιξης, τα ανθισμένα λουλούδια και τις εξαίσιες μυρωδιές τους, πόσο μάλλον τα σκυλάκια μας. Εντούτοις, η υπερφόρτωση των αισθήσεων και ο ενθουσιασμός τους τα κάνει ανυπάκουα στις εντολές μας. Σε αυτή τη περίπτωση ανακαλούμε τα βασικά σημεία της εκπαίδευσης και πηγαίνουμε καθημερινές βολτούλες μαζί τους.

Tips ‘’Την άνοιξη όπως και το καλοκαίρι αυξάνονται οι ανάγκες των μικρών μας φίλων για νερό, χαρίστε του μία Ποτίστρα Σκύλου για να του παρέχεται το απαραίτητο νερό που χρειάζεται’’