Πυργί Εύβοιας: Δείτε ποιος βρέθηκε έξω από τα σπίτια τους!

Η πρώτη εικόνα που θα δεις το πρωί θα σου φτιάξει ή όχι την διάθεση. Όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας, πολλές εικόνες εμφανίζονται. Μια τέτοια μαγική εικόνα εμφανίστηκε στον πρωταγωνιστή του ρεπορτάζ. Ήταν μια ωραία στιγμή και μία ωραία επίσκεψη έξω από το σπίτι του.

Εικόνες που μπορεί να σας φτιάξουν ή όχι την διάθεση. Πολλές έρευνες όλα τα χρόνια, λένε ότι η πρώτη εικόνα που θα δείτε είναι αυτή που καθορίζει την διάθεση σας κατά την διάρκεια της μέρας. Αυτό το απίστευτο πλάσμα που βλέπει ένας κάτοικος της Εύβοιας, την ώρα που φεύγει από το σπίτι και πηγαίνει για δουλειά είμαστε σίγουροι πως θα σας φτιάξεις και εσάς την μέρα όπως έφτιαξε και σε αυτόν. Δεν είναι και λίγο, να ανοίξετε το παράθυρο για να πάτε στην δουλειά και να βλέπετε ένα υπέροχο πλάσμα να είναι πάνω από τα κεφάλια σας.

Ένα υπέροχο πλάσμα που μόνο υπέροχη διάθεση σας δίνει όταν το βλέπετε. Δεν είναι και εύκολο πράγμα να προσγειώνεται και να στέκεται μπροστά σας.

Υπήρχαν βέβαια και οι αποστάσεις μιας και δεν ήταν ακριβώς δίπλα του αλλά ήταν και ψηλά και αρκετά μακρυά. Είχε προσγειωθεί και αγνάντευε πάνω σε μία κολόνα της ΔΕΗ. Μια υπέροχη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο facebook και δείχνει τον πελαργό να κοιτά το χωριό από ψηλά.

Οι πελαργοί έχουν και άλλες ονομασίες. Τους λένε και λέλεκες ή λελέκια. Είναι θεϊκά πτηνά και διακρίνονται για το μέγεθος τους. Είναι μεγάλα πουλιά και έχουν μακριά πόδια και μακρύ λαιμό.

Όπως μαθαίνουμε, ανήκουν στην οικογένεια των Ciconiidae. Δεν τους αρέσει καθόλου το κρύο και επιλέγουν να ζουν σε θερμότερες περιοχές του πλανήτη και σε ξηρότερα κλίματα.

Υπάρχει και κάτι που δεν ξέρουμε για τους πελαργούς. Μαθαίνουμε ότι δεν μπορούν να κράξουν γιατί δεν έχουν φωνητικό όργανο και παράγουν κρότους με το ράμφος τους. Αρκετά είδη τους είναι αποδημητικά και τους αρέσουν τα ταξίδια.

Όσον αφορά το φαγητό τους, τρώνε συνήθως βατράχους, ψάρια, έντομα, σκουλήκια και μικρά πουλιά ή θηλαστικά. Πριν δούμε την φωτογραφία, καλό είναι να ξέρετε ότι υπάρχουν 19 είδη πελαργών σε έξι γένη.

 

Μια υπέροχη φωτογραφία που βρήκαμε στο facebook. Ο απίθανος πελαργός στέκεται πάνω σε μία κολόνα.
Μια υπέροχη φωτογραφία που βρήκαμε στο facebook. Ο απίθανος πελαργός στέκεται πάνω σε μία κολόνα.(πηγή φωτογραφίας: facebook.com – Βαγγέλης Λινάρδος)

Ποια είναι η πρώτη δουλειά ενός πελαργού;

Η πρώτη δουλεία του πελαργού που θα φτάσει στον τόπο όπου θα κλωσήσει, είναι να φροντίσει να εγκατασταθεί σε μια παλιά φωλιά, κατά προτίμηση τη δική του. Αυτή έχει διάμετρο 70-80 εκ. και βρίσκεται χτισμένη πάνω σε κολώνες, στις στέγες και στις καμινάδες των σπιτιών, σε εκκλησίες και καμπαναριά, σε μεγάλα δέντρα, σε ερείπια, σιλό και γενικά σε σημεία που να έχουν ελεύθερο χώρο γύρω για να ελέγχει για πιθανούς θηρευτές.

Τη βάση της φωλιάς, όπως διαβάζουμε στο ornithologiki.gr, αποτελούν χοντρά κλαδιά, ως 4 εκ. πάχος, που σκεπάζονται με λεπτότερα, με σβώλους χώμα, χόρτα, κουρέλια, κτλ. Σε οκτώ ημέρες ένα ζευγάρι πελαργών μπορεί να τελειώσει το χτίσιμο μιας καινούργιας φωλιάς. Το αρσενικό φέρνει το υλικό και το θηλυκό το τακτοποιεί.

Η φωλιά απαιτεί αδιάκοπη συντήρηση. Εκτός από τις βλάβες που παθαίνει από τη βροχή, το χιόνι και τον αέρα το χειμώνα, πάντα παθαίνει φθορές από το βάρος και την πίεση του σώματος των πουλιών, ιδίως όταν φεύγουν από την φωλιά, και από το συχνό ανακάτεμα, που κάνουν με το ράμφος τους στο υλικό του δαπέδου για να το αερίσουν, όταν γυρίζουν τα αυγά τους. Η φωλιά κάθε φορά που επισκευάζεται, γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Τελικά μπορεί να φτάσει να έχει διάμετρο 1,5 μέτρο, ύψος δύο μέτρα και να ζυγίζει πάνω από 40 κιλά.

Στα εξωτερικά εξάλλου κοιλώματα που βρίσκονται στα τοιχώματα της φωλιάς, εγκαθίστανται και βρίσκουν ασφάλεια λευκοσουσουράδες, σπουργίτια, ψαρόνια που οι πελαργοί ανέχονται την συγκατοίκηση μαζί τους μιας και καθαρίζουν την φωλιά του από διάφορα ενοχλητικά παράσιτα . Όταν υπάρχουν λίγες φωλιές και πολλοί πελαργοί που τις διεκδικούν, τα τσακώματα είναι συχνά και πολλές φορές οι μάχες τελειώνουν με το θάνατο του ενός αντίπαλου.

Οι πρώτοι πελαργοί που θα φτάσουν σ’ έναν τόπο και θα εγκατασταθούν στις φωλιές που υπάρχουν, είναι συνήθως αρσενικοί. Τα θηλυκά φτάνουν, κατά κανόνα, αργότερα και το ζευγάρωμα γίνεται στη φωλιά, όπου συχνά συναντιούνται οι σύντροφοι του περασμένου χρόνου, αν φυσικά επέζησαν και οι δυο. Αλλιώς ο αρσενικός πελαργός ζητάει να τραβήξει στη φωλιά του μια νέα σύντροφο. Εγκατάσταση στη φωλιά είναι δείγμα ότι το πουλί είναι ώριμο πια. Στα βόρεια μέρη η ωριμότητα αρχίζει στο πέμπτο έτος της ηλικίας, στα νοτιότερα νωρίτερα, πολλές φορές και στο δεύτερο χρόνο.

Όσοι αρσενικοί πελαργοί φτάνουν αργότερα στις περιοχές που φωλιάζουν, αρχίζουν καβγάδες και μάχες, πολλές φορές αιματηρές, με κείνους που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή. Οι πελαργοί που φτάνουν αργότερα, συνήθως είναι εκείνοι που για πρώτη φορά αισθάνονται ώριμοι και συχνά μένουν χωρίς σύντροφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια κατοικημένη φωλιά προσελκύει τους πελαργούς που φτάνουν αργότερα ή άλλους που περνούν από κοντά, έστω και αν υπάρχουν άλλες φωλιές ακατοίκητες. Σκληρές μάχες γίνονται συχνά και με τους πελαργούς από τις γειτονικές φωλιές ή όταν κάποιος από αυτούς, κατά λάθος, προσγειωθεί σε ξένη φωλιά. Στις μάχες που γίνονται παίρνουν μέρος και τα θηλυκά. Σ’ αυτές υπερισχύουν πάντοτε όχι τα δυνατότερα, αλλά τα πιο ανθεκτικά πουλιά.

