Μικροτραυματισμοί και εγκαύματα: Πως να τα αντιμετωπίσετε!

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις όπως οι μικροτραυματισμοί και τα εγκαύματα. Πολλά από αυτά μπορούν να συμβούν στο σπίτι μας ή σε έναν εξωτερικό χώρο που έχουμε πάει μια εκδρομή. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να σκεφτόμαστε με ψυχραιμία και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση μέχρι στον βαθμό που δύναται. Και αυτό γιατί μια λάθος κρέμα, ένα ‘’γιατροσόφι’’ ή μια συμβουλή που διαβάσαμε κάπου μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.

Ιδανικά, ένα βιβλίο πρώτων βοηθειών ή ακόμη και ένα σεμινάριο για μικροτραυματισμούς και εγκαύματα θα σας βοηθήσουν πολύ να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε κατάσταση συμβεί σε εσάς ή σε κάποιο μέλος της οικογένειας σας. Ακόμη, θα πρέπει να ανανεώνετε συστηματικά το φαρμακείο του σπιτιού σας και να είστε πολύ προσεχτικοί με τις ημερομηνίες λήξης στα φάρμακα και τις αλοιφές. Μια καλή τακτική είναι να φτιάξετε μια λίστα φαρμακείου σε ένα τετράδιο ή online ώστε να μπορούν να την διαχειρίζονται και άλλα μέλη της οικογένειας. Μπορείτε να αναγράψετε την φαρμακευτική ουσία, την αντιμετώπιση, την ποσότητα και την ημερομηνία λήξης. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε πάντα σε ετοιμότητα σε περίπτωση που συμβεί κάτι στο σπίτι ή στην εξοχή.

Ένας μικροτραυματισμός μπορεί να σημαίνει ένα στραμπούληγμα από απροσεξία ή στραβοπάτημα, ένα μικρό κόψιμο με το μαχαίρι κατά τη διάρκεια παρασκευής γεύματος, ένα έγκαυμα που μπορεί να προκληθεί από ένα ζεστό σκεύος και πολλά άλλα τα οποία θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς απαραίτητα να επισκεφθούμε το νοσοκομείο.

Κόψιμο από αιχμηρό αντικείμενο

Πολύ συχνά, κατά την προετοιμασία του γεύματος, μια γρήγορη κίνηση με το μαχαίρι μπορεί να τραυματίσει τα δάχτυλα. Είναι ένας από τους πιο συχνούς μικροτραυματισμούς στο σπίτι και όλοι κάποια στιγμή το έχουμε πάθει. Το κόψιμο είτε είναι μικρό είτε πολύ μεγάλο θα πρέπει να δράσετε άμεσα ώστε να σταματήσετε την ροή. Βρείτε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, τυλίξτε και πιέστε το σημείο ώστε να περιορίσετε την αιμορραγία. Χωρίς να αφαιρέσετε την πετσέτα προσπαθήστε να κρατήσετε σταθερή την πίεση στο κόψιμο για τουλάχιστον 15’. Μην βάλετε ακόμη κάποιο spray επούλωσης μέχρι να βεβαιωθείτε πως σταμάτησε το αίμα. Καθαρίστε τοπικά και εφαρμόστε πάνω μια γάζα ή ένα επίθεμα ώστε να είναι προστατευμένη η πληγή από μικροοργανισμούς.

Χτύπημα από πέσιμο

Μια απροσεξία της στιγμής μπορεί να σας ‘’ρίξει’’ κάτω με αποτέλεσμα να στραμπουλήξετε το πόδι ή το χέρι σας. Στα μικρά παιδιά, συμβαίνει πολύ συχνά να τραυματίζουν τα γόνατα και τους αγκώνες του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο κιτ από το φαρμακείο το οποίο μέσα έχει spray που απομακρύνει βρωμιές, χώματα και πέτρες ενώ αποστειρώνει την πληγή και έπειτα να τοποθετήστε μια κρέμα επούλωσης. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί κατά τη διάρκεια φροντίδας του τραύματος γιατί τα παιδάκια θα είναι ταραγμένα και θα νιώθουν έντονο τσούξιμο. Στην περίπτωση που έχετε στραμπουλήξει κάποιο από τα άκρα σας, θα πρέπει να εφαρμόσετε πάγο στην περιοχή και να ξεκουράσετε το σημείο. Μην βάλετε την παγοκύστη ή κάποιο παγωμένο τρόφιμο σε γυμνό δέρμα αλλά τυλίξτε με μια πετσέτα και εφαρμόστε στην περιοχή για 20’. Έπειτα, πολύ προσεχτικά, προσπαθήστε να κάνετε κυκλικές κινήσεις για να καταλάβετε αν έχει υποχωρήσει ο πόνος ή επιμένει. Μπορείτε να δέσετε με έναν επίδεσμο ώστε να κρατήσετε το σημείο σταθερό. Αν τις επόμενες ημέρες νιώθετε όλο και πιο έντονο πόνο, να επισκεφθείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας.

Εγκαύματα

Τα εγκαύματα μπορεί να δημιουργηθούν από πολλές καταστάσεις στο σπίτι. Προσπαθήστε να είστε πολύ προσεχτικοί όταν μαγειρεύετε για να ελαττώσετε την πιθανότητα να πάθετε έγκαυμα από κάποιο σκεύος. Να φοράτε πάντα γάντια κουζίνας όταν βάζετε το φαγητό στο φούρνο, ή να έχετε πετσέτες κουζίνας για να πιάσετε τα σκεύη, τα ταψιά ή το μάτι της κουζίνας. Χωρίς να το καταλάβετε μπορεί να προκαλέσετε έγκαυμα στα χέρια σας. Σε μια τέτοια περίπτωση, ρίξτε πάνω άφθονο νερό, μην εφαρμόσετε ακόμη κάτι πάνω στο σημείο του δέρματος μέχρι να καταλάβετε πως πρόκειται για ένα μικρό κάψιμο και όχι κάποιο έγκαυμα 2ου βαθμού που θα πρέπει να επισκεφθείτε το τμήμα με τα επείγοντα περιστατικά. Μπορεί κατά καιρούς να έχετε ακούσει πως η χρήση οδοντόκρεμας ή ντομάτας θα ανακουφίσουν την περιοχή αλλά πρόκειται για μεγάλο λάθος. Αποφύγετε να βάλετε οτιδήποτε πάνω που δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν. Όταν νιώσετε πως το κάψιμο αρχίζει και ηρεμεί μπορείτε να εφαρμόσετε μια αλοιφή για εγκαύματα ώστε να ανακουφιστείτε από τον έντονο πόνο ενώ θα νιώσετε πως δροσίζεται η περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το είδος του τραυματισμού, αποφύγετε να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο για την αντιμετώπιση. Αν δεν έχετε την κατάλληλη γνώση, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.