Αρέθουσα: Ξεκινά την λειτουργία του το νέο μουσείο της Χαλκίδας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας με χαρά και αισιοδοξία μας ενημερώνει ότι την Κυριακή 23 Μαΐου στις 19:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα» από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και από την επομένη ημέρα, το μουσείο θα λειτουργήσει για το κοινό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης.

Τον Αγιασμό εγκαινίων θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος.

Το έργο «Οργάνωση Μόνιμης Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας “Αρέθουσα”», εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και υλοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το μουσείο στεγάζεται σε βιομηχανικό κτήριο που είναι κηρυγμένο μνημείο, το οποίο αποτελεί το ίδιο έκθεμα και μάρτυρα της βιομηχανικής δραστηριότητας των αρχών του 20ου αιώνα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Χαλκίδας, όπου βρίσκονται οι πηγές της μυθικής Αρέθουσας, από όπου και έλαβε την ονομασία του.

Η βιομηχανική αρχιτεκτονική του κτηρίου οδήγησε στην διάρθρωση της έκθεσης σε τρία επίπεδα, ισόγειο, ημιώροφο και όροφο. Στη θεματική έκθεση του νέου μουσείου αναπτύσσονται διαχρονικά ζητήματα πολιτειακής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και λατρείας και παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τον νομό Ευβοίας και τη Σκύρο.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Εύβοια και τη Σκύρο, ντοκυμαντέρ και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη, ενώ είναι προσβάσιμο για ΑμεΑ και απευθύνεται σε όλα τα είδη κοινού.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων, στην οποία θα συμμετάσχει μικρός αριθμός προσκεκλημένων, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή της διασποράς της λοίμωξης Covid 19, ενώ θα διενεργηθούν rapid tests σε όλους τους παρισταμένους από κλιμάκιο της Ομάδας Διαχείρισης της Covid 19 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η είσοδος στον χώρο της εκδήλωσης θα γίνεται μόνο με την επίδειξη της ατομικής πρόσκλησης.