Απόκριες: Πότε είναι το τριώδιο 2025;

Τι και πότε

Πότε ξεκινά το τριώδιο 2024 και ποιες οι ημερομηνίες για τις απόκριες και το καρναβάλι

Πότε ανοίγει το τριώδιο 2025 και ποια είναι τα έθιμα όπου θα μας κάνουν να το ρίξουμε και λίγο έξω; Φέτος οι απόκριες και το τριώδιο ξεκινά νωρίς όπως και η Τσικνοπέμπτη και η Καθαρά Δευτέρα. Από το τριώδιο, η ημέρα αργίας είναι μία και αναφερόμαστε στην Καθαρά Δευτέρα.

Η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος 10 εβδομάδων που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.

Μέσα στην περίοδο αυτήν περιλαμβάνονται οι απόκριες, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες αποτελούν την Απόκρεω, ενώ ακολουθούν έξι εβδομάδες νηστειών και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ονομασία του τριωδίου έρχεται από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο και περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Το Τριώδιο είναι ένας θεσμός που έχει επικρατήσει στην ελληνική κοινωνία τους τελευταίους δυο αιώνες.

Η περίοδος του Τριωδίου διαιρείται σε τρεις μικρότερες, από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου και από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πριν την Ανάσταση.

Την πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, 25 Φεβρουαρίου 2024, διαβάζεται στις Εκκλησίες η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Λουκά. Ο Χριστός φανερώνει σ’ αυτή την αξία της ταπεινοφροσύνης και τη συγγνώμη του Τελώνη, που έχει συναίσθηση αμαρτιών του.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνδέσει το τριώδιο με τις απόκριες και τα καρναβαλικά έθιμα λίγο πριν την Νηστεία της Σαρακοστής.

Το τριώδιο είναι μια κινητή περίοδος, η οποία διαιρείται σε τρεις μικρότερες, δηλαδή Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Κυριακή της Τυροφάγου, Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πριν την Ανάσταση.

Πότε ανοίγει φέτος το Τριώδιο, πότε “πέφτει” η Τσικνοπέμπτη

Πολλοί από τώρα αναζητούν πότε ξεκινούν οι απόκριες 2025. Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι στις 2 Μαρτίου 2025. Η Τσικνοπέμπτη είναι στις 20 Φεβρουάριου 2025. Η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 3 Μαρτίου 2025. Η Αποκριά ή το Τριώδιο ξεκινά την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025.

Αναλυτικά οι Κυριακές του Τριώδιου:

– Κυριακή του Ασώτου
– Κυριακή της Απόκρεω
– Κυριακή της Τυροφάγου
– Α’ Νηστειών: Κυριακή της Ορθοδοξίας
– Β’ Νηστειών: Γρηγορίου του Παλαµά
– Γ’ Νηστειών: Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως
– Δ’ Νηστειών: Ιωάννου της Κλίµακος
– Ε’ Νηστειών: Μαρίας της Αιγυπτίας
– Κυριακή των Βαΐων