Αγίου πνεύματος 2022: Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά σήμερα;

Σήμερα Δευτέρα είναι του Αγίου Πνεύματος. Για το ποια μαγαζιά θα είναι κλειστά η ενημέρωση έρχεται από τους κατα τόπους εμπορικούς συλλόγους.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τα μαγαζιά είναι κλειστά. Για τη Χαλκίδα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση. Συνήθως τα μαγαζιά κλείνουν του Αγίου πνεύματος όπως είχε γίνει και πέρσι και τα προηγούμενα έτη.

Για παράδειγμα από το αρχείο μας βρήκαμε μια ανακοίνωση όπου είχε ενημερώσει το 2019, ο εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας, ότι κηρύχθηκε ως υποχρεωτική αργία η ημέρα εορτής του Αγίου Πνεύματος. Ως εκ τούτου, τα καταστήματα της Χαλκίδας ήταν κλειστά τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι ανοικτά κανονικά τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και η εστίαση.

Του Αγίου Πνεύματος 2022 θα είναι αργία όπως και του Αγίου πνεύματος 2021. Την ημέρα αυτή είναι αργία για πολλούς κλάδους και πολλοί ετοιμάζονται για ένα τριήμερο μακριά από την πόλη.

Σημειώνεται ότι κανονικά θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, με τους καταναλωτές να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους.

Αργία Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ
Αργία Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Καθώς η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση στον μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιo τους.

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος, είναι πάντοτε Δευτέρα, 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα. Φέτος γιορτάζεται στις 13 Ιουνίου 2022.

Πώς αμείβεται η εργασία του Αγίου Πνεύματος

Η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος έχει αναγνωρισθεί ως αργία σύμφωνα με ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων για κατηγορίες εργαζομένων, όπως: βιβλιοπωλείων, διαγνωστικών κέντρων, δημοσιογράφους περιοδικών, εργοδηγούς σχεδιαστές, οίκων ευγηρίας, εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, ηλεκτροτεχνίτες βιομηχανίας και καταστημάτων, θυρωρούς, καπνοβιομηχανιών, κλινικών, ξυλεμπορικών καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), περιοδικών, πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., ραδιοηλεκτρολόγους – ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, ραδιοφωνικών σταθμών, ραδιοφώνου τεχνικούς, ρυμουλκών ναυαγοσωστικών γραφείων, τηλεοπτικών σταθμών, τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, τυπογράφους επαρχιακών εφημερίδων, φορτοεκφορτωτές ημερήσιων εφημερίδων, φροντιστηρίων μέσης, ανώτερης, ανώτατης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, φωτοστοιχειοθέτες, χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, λατομείων πέτρας-μαρμάρου και τεχνικών Έργων.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, προχώρησε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ).

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η Δευτέρα 13 Ιουνίου 2021 δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, κανονισμού εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.