Σάββατο του Λαζάρου 2021 για παιδιά: Έθιμα και λαζαράκια λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα

Καμπάνες σε εκκλησία
Καμπάνες σε εκκλησία - πηγή:pixabay.com

Πότε είναι το Σάββατο του Λαζάρου 2021;

Ένα από τα πιο αγαπημένα πασχαλινά έθιμα είναι τα κάλαντα του Λαζάρου. Το Σάββατο του Λαζάρου (δηλαδή το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Βαΐων) τα παιδιά – κυρίως τα καρίτσια – γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα ειδικά κάλαντα σε διάφορες παραλλαγές, που εξιστορούν την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου.

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τα λαζαράκια. Έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες.

Φτιάχνουμε το κανελόζουμο και σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά. Σε άλλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι κοσκινισμένα. Αφήνουμε σκεπασμένο το μπωλ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη μου για περίπου 2 ώρες και μετά πλάθουμε ανθρωπάκια. Μπήγουμε τα γαρύφαλλα για ματάκια, στόμα και στα χέρια τους και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν».

Αμέσως μετά, τα τοποθετούμε με σχετική απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν λίγο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά στις αντιστάσεις σε μεσαία σχάρα. Μόλις τα αποσύρουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να σφίξουν λίγο.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο evianews.com