Νέα μέτρα στο ΦΕΚ για τον κορονοϊό και τους ανεμβολίαστους

Παραλία Χαλκίδας
Παραλία Χαλκίδας

Δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής η ΚΥΑ με τα μέτρα περιορισμού της έξαρσης της πανδημίας, που θα ισχύσουν από Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Στην ΚΥΑ θα προβλέπεται ότι τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μεικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.

Σήμερα αναμένεται να πάρει ΦΕΚ η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Νέα μέτρα έρχονται για τους ανεμβολίαστους και θα ισχύσουν μία ημέρα αφού πάρει ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ σήμερα, Παρασκευή.

Σχεδόν παντού θα χρειάζεται rapid test από το Σάββατο.

Δύο rapid test θα είναι υποχρεωτικά σε όλους τους ανεμβολίαστους για την προσέλευση στη δουλειά.

Η πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, στους μεικτούς χώρους, στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες θα γίνεται υποχρεωτικά με rapid test ή μοριακό.

Με λίγα λόγια θα επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους σε φαρμακεία, εκκλησίες και σούπερ μάρκετ.

Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων δεν χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού,  πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό διαγνωστικό έλγχο για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). 

Αντίθετα, η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop), εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα: πιστοποιητικού εμβολιασμού,  πιστοποιητικού νόσησης, αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). 

Τέλος, διπλασιάζονται οι ποινές για τα καταστήματα, καθώς το πρόστιμο θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας, ενώ θα αναρτάται λίστα με καταστήματα που έχουν παραβιάσει τα μέτρα.