Μπορείς να πάρεις σύνταξη με ανήλικο παιδί στον ιδιωτικό τομέα;

Πώς μπορούν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη πολλές γυναίκες στην Εύβοια; Ισχύει το ίδιο για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;

Με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου των ορίων ηλικίας, περίπου 30.000 μητέρες ανηλίκων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα παραμένουν ευνοημένες, καθώς διατηρούν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από την ηλικία των 62 ετών.

Και όμως υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη με 25 έτη προϋπηρεσίας με πραγματικό ή πλασματικό χρόνο ασφάλισης.

Σε πρόωρη σύνταξη μπορούν να βγουν οι μητέρες ανηλίκων. Θα μπορούν να πάρουν πρόωρη σύνταξη πριν από τα 62 έτη και έως και 7 χρόνια.

Θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Σημαντικό είναι να έχουν μέχρι το 2010 ή το 2011 ή το 2012 συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης ή 25 έτη προϋπηρεσίας με πραγματικό ή πλασματικό χρόνο ασφάλισης.

O απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης μπορεί να εξασφαλιστεί και µε τη διαδικασία εξαγοράς πλασματικών ετών.

Ειδικότερα θα πρέπει να έχουν ανήλικο παιδί μέχρι το 2012 και να είναι παλαιές ασφαλισμένες, δηλαδή να έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από το 1993.

Σύνταξη με ανήλικο παιδί
Σύνταξη με ανήλικο παιδί

Για παράδειγμα, μια μητέρα που δούλευε σε εργοστάσιο στη Χαλκίδα αν είχε ανήλικο παιδί και με 5.500 ένσημα το 2012 έχει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί στα 58 της. Καλό είναι λοιπόν να το ψάξετε…

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση διαβάστε στο οικονομικό site του evianews. Στο newse.gr θα μάθετε τα πάντα για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας.