Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2022: Μέχρι πότε οι αιτήσεις;

Και φέτος θα δοθεί το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές.

Σημειώνουμε ότι δεν δικαιούνται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2022 όσοι και όσες φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα δεν έχει καμμία σχέση με το φοιτητικό επίδομα ΙΚΥ.

Για φέτος, διευρύνονται οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος των Προπτυχιακών φοιτητών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση του 2021 θεσπίστηκαν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος στους φοιτητές των τριών αυτών Πανεπιστημίων. H ισχύουσα ρύθμιση προέβλεπε τη χορήγηση του επιδόματος μόνο σε προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ενώ πλέον αποκτά πάγιο χαρακτήρα και αφορά και στους φοιτητές οι οποίοι εισάγονται εφεξής.

Οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ανοίγουν. Από την Τετάρτη 29 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιουλίου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στο stegastiko.minedu.gov.gr για το στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Η χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους φοιτητές θα γίνει με βάση τα οριζόμενα από την ΚΥΑ «Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Θα σας δώσουμε πληροφορίες για την διαδικασία και πότε συνήθως ξεκινά για να είστε σε ετοιμότητα. Επίσης θα κάνουμε μια αναφορά για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2021.

Από πέρσι είχαμε και μία διεύρυνση όσον αφορά τους δικαιούχους. Το στεγαστικό επίδομα 1000 ευρώ επεκτάθηκε και στους φοιτητές των δημόσιων ΙΕΚ. Όχι μόνο οι φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και οι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ είχαν την ευκαιρία να κάνουν αίτηση και να πάρουν το επίδομα που ήταν στα 1000 ευρώ.

Αυτό προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στη Βουλή. Το ετήσιο στεγαστικό επίδομα θα χορηγείται πλέον και στους καταρτιζόμενους ΔΙΕΚ, όπως χορηγείται μέχρι σήμερα στα ΑΕΙ, με κριτήρια όπως ο τόπος μόνιμης κατοικίας και φοίτησης, το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση.

Οι αιτήσεις του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, πέρσι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά από την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021. Το σύστημα ωστόσο επέτρεπε εκ νέου την υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά, από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 έως και την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021.

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και να είναι κάτοχος Α.Φ.Μ. Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Πριν προχωρήσετε σε δημιουργία αίτησης για το Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2022.

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2022: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις;
Photo by Siora Photography on Unsplash

Σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.

Για την είσοδό σας στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password). Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης όπως τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή, τον ΑΦΜ του φοιτητή και του έτερου γονέα, τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου, το ΙΒΑΝ, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Η οριστική υποβολή της αίτησης για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι αυτά που δήλωσε είναι αληθή.