Σεισμός Εύβοια: Εμφανίστηκαν ρωγμές σε σπίτια – Τι λένε οι σεισμολόγοι;

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και προς το παρόν δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και προς το παρόν

Σεισμός: Μας ταρακούνησε τα ξημερώματα στην Εύβοια-Έκανε ζημιές σε σπίτια- Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο

Ο σεισμός στην Εύβοια, έφερε σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στον νομό μας το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου 2022 και έγινε αισθητός σε όλη την Στερεά Ελλάδα και στην Αττική, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 9χλμ νοτιοανατολικά των Ζαράκων. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 13,3 χιλιόμετρα.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Εύβοια;

Το άγνωστο ρήγμα και το χαμηλό σεισμικό ιστορικό της περιοχής κρατούν επιφυλακτικούς τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του σεισμού στην Εύβοια.

Β. Καραστάθης: «Η περιοχή θεωρείται χαμηλής σεισμικότητας»: Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ

Καθ. σεισμολογίας ΑΠΘ: Δεν μας ανησυχούν οι σεισμοί αυτού του μεγέθους: Δείτε το βίντεο του mega

Έκανε και νέο σεισμό μετά από λίγα λεπτά

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ μετά τα 4,8 στην Εύβοια
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ μετά τα 4,8 στην Εύβοια

Τρεις σεισμικές δονήσεις σε λίγα λεπτά

Τρεις σεισμοί στην Εύβοια των 4,1 και 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκαν στις 07:23, ενώ στις 06:32 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή, με εστιακό βάθος τα 13,2 χλμ., και επίκεντρο τα 9 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι στην Νότια Εύβοια

Για επιφανειακό σεισμό που έγινε έντονα αισθητός σε όλη την Εύβοια κάνουν λόγω κάτοικοι της περιοχής.«Ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός και μας τρόμαξε. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και θόρυβο. Μας τρόμαξε ο δυνατός θόρυβος. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια.», δήλωσε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής.

Οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή – Μικρές οι ζημιές

Επιπλέον έγιναν αναφορές πως σε κάποια σπίτια από τον σεισμό στην Εύβοια έγιναν ρωγμές σε τοίχους, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι συγκεκριμένες κατοικίες είναι παλιές και μένουν ηλικιωμένοι. Στην κοινότητα Ζαράκων, όπου εκεί ήταν το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, είναι ευτύχημα ότι δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός ενώ οι υλικές ζημιές είναι ελάχιστες με την τεχνική υπηρεσία του δήμου να φροντίζει για τις απαραίτητες καταγραφές.

Δείτε φωτογραφίες

Σεισμός Εύβοια
Σεισμός Εύβοια
Σεισμός Εύβοια
Σεισμός Εύβοια

Σεισμός στην Εύβοια: Κλειστά όλα τα σχολεία και στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου με απόφαση του δημάρχου.

Κλειστά τα σχολεία στην Νότια Εύβοια

Η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με έντονους μετασεισμούς όπως λένε κάτοικοι της περιοχής ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο Δήμος Καρύστου κλείνει σήμερα τα σχολεία.

Συμβουλές για τον σεισμό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι φυσικά να είστε ψύχραιμοι και να μην αρχίσετε να τρέχετε προς τα έξω. Αν είσαι σε ισόγειο όροφο, μπορεί η έξοδος να είναι εύκολη και γρήγορη, όμως αυτό δεν συμβαίνει αν σας βρει ο σεισμός σε κάποιον όροφο. Σίγουρα ο σεισμός θα είναι η αιτία να μπλοκαριστείτε στις σκάλες με άλλους ενοίκους που τρέχουν πανικόβλητοι.

Τα σύγχρονα κτίρια έχουν κατασκευαστεί με αυστηρές προδιαγραφές ώστε να αντέχουν αρκετά μεγάλους σεισμούς, οπότε η περίπτωση να πέσει κάποιο οίκημα, είναι αρκετά μικρή. Όμως, αυτό δε διαγράφει την πιθανότητα να σπάσουν τα τζάμια ή να καταρρεύσουν τμήμα του κτηρίου και να πέσουν στο δρόμο ή ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των ανθρώπων.

Οπότε αν είστε σε κάποιο κτήριο κατά τη διάρκεια του σεισμού, προσπαθήστε να καλυφθείτε κάτω από ένα μεγάλο και στιβαρό τραπέζι ή στη χειρότερη, στα δοκάρια της πόρτας.

Προστατεύστε το κεφάλι σας και μην στέκεστε κάτω από τζάμια, φώτα ή ράφια καθώς αυτά είναι που κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Όταν αισθανθείτε σεισμό, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.

Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α). Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση.

Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους.

Εάν βρίσκεστε σε ψηλό κτίριο και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός τεθεί σε λειτουργία.