Χαλκίδα: Έρχονται 39 νέα καταστήματα – Δείτε πότε

Είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή στο κέντρο της Ευβοϊκής πρωτεύουσας.

Δεν είναι μόνο αυτό αλλά και 39 νέα καταστήματα που θα εγκατασταθούν εκεί δίνοντας την επιλογή για έναν επιπλέον χώρο για την πραγματοποίηση των αγορών αλλά και θέσεις εργασίας.

Τα νέα για τη Χαλκίδα είναι καλά μιας και μετά από τόσα χρόνια, θα κατασκευαστεί ένα όνειρο για τους πολίτες.

Για χρόνια περνούσαν από το κέντρο της πόλης και το έβλεπαν να μαραζώνει. Κάποτε αυτή η περιοχή ήταν το hotspot σημείο της. Εκεί μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Η σταδιακή εγκατάλειψη των καταστημάτων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 για να καταλήξει, τη δεκαετία του 1990, σε λιγοστούς ενοικιαστές και αρκετή υποβάθμιση. Και όσο περνούσαν τα χρόνια, η κατάσταση επιδεινώνονταν μέχρι που έφτασε να είναι πηγή τρωκτικών.

Τα χρόνια περνούσαν μέχρι που πριν μερικούς μήνες, μπήκε η περίφραξη. Σηκώθηκαν μεγάλα σιδερένια φράγματα και ξεκίνησαν οι εργασίες. Με το που ακούστηκε ο πρώτος θόρυβος από το εργοτάξιο αναζωπυρώθηκαν και οι ελπίδες ότι κάτι θα αλλάξει.

Πίσω στο παρελθόν, η Χαλκίδα, όπως και πολλές πόλεις της Ελλάδας, είχε την δημοτική αγορά, ένα πολύ ενδιαφέρον συγκρότημα κτηρίων, δημιούργημα δύο εποχών, στο οποίο αντικατοπτρίζεται η ιστορία της πόλης αλλά και η στάση των πολιτών απέναντι στα ιστορικά κτήρια.

Γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης μιας αγοράς σε σχήμα Π με πετρόκτιστες και κεραμοσκεπείς πτέρυγες στα όρια του τετραγώνου προς τις οδούς Αρεθούσης, Κριεζώτου, τη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου.

Το 1932 η Αγορά απέκτησε ένα νέο τμήμα, το οποίο ενσωματώθηκε αρμονικά στο παλιό συγκρότημα δίνοντας του μια νέα σύγχρονη μορφή, με στοιχεία του μοντερνισμού.

Η εικόνα που είχε αργότερα το κτίσμα δεν θυμίζει σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν. Εγκατάλειψη, φθορά, σκουπίδια, ένα απαξιωμένο μνημείο. Η σταδιακή εγκατάλειψη των καταστημάτων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 για να καταλήξει, τη δεκαετία του 1990, σε λιγοστούς ενοικιαστές και αρκετή υποβάθμιση.

Προσγειωνόμαστε στο σήμερα και συλλέξαμε όλες τις πληροφορίες από τον Δήμο Χαλκιδέων, για το έργο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σε όλα τα κτίρια της που βρίσκονται στις οδούς Κριεζώτου, Αρεθούσης και Βενιζέλου, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης της λιθοδομής και προχωρούν οι εργασίες κατασκευής των υδραυλικών, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων αποχέτευσης, ανακατασκευής των οροφών και των πλακών και εγκατάστασης των ηλεκτροφωτισμών.

Είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή στο κέντρο της Ευβοϊκής πρωτεύουσας.
Είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή στο κέντρο της Ευβοϊκής πρωτεύουσας.

Όσον αφορά στα κτίρια που βρίσκονται στην Νεοφύτου, ξεκινούν και σε αυτά οι εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυση των τοίχων.

Είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή στο κέντρο της Ευβοϊκής πρωτεύουσας.
Είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή στο κέντρο της Ευβοϊκής πρωτεύουσας.

Στα κτίρια που θα παραδοθούν σε 11 μήνες, διατηρούνται αρχιτεκτονικά στοιχεία και από τις δύο εποχές. Η νέα δημοτική αγορά θα έχει τις εσωτερικές τοιχοποιίες από το παρελθόν, τα δάπεδα, και οι εσωτερικές όψεις.

Είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή στο κέντρο της Ευβοϊκής πρωτεύουσας.
Είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή στο κέντρο της Ευβοϊκής πρωτεύουσας.

Τα καταστήματα που θα βρίσκονται εκεί θα είναι ενωμένα για λειτουργικούς λόγους και δημιουργείται πέρασμα προς το εσωτερικό της αγοράς, με διατήρηση της εσωτερικής όψης. Τέλος θα φτιαχτεί και μια νέα ξύλινη στέγαση των κτιρίων.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα έχουν κατασκευαστεί εντός της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας 39 καταστήματα, εκ των οποίων 9 Γενικού Εμπορίου, 19 Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, 7 Εστίασης, 4 Υπηρεσιών. Το έργο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2023. Ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες, λόγω των ανατιμήσεων όλων των υλικών, η ολοκλήρωση του αναμένεται να γίνει χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Προσλήψεις στην δημοτική αστυνομία: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις;

Εκτιμήσεις βάσεων 2022: Ποιοι οι παράγοντες

Μέχρι πότε είναι η παράταση ΟΣΔΕ 2022;

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2022 αίτηση: Ποιες οι προϋποθέσεις

Κάρυστος: Ένα μεγάλο πλάσμα ήταν στην θάλασσα

Δείτε τι πρόκειται να γίνει σε 7 δρόμους στη Χαλκίδα

Ακολουθήστε το Evianews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις