Γέμισε από καπνούς η Χαλκίδα

καπνουσ, χαλκιδα

Γέμισε από καπνούς η Χαλκίδα και έχουν “σπάσει τα τηλέφωνα” της πυροσβεστικής.

Αρκετοί πολίτες επικοινωνούν με την υπηρεσία και ρωτούν αν όντως υπάρχει κάπου φωτιά μιας και φαίνεται αλλά και μυρίζει καπνός.

Αρκετός καπνός κάλυψε τη Χαλκίδα και τις γύρω περιοχές.

Τελικά ο καπνός δεν είναι από φωτιά στην Εύβοια, αλλά από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο. Η φωτιά που είναι σε εξέλιξη στο Σοφό του Ασπροπύργου.

Οι δυνατοί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης ενώ γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί η φωτιά και να μην φτάσει στο Κανάλι της Μόρνου, διότι η περιοχή εκεί έχει μεγαλύτερη βλάστηση.

Στην περιοχή επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 5 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος.

καπνουσ, χαλκιδα

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ασπρόπυργο Αττικής και σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν, απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες και ειδικά από εκείνους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως στην περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων.

Όταν εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, ακόμη και εάν βρίσκεστε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πυρκαγιάς, ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να φτάσουν σε άλλη περιοχή και να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας των πολιτών.

Ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο, αλλά είναι σημαντικό να προστατεύσουμε το αναπνευστικό μας σύστημα, και των οικείων μας, ηλικιωμένων ευπαθών ατόμων και μικρών παιδιών, για τις επόμενες ώρες ή και ημέρες μετά από την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία ατόμων που πάσχουν από:

· άσθμα

· Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

· καρδιακή νόσο

· καθώς και η υγεία των

· παιδιών

· των εγκύων

· και των πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν

Οι ομάδες αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις επιπτώσεις από τον καπνό και τις υψηλές θερμοκρασίες που συνοδεύουν τις μεγάλες πυρκαγιές.

Αναπνευστικά προβλήματα

Αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως με την εκδήλωση πυρκαγιάς, σε μικρή ή μεγάλη ακτίνα από το σημείο της φωτιάς, τα οποία μπορεί να επιμένουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας των πολιτών και των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και μπορεί να προκαλέσουν :

· Βήχα

· Δυσχέρεια στην αναπνοή, δύσπνοια

· Εκδήλωση ασθματικής κρίσης

· Τσούξιμο στα μάτια

· Κάψιμο στο λαιμό

· Ρινική καταρροή

· Πονοκεφάλους

· Κόπωση

· Πόνο στο στήθος

· Ταχυκαρδία

Σε ιδιαίτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού με την εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκονται τα άτομα με χρόνια νοσήματα, και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Γενικές Οδηγίες

Τα άτομα με οποιαδήποτε χρόνια πάθηση πρέπει να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για να προστατευθούν από τον καπνό πυρκαγιάς:

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καπνού από τις πυρκαγιές

· Παρακολουθείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα.

· Ελέγξτε την επάρκεια σας στα φάρμακα που λαμβάνετε και βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει μια προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων 7 έως 10 ημερών σε ένα αδιάβροχο, αεροστεγές κουτί για να το πάρετε μαζί σας εάν χρειαστεί να εκκενώσετε την κατοικία ή την περιοχή σας

· Αν παραμένετε στο σπίτι, αποφύγετε το μαγείρεμα, γιατί το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε.

· Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους ή την άθληση, και ιδιαιτέρα τις οδηγίες για τις ευαίσθητες ομάδες, όσο μακριά κι αν βρίσκεστε από τις εστίες της φωτιάς

· Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με την διαχείριση του άσθματος αν πάσχετε από άσθμα.

· Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν χωρίς βελτίωση, αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε το σπίτι σας, χωρίς να βασίζεστε στις επίσημες οδηγίες για εκκένωση που εκδίδονται για τα σπίτια των σημείων και περιοχών που απειλούνται από το πύρινο μέτωπο.

Μετά από την μεγάλη πυρκαγιά

Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε.

Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια.

Ανεξάρτητα από το έναν είστε υγιής οργανισμός, να επιτηρείτε την κατάσταση της υγείας σας για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε:

· δυσκολία στην αναπνοή

· δύσπνοια

· βήχα που επιμένουν ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται.

Στην περίπτωση αυτή καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε αμέσως σε τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για ιατρικές καταστάσεις.

Συμβουλές για συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις

Πάσχοντες από άσθμα

Εάν εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από άσθμα:

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το καπνού από την πυρκαγιά:

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας και το προσωπικό σας σχέδιο διαχείρισης άσθματος , το οποίο είναι καλό να έχετε καταρτίσει ειδικά με τον θεράποντα ιατρό

Εάν μετακινηθείτε σε κέντρο διάσωσης πυρόπληκτων βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από άσθμα.

Μετά από την πυρκαγιά:

Προσέξτε για τυχόν συμπτώματα άσθματος.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ή βήχα που επιμένει ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται.

Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε αμέσως σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών για ιατρικές εξετάσεις.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Εάν έχετε Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ):

Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας σχετικά με την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και για το σχέδιο προστασίας της υγείας σας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και προβλημάτων στην υγεία σας που μπορεί να προκύψουν

Εάν μετακινηθείτε σε κέντρο διάσωσης πυρόπληκτων βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι έχετε ΧΑΠ.

Καρδιακή Νόσος

Εάν πάσχετε από νοσήματα της καρδιάς

Συζητήστε με τον θεράποντα γιατρό σας για την ειδική φροντίδα ή την φαρμακευτική κάλυψη που χρειάζεστε για την προστασία σας από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας μετά την μεγάλη πυρκαγιά, που μπορεί να διαρκέσει και μέρες, ώστε να διαφυλάξετε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την καρδιακή σας λειτουργία.

Αν είναι έντονη η παρουσία καπνού στην περιοχή που διαμένετε:

Αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε το σπίτι και την περιοχή σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν και δεν εμφανίζουν βελτίωση.

Εάν αισθανθείτε

· ταχυκαρδία

· ασυνήθιστη κόπωση

· ή δύσπνοια

· ή άλλα συμπτώματα επιβάρυνσης της καρδιακής λειτουργίας,

επικοινωνήστε αμέσως με τον θεράποντα ιατρό σας.

Εάν μετακινηθείτε σε κέντρο διάσωσης πυρόπληκτων, βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι και οι εθελοντές γνωρίζουν ότι έχετε καρδιακές παθήσεις.

Μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς:

Παρακολουθείτε συστηματικά τον οργανισμό σας για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον θεράποντα γιατρό σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, βήχα που επιμένουν ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται.

Καλέστε το 166 και κατευθυνθείτε το δυνατόν συντομότερα σε τμήμα Επειγόντων περιστατικών για ιατρικό έλεγχο και ιατρικές καταστάσεις , ειδικά αν υπάρχουν συμπτώματα όπως σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, πόνος στο στήθος ,ή αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έγκυες γυναίκες

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζεται να προσέχουν ιδιαίτερα σε περίπτωση εκδήλωση πυρκαγιάς και οπωσδήποτε να προστατεύονται από τον καπνό της πυρκαγιάς αν πλήξει την περιοχή στην οποία βρίσκονται ανεξάρτητα από το πόσο μακριά είναι η εστία της πυρκαγιάς

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Έχασαν τα λόγια τους όταν πρόσεξαν καλύτερα στον ουρανό

Εύβοια: Το απίστευτο πλάσμα που ήταν πάνω σε μια βάρκα

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  και στο Viber  για να μαθαίνετε τα νέα της Εύβοιας και της Χαλκίδας πρώτοι