Νηστεία Πάσχα του 2024: Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει;

Νηστεία
Νηστεία

Η νηστεία της Σαρακοστής αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί 40 μέρες

Νηστεία
Νηστεία Πάσχα του 2024

Η νηστεία του Πάσχα είναι μια περίοδος όπου νηστεύουμε και ετοιμαζόμαστε ψυχικά και σωματικά για το Πάσχα 2024.

Αμέσως μετά την καθαρά Δευτέρα, ξεκινά και η νηστεία του Πάσχα 2024.

Τα έθιμα της Σαρακοστής, έχουν ως βάση την θρησκευτική συμπεριφορά του λαού και τη λατρεία των νεκρών του τηρούνται περισσότερο από άλλα.

Η τήρησή τους δεν έχει σχέση τόσο με τις κοινωνικές τάξεις όσο με τις ηλικίες. Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία νηστεύουν κατά την νηστεία του Πάσχα και μετέχουν στη λατρεία των ψυχών με τα ψυχοσάββατα και τα μνημόσυνα, και παρακολουθούν τις ακολουθίες των χαιρετισμών.

Όσον αφορά τα μαγικοθρησκευτικά δρώμενα και τις μαντικές τελετουργίες έχουν χάσει την αρχική τους σημασία και όπου γίνονται ή αναβιώνουν έχουν καθαρά διασκεδαστικό χαρακτήρα.

Η νηστεία είναι το βασικό χαρακτηριστικό της Πάσχα.

Η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την καθαρότητα ή την αγνότητα, αν προτιμάτε, καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Ποια είναι τα νηστίσιμα φαγητά;

Ψωμί, λαχανικά, όσπρια, πατάτες, ζυμαρικά, κουάκερ με κακάο (αφού το βράσουμε προσθέτουμε ρόφημα κακάο), ξηροί καρποί, ελιές, φρούτα, χυμοί, κακάο, τσάϊ, καφές. Επίσης, όταν νηστεύουμε και δεν τρώμε ούτε το λάδι, δεν πίνουμε ούτε το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Μόνο τις ημέρες εκείνες που τρώμε τουλάχιστον το λάδι, επιτρέπονται το κρασί και τα οινοπνευματώδη.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι όταν λέμε πως κάποια μέρα νηστεύουμε τρώγοντας ψάρι, σημαίνει ότι δεν τρώμε κρέας, γαλακτερά, τυροκομικά και αυγά, αλλά μόνο το ψάρι, τα θαλασσινά και το λάδι.