Υπάρχουν Πραγματικά Προγνωστικά Ολυμπιακός Παναθηναϊκός

Υπάρχουν Πραγματικά Προγνωστικά Ολυμπιακός Παναθηναϊκός

Οι Δύο Κορυφαίες Ομάδες της Ελλάδας

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ή αλλιώς Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι αναμφίβολα οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, τόσο από άποψης ιστορίας και τίτλων όσο και από άποψη προτίμησης στο λαό των φιλάθλων. Έτσι λοιπόν είναι φυσικό όταν παίζουν αντίπαλοι, σε οποιαδήποτε άθλημα έχουν παρουσία σαν ομάδες, να είναι ένα γεγονός που τραβάει έντονα το ενδιαφέρον ενώ τα προγνωστικά στοιχήματος να γίνονται βασικό θέμα συζήτησης σε πολλές παρέες. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια αναμέτρηση των δύο ομάδων στον βασιλιά των σπορ που δεν είναι άλλος από το ποδόσφαιρο. Μια μονομαχία τους στο ποδόσφαιρο φέρει τον τίτλο το ελληνικό clasico και συγκαταλέγεται σε μία από τις εφτά αναμετρήσεις στην Ευρώπη, με την μεγαλύτερη αντιπαλότητα. Από που όμως ξεκίνησε αυτή η έντονη αντιπαλότητα μεταξύ τους;

Πως Έγιναν οι Δύο Αιώνιοι Αντίπαλοι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός;

Η αντιπαλότητα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακούξεκινά από πολύ παλιά και είχε χρώμα έντονα κοινωνικό και ταξικό. Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία των δύο ομάδων, ο Παναθηναϊκός αντιπροσώπευε περισσότερο τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα με την μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, ενώ ο Ολυμπιακός, αντιπροσώπευε τα πιο λαϊκά στρώματα. Ο Παναθηναϊκός ήταν η μεγάλη αγάπη της Αθήνας και ο Ολυμπιακός το καμάρι του Πειραιά. Έτσι οι φίλαθλοι μεταξύ τους αποκαλούσαν τους μεν με το παρατσούκλι κολωνακιώτες και τους δε λιμανίσιους. Με την πάροδο των χρόνων βέβαια, αυτός ο κοινωνικοταξικός χαρακτήρας σταμάτησε να χαρακτηρίζει τους οπαδούς των δύο ομάδων και αυτές κέρδισαν στην πορεία φιλάθλους από όλη την χώρα, χωρίς κανέναν τοπικό, κοινωνικό ή οικονομικό διαχωρισμό. Η κόντρα τους βέβαια δεν έσβησε ποτέ και προχώρησαν στην ιστορία σαν οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι.

Η Πρώτη Αναμέτρηση στην Ιστορία τους

Μέχρι να έρθει η πρώτη αναμέτρηση Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, οι δύο ομάδες είχαν αισθήματα σεβασμού μεταξύ τους και οι όποιες συγκρούσεις τους, περιορίζονταν σε διάφορα πειράγματα που αφορούσαν τις κοινωνικές διαφορές τους. Μάλιστα οι δύο σύλλογοι μαζί με την ΑΕΚ, είχαν προχωρήσει και στη σύσταση του συμφώνου ΠΟΚ (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός – Κωνσταντινούπολη) το 1927, βάση του οποίου επωφελούνταν από κοινού τις διοργανώσεις διαφόρων τουρνουά.
Αυτό το κλίμα κράτησε μέχρι να έρθει ο πρώτος μεγάλος αγώνας και να αναμετρηθούν σαν αντίπαλοι πια στο γήπεδο, και ήρθε τελικά, 5 χρόνια μετά την ίδρυση του Ολυμπιακού.
Ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων διεξάγεται τον Ιούνιο του 1930 στο γήπεδο της Λεωφόρου, στα πλαίσια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 1229 – 1930. Όπως ήταν λογικό το παιχνίδι συγκέντρωσε το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου και τα προγνωστικά ποδοσφαίρου έπεφταν βροχή, για το ποιος από τους δύο θα στεφτεί νικητής σε αυτή την πρώτη, μεγάλη και ιστορική αναμέτρηση.

Τα Προγνωστικά για την Πρώτη Νίκη. Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός;

Μπορεί τα προγνωστικά εκείνης της εποχής για τις δύο μεγάλες ομάδες της χώρας, να μην είχαν σχέση με τα σημερινά προγνωστικά στοιχήματος, όμως κυριαρχούσαν με μια άλλη μορφή. Μια μορφή που χαρακτήριζε την βαθιά ανιδιοτελή αγάπη που έτρεφαν οι φίλαθλοι για τις δύο αυτές μεγάλες ομάδες της χώρας, που δεν έκρυβε πίσω της καμία εκμετάλλευση για προσωπικό κέδρος. Ήταν μια καθαρή χαρά για νίκη που συνοδευόταν από έντονα συναισθήματα. Συναισθήματα όμως που πριν τον μεγάλο αγώνα έδειχναν ότι αυτή η κόντρα ξεκινούσε σιγά σιγά να δυναμώνει.
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τα προγνωστικά πριν τον μεγάλο αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού δεν γίνονταν και στοιχήματα μεταξύ των παρεών στα διάφορα κλασσικά στέκια στης Αθήνας και του Πειραιά. Λέγεται μάλιστα ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήταν τόσο σίγουροι για τη νίκη της ομάδας τους, που υποστήριζαν πριν τον αγώνα πως αν νικήσουν μέχρι 3-1 θα το θεωρήσουν ήττα. Κανείς όμως δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε στη συνέχεια.

Οι Στιγμές και το Αποτέλεσμα της Πρώτης Μονομαχίας!

Το ζεστό Κυριακάτικο απόγευμα της 1ης Ιουνίου του 1930, οι δύο ομάδες μπαίνουν στο γήπεδο και παίζουν με πάθος για την ιστορική νίκη. Ο Παναθηναϊκός έχει στο πλευρό του περίπου 8.000 φιλάθλους του, που είχαν κατακλύσει το γήπεδο από πολύ νωρίς. Οι φίλαθλοι των ερυθρόλευκων είχαν κατακλύσει τον λόφο του Λυκαβηττού, καθώς ήταν άνθρωποι με πιο περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.
Συνολικά υπολογίζεται πως αυτόν τον αγώνα τον παρακολούθησαν περίπου 10.000 άνθρωποι, σπάζοντας ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής. Μάλιστα επειδή τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα, κάποιοι τον παρακολούθησαν σκαρφαλωμένοι ακόμα και πάνω σε δέντρα.
Το αποτέλεσμα του αγώνα έμελλε να περάσει στην ιστορία σαν την μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναϊκού ενάντια στον Ολυμπιακό, με ένα συντριπτικό σκορ 8-2, σε έναν αγώνα που άφησε εποχή και όρκισε τους δύο αντιπάλους ως αιώνιους εχθρούς.
Όσοι αγώνες Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού όμως και να ακολουθήσουν αυτό που δείχνουν είναι πως μεταξύ τους σίγουρα προγνωστικά δεν χωρούν.