Μια απλή τεχνική αναπνοής για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα της αϋπνίας

Η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου διακατέχεται από ένα διαρκές άγχος, το οποίο έχει γίνει πιο έντονο για πολλούς αυτή την περίοδο της παρατεταμένης κρίσης. Αυτό συχνά έχει ως συνέπεια διαταραχές στον ύπνο και αϋπνία.

Κάποιοι βέβαια καταπολεμούν το στρες και χαλαρώνουν στοιχηματίζοντας σε κάποιο αθλητικό γεγονός μέσα από την ιστοσελίδα της NetBet, που προσφέρει υψηλές αποδόσεις και ένα εύχρηστο και λειτουργικό περιβάλλον, για τους απαιτητικούς παίκτες.

Κυκλοφορούν αρκετά βοηθήματα για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Ωτασπίδες, μάσκες ύπνου, υπνωτικά χάπια και ειδικές ηχητικές συχνότητες χρησιμοποιούνται συχνά για να διευκολύνουν τον πολυπόθητο ύπνο. Εν τούτοις, αυτές οι λύσεις μπορεί να έχουν παρενέργειες (στην περίπτωση των υπνωτικών χαπιών), να προσφέρουν μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση από την αϋπνία ή απλά… να μην λειτουργούν.

Ο Δρ Άντριου Βάιλ, ένας ιατρός με σπουδές στο Χάρβαρντ που εστιάζει στην ολιστική ιατρική, πιστεύει ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσετε τον καλύτερο ύπνο που κάνατε ποτέ είναι μια τεχνική εισπνοής και εκπνοής.

Η τεχνική του Βάιλ είναι εξαιρετικά απλή, δεν χρειάζεται πολύ χρόνο και μπορεί να εκτελεστεί όπου κι αν βρίσκεστε. Αν και μπορείτε να την κάνετε σε οποιαδήποτε στάση, συνιστάται να έχετε την πλάτη σας ίσια κατά την εκτέλεσή της. Ο Δρ Άντριου Βάιλ προτρέπει να βάλετε την άκρη της γλώσσας σας στο εσωτερικό του χείλους, μπροστά από τα πάνω δόντια σας και να την κρατήσετε εκεί σε όλη την διάρκεια της άσκησης. Θα εκπνέετε από το στόμα και γύρω από την γλώσσα σας. Δοκιμάστε να σουφρώσετε ελαφρώς τα χείλια αν αυτό σας φαίνεται παράξενο. Μόλις το πετύχετε αρχίσετε την διαδικασία, που έχει τα εξής πέντε βήματα:

Κάνετε μια πλήρη εκπνοή από το στόμα, αφήνοντας έναν ήχο αναστεναγμού.

Κλείστε το στόμα σας και εισπνεύστε σιωπηλά από τη μύτη μετρώντας νοερά μέχρι το τέσσερα.

Κρατήστε την αναπνοή σας και μετρήστε από μέσα σας μέχρι το επτά.

Κάνετε μια πλήρη εκπνοή από το στόμα, αφήνοντας έναν ήχο αναστεναγμού μετρώντας μέχρι το οκτώ.

Αυτή είναι μια αναπνοή. Εισπνεύστε ξανά και επαναλάβετε τον κύκλο τρεις ακόμη φορές, για ένα σύνολο τεσσάρων αναπνοών.

Ο Δρ Άντριου Βάιλ τονίζει ότι το πιο σημαντικό μέρος της διαδικασίας είναι το κράτημα της αναπνοής για επτά δευτερόλεπτα. Αυτό συμβαίνει γιατί το οξυγόνο γεμίζει τα πνευμόνια σας και μετά κυκλοφορεί στο σώμα σας, κάτι που έχει μια χαλαρωτική επίδραση.

Η Δρ Μισέλ Γκόρντον, ιδρυτής της Χειρουργικής Ένωσης του Βόρειου Γουέτσεστερ, ειδικευμένη στην επείγουσα χειρουργική, δοκίμασε την τεχνική του Βάιλ και υποστηρίζει ότι δεν κατάφερε να κοιμηθεί μέσα σε ένα λεπτό. Όπως δήλωσε σε ιατρικό περιοδικό όμως «οι αναπνοές δίνουν μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Μαθαίνω την τεχνική στους ασθενείς μου όταν θέλω να είναι ήρεμοι πριν ένα χειρουργείο ή όταν έχουν μεταχειρουργικό άγχος».

Η Δρ Μισέλ Γκόρντον πιστεύει ότι αυτή η τεχνική αναπνοής δουλεύει όπως ο διαλογισμός. Βοηθάει τους ανθρώπους να ηρεμήσουν το πνεύμα τους και να αποβάλλουν τις σκέψεις που τους απασχολούν και δεν τους επιτρέπουν να κοιμηθούν.

Η τεχνική 4-7-8 του Δρα Βάιλ χρειάζεται κάποιο χρόνο εξάσκησης. Αν την κάνετε μια με δύο φορές την ημέρα για δυο μήνες θα την τελειοποιήσετε και θα μπορείτε να αποκοιμηθείτε όποτε θέλετε.