Μερικές φορές ο πελαργός, ενώ έχει εγκατασταθεί σε μία φωλιά, ύστερα από λίγες μέρες εξαφανίζεται. Αυτό εξηγείται αν δεχτούμε ότι ναι μεν τον ελκύει η νέα φωλιά, αλλά υπερισχύει η ροπή να μείνει πιστός στη δική του φωλιά και γι’ αυτό πάει τελικά στη δική του. Σπάνια όμως μια φωλιά κατοικείται πολλά χρόνια συνέχεια από τα ίδια πουλιά. Συνήθως αλλάζουν φωλιά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Οι πελαργοί που δεν είναι ακόμα ώριμοι, δεν δείχνουν μεγάλη επιθυμία να γυρίσουν στον τόπο που γεννήθηκαν, άλλα γυρνούν εδώ και κει, κι αν κάποτε εγκατασταθούν σε μια φωλιά διώχνονται εύκολα από τούς πιο ώριμους. Τότε πολλές φορές παραμένουν στη «γειτονιά» ή χτίζουν μια καινούργια ψευτοφωλιά.

Λίγα λόγια για το Πυργί Εύβοιας

Η προέλευση της ονομασίας του οικισμού προέρχεται από τον κατεστραμμένο βυζαντινό μικρό πύργο που υπήρχε στο χώρο του σημερινού νεκροταφείου. O P. Girard γράφει ότι είναι πύργος της Κλασικής εποχής, ο δε C.Friedrich ισχυρίζεται ότι ήταν αρχαίο φυλάκιο, επειδή βρίσκονταν σε δεσπόζουσα θέση και επισκοπούσε τις ΒΔ ακτές της Σκιάθου, της Μαγνησίας και το Δίαυλο των Ωρεών . Δίνει δε και τα στοιχεία ότι πρόκειται δηλ. για στρογγυλό πύργο και είναι έργο του Δ΄ π.Χ αιώνα και ότι από εδώ ανάβονταν οι φρυκτωρίες. Ισχυρίζεται ακόμα ότι εδώ βρισκόταν η αρχαία Σκιάθος .

Υπάρχει και η εκδοχή ότι ονομάστηκε και από τους πρώτους κατοίκους, που μετοίκησαν από το Πυργί της Χίου κατά τον 17ο αιώνα , δίνοντας το όνομα της πατρίδας τους.

Η Τοπική Κοινότητα Πυργί, χαρακτηρίζεται πεδινή, με μέσο υψόμετρο 50 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει σχετικά μικρή ανεργία(44η) , στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

Το Πυργί με 253 κατοίκους, είναι ένα παραδοσιακό χωριό μέσα στο πράσινο , ανατολικά της κοιλάδας του χειμάρρου Νηλέως. Παράγει άφθονα και εκλεκτά κηπευτικά, σιτηρά, λάδι, κρασί. Οι κάτοικοι του είναι άριστοι κηπουροί και γεωργοί.

Τα νέα της Εύβοιας

Δικαστική αστυνομία προκήρυξη: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις;

Προκήρυξη για δημοτική αστυνομία 2023: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις;

Δώρο Πάσχα 2023: Πότε θα πληρωθεί;

Δείτε τι ακούγεται ότι θα έρθει στην Εύβοια και θέλει προσοχή

Εύβοια: Όταν πρόσεξε καλύτερα τα παπούτσια του κατάλαβε το λάθος

Χαλκίδα: Του κόπηκαν τα γόνατα όταν είδε ποιος τον πλησίασε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα γίνει απόψε στο My Style Rocks

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις