Όταν οι τέχνες εμπνέονται από το πόκερ

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί αν η ζωή μιμείται την τέχνη ή αν συμβαίνει το αντίθετο, με τον Όσκαρ Ουάιλντ να είναι ο κυριότερος εκφραστής αυτής της απορίας. Η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού άλλοτε παρατηρούμε περιπτώσεις όπου η πραγματικότητα μοιάζει να είναι βγαλμένη από το σενάριο κάποιας ταινίας και άλλοτε βλέπουμε καλλιτέχνες από κάθε τομέα της τέχνης να παίρνουν έμπνευση από την καθημερινότητά μας για να δημιουργήσουν το επόμενο έργο τους.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι μία σειρά όπως το Black Mirror έχει επαληθευτεί σε ένα μέρος της, σαν το σύμπαν να έχει συνωμοτήσει προκειμένου ένα σενάριο φαντασίας να γίνει πραγματικότητα; Και πόσα άπειρα τραγούδια, ταινίες, βιβλία ή ακόμη και έργα ζωγραφικής έχουν μεταφέρει κάποιο πραγματικό γεγονός, σημαντικό ή ασήμαντο, στον ευρύτερο κόσμο των τεχνών. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη κι ένα παιχνίδι, όπως είναι το πόκερ. Γιατί όχι, άλλωστε, αφού αναφερόμαστε σε ένα είδος διασκέδασης το οποίο έχει κυριαρχήσει σε μία ολόκληρη βιομηχανία, έχει εκατομμύρια θαυμαστές και φίλους σε όλον τον κόσμο και προκαλεί έντονα συναισθήματα από παρτίδα σε παρτίδα.

Το πόκερ είναι ένα άθλημα που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ περισσότερο από δύο αιώνες πριν, που έγινε γνωστό από τους ευρωπαίους ναυτικούς με καταγωγή από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Τα συγγενικά, αλλά ελαφρώς διαφορετικά παιχνίδια των δύο χωρών άλλαξαν κανόνες και χαρακτήρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα να γίνει το αγαπημένο παιχνίδι εκατομμυρίων από τον 19ο αιώνα κιόλας. Περίπου 100 χρόνια μετά την εμφάνισή του, το πόκερ μπήκε στα μεγαλύτερα καζίνο των ΗΠΑ και επισκίασε όλα τα άλλα παιχνίδια της βιομηχανίας. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη της τηλεόρασης για να μπει σε κάθε σπίτι και να γίνει περισσότερο γνωστό και αγαπητό.

Με την αλλαγή της χιλιετίας όμως, έγινε μία μικρή επανάσταση για το άθλημα, αφού η εμφάνιση του internet το έκανε προσβάσιμο σε όλους. Σε αντίθεση με το παρελθόν, πλέον κανείς δεν χρειάζεται να μετακινηθεί από το σπίτι του για να διασκεδάσει με το αγαπημένο του παιχνίδι. Σε αυτό συνέβαλαν τα κινητά τηλέφωνα, αφού δημιουργήθηκαν εξειδικευμένες online πλατφόρμες, όπως αυτή της PokerStars που θεωρείται από τις κορυφαίες του είδους, που έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους να επιδείξουν τις ικανότητές τους στο πόκερ από όπου κι αν βρίσκονται, μέσα από τον ψηφιακό κόσμο.

Χιλιάδες είναι οι καλλιτέχνες που το αγάπησαν και εκατοντάδες εκείνοι που αποφάσισαν να το παρουσιάσουν μέσα από την τέχνη τους. Αναπόφευκτα πέρασε και στη λαϊκή κουλτούρα, αν και δεν χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για αυτό, αφού δεν υπήρξε είδος τέχνης και μέσο μετάδοσης στο οποίο να μην εμφανίστηκε.

Το πόκερ έχει βρει σταθερά τη θέση του στις τέχνες και φυσικά στη μεγάλη οθόνη, είτε καταλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ή όχι. Από κορυφαίες ταινίες, όπως το «Rounders» που έχουν ως κεντρικό θέμα το πόκερ, έως εκείνες που μπορεί να μην είναι το επίκεντρο, αλλά έχουν γράψει ιστορία με τις σκηνές τους, ακόμη και με κωμικό τρόπο όπως το Ocean’s Eleven, έχουμε την ευκαιρία να το απολαμβάνουμε σε κάθε είδους παραγωγές.

Ο μουσικός κόσμος είναι ακόμα μία από τις κατηγορίες τεχνών που αγκάλιασε το πόκερ με μεγάλη χαρά. Από κλασικά τραγούδια, όπως το «The Gambler» του Rogers, που έμειναν στην ιστορία, μέχρι νεότερες επιτυχίες, όπως το «Poker Face» της Lady Gaga, έχουν εξυμνήσει το παιχνίδι και έχουν περάσει με τους στίχους τους στο ευρύ κοινό, την αγωνία, τη χαρά και τη διασκέδαση του πράσινου τραπεζιού. Μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι πρόσφατα η Beyoncé κυκλοφόρησε το «Texas Hold ‘Em», ένα κάντρι κομμάτι που έχει φτάσει ήδη στο Νο1 των charts και στο οποίο εξυμνεί τις ρίζες της, αλλά και το ίδιο το… πόκερ.

Και αν σκέφτεστε ότι το παιχνίδι έχει επηρεάσει μόνο την ποπ κουλτούρα και διασκέδαση, η ιστορία αποδεικνύει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού το πόκερ έχει περάσει και στη λογοτεχνία. Μυθιστορήματα που αγαπήθηκαν από το κοινό ή ακόμα και εγχειρίδια για το πώς να μάθετε πόκερ ή πώς να βελτιώσετε τις τεχνικές σας στο σπορ, αποδεικνύουν πως το πόκερ έφτασε με ευκολία στα πιο μεγάλα τυπογραφεία και στη λογοτεχνική μας ιστορία